Barátné dr. Hajdu Ágnes a KTE kitüntetésében részesült

Barátné dr. Hajdu ÁgnesÖrömmel tájékoztatjuk a Tagtársakat, hogy Barátné Dr. Hajdu Ágnes, az MKE alelnöke, a Könyvtárostanárok Egyesülete KTE Emlékérem – Az egyesületért kitüntetésében részesült. A díj átadására 2014. november 6-án a Könyvtárostanárok Egyesülete Őszi Szakmai Napján került sor.

Barátné dr. Hajdu Ágnes a hazai könyvtárügy kiemelkedő egyénisége, aki hosszú évek óta ápol gyümölcsöző kapcsolatot a Könyvtárostanárok Egyesületével, a könyvtárostanárok közösségével. Szívügyeként kezeli az iskolai könyvtárak és az ott dolgozó kollégák ügyét.

Elévülhetetlen érdemeket szerzett a könyvtárpedagógia-tanár MA szak kezdeményezése, követelményrendszerének kidolgozása, akkreditációja és végül sikeres 2008-as indítása terén, amely szak a három nagy vidéki egyetemen, Debrecenben, Pécsett és Szegeden azóta is prosperál. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézet Könyvtár- és Múzeumpedagógiai Szakcsoport főiskolai tanáraként Barátné dr. Hajdu Ágnes a szak felelőse, egyik oktatója. Az ELTE tanszékvezető egyetemi docense, itt is ő kezdeményezte a könyvtárostanár képzés beindítását. A Master of Library and Information Science konferencián szekcióülést szervezett a könyvtárostanár képzés aktualitásairól, ezzel is lehetőséget teremtett, hogy az tágabb szakma, de leginkább a fiatal informatikus-könyvtáros hallgatók megismerjék a könyvtárostanár munkáját, kedvet kapjanak e szak és hivatás választásához. Érettségi elnökként figyelemmel követi a vizsgázó tanulók könyvtári informatikai teljesítményét.

Barátné dr. Hajdu Ágnes előadásaiban, publikációiban az oktatott és kutatott szakterületei között a könyvtárpedagógia és vonatkozásai is megjelennek.

Tartott előadást többek között A portfólió, mint a könyvtárpedagógia-tanár MA képzés hallgatói szintézise címmel az I. Kárpát-medencei Nemzetközi Módszertani Konferencián Kaposvárott, Pedagógiai gyakorlat a könyvtárpedagógia-tanár MA képzés során címmel a Szegedi Tudományegyetemen, a Magyar Könyvtárosok 45. Vándorgyűlésén a KTE szekciójában Átalakuló könyvtárostanárképzés, a kétszakosság felé címmel Egerben, illetve ez év májusában A könyvtárpedagógia-tanártól a könyvtárostanárig címmel Budapesten a Library and Information Science konferencián.

A könyvtárostanári közösség és Ugrin Márta munkásságának elismeréseként az Ugrin Gáborné Majoros Márta Könyvtár névadó rendezvényén Névünnep a Veres Pálné Gimnáziumban címmel tartott beszédet.

Figyelemmel kísérte és támogatta a Kis KTE könyvek sorozat köteteit. Szerkesztője és tanulmányírója a Könyvtárhasználati óravázlatok című, a sorozat 7. kötetének, amelyet be is mutatott a Könyvtárostanárok Egyesületének Tavaszi Szakmai Napján az OPKM-ben 2014. április 3-án.

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének nemzetközi ügyekért felelős alelnökeként, a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesületének elnökségi tagjaként keresi és támogatja az egyesületek együttműködési lehetőségeit. A magyar könyvtárostanárok nemzetközi bemutatkozására is odafigyel. Legutóbb az IFLA The World Through Picture Books Catalogue c. kiadvány magyar válogatásának összeállításánál nyílt lehetőség a közös gondolkodásra, értékeink felmutatására.

Pályája során számos elismerésben részesült, legutóbb 2012-ben Széchényi Ferenc-díjat vehetett át. Az Emlékérem Kuratóriuma szerint a könyvtárpedagógia-tanár és a könyvtárostanár szak létrejöttéért, sikeres működéséért, a könyvtárostanár generációk oktatásáért végzett tevékenységéért valamint egyesületünket támogató munkájáért méltán érdemelte ki Az egyesületért emlékérmet.

A kitüntetéshez szeretettel gratulálunk!

KTE Emlékérem - Az egyesületért

Hír a kitüntetésről a KTE honlapján

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Oros Sándor profilképe
  Nagy Zoltán profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Admin profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe