Sinikka Sipilä, az IFLA 2015-ben leköszönő elnöke, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megalakulásának 80. évfordulója rendezett Jubileumi Konferencia díszvendége

sipila-3-invertA Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE), amely az 1935-ben alapított Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesületének történeti utódja, 2015-ben ünnepli fennállása nyolcvanadik évfordulóját. Amint korábban hírt adtunk róla a jubileumi konferencia 2015. november 25-én 10.30-tól az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar dísztermében kerül megrendezésre.

Mint az egyik legrégibb és legnagyobb létszámú magyar civil szakmai szervezet, tudományos, kulturális tevékenységünket, közösségépítő szerepünket és nem utolsó sorban nemzetközi- és a határon túli magyar közösségekkel ápolt szakmai- és civil kapcsolatainkat méltóképpen szeretnénk bemutatni és megünnepelni.

Tervezett tudományos konferenciánk fő célkitűzése nem pusztán a nyolcvan év eredményeinek összegzése, hanem elsősorban a könyvtárak előtt álló új kihívások, a jövő építését meglapozó tendenciák, információs technológiák számbavétele; a társadalom kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeinek elősegítése a tudomány- és tudásfejlesztés, valamint az információszolgáltatás érdekében. Témánk a könyvtárosság és a tudomány kapcsolata.

Konferenciánk díszvendége Sinikka Sipilä, a könyvtárosok világszervezetének az IFLA-nak (Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége) 2015-ben leköszönő elnöke, aki előadásával is megtiszteli rendezvényünket.

Sinikka Sipilä 1997 óta főtitkára a Finn Könyvtárosok Egyesületének, de előtte 1996 és 1997 között már elnökségi tag a finn egyesületben. Ezt megelőzően Hämeenlinna városi könyvtárában, illetve a Tamperei Egyetemi Könyvtárban dolgozott.

Az IFLA-ban Sinikka Sipilä 2007-2009 és 2009-2011 között volt a Governing Board tagja, 2003-2007 és 2007-2011 között a Management of Library Associations Section (MLAS) vezetőségi tagja, 2007-től 2009-ig ugyan ennek szekciónak az elnöke volt. Számos feladata közül érdemes kiemelni az ENSZ  World Summit on the Information Society (WSIS) finn delegáltjaként végzett munkáját. Sinikka Sipila elnöki ciklusának fő témája: Erős könyvtárak, erős társadalmak.

A konferencia programját és jelentkezési lapját az MKE honlapján hamarosan közzétesszük.

 

Gerencsér Judit

az MKE főtitkára

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Admin profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Nagy Zoltán profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe