Elhunyt Dr. Balázs Sándorné dr. Veredy Katalin

Megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Balázs Sándorné dr. Veredy Katalin az Országgyűlési Könyvtár nyugalmazott főigazgatója 79 éves korában, 2013. november 13-dikán elhunyt.

Dr. Veredy Katalin ötvenhárom évet töltött a könyvtárosi pályán. 1958-tól az Országgyűlési Könyvtár munkatársa, 1975-től igazgatóhelyettes, majd 1983-tól főigazgató volt. Főigazgatósága idején több, máig ható, máig is működő kezdeményezés, változás történt a könyvtárban. 1989-ben nyugdíjba ment, de folytatta a könyvtári munkát, jogász-könyvtárosként a magyar jogi szakirodalomról készülő bibliográfia készítésében vett részt 2008. március 31-ig.

Dr. Veredy Katalin aktívan részt vett a Vályi Gábor által 1977-ben megalapított Társadalomtudományi szekció programjaiban, programszervezésében és jó nyelvtudásával több nemzetközi könyvtári szervezetben is képviselte könyvtárát és Magyarországot. Évekig vezetőségi tag volt az IFLA parlamenti könyvtárak szekciójában, 1986-tól pedig a Jogi Könyvtárak Nemzetközi Szövetségében (IALL) hat évre igazgatótanácsi taggá választották. 1992-től 1995-ig az IALL elnöki tisztét töltötte be.

1982-ben megkapta a Szabó Ervin-emlékérmet, 1985-ben (az elsők között) a Magyar Könyvtárosok Egyesülete emlékérmét, és bár soha nem volt párttag, nyugállományba vonulásakor munkája elismeréseként, 1989-ben a Munka-érdemrend arany fokozatával tüntették ki. 2009-ben öt évtizedes példamutató munkásságáért, jogi bibliográfiai tevékenységéért, a hazai és nemzetközi szakmai tevékenységéért az MKE Társadalomtudományi szekció felterjesztésére Széchényi Ferenc-díjat kapott. 2013. november 4-dikén az MKE Jogi szekciójának javaslatára Füzéki István Emlékérem kitüntetésben részesült.

Nagyszerű kollégát vesztett el az Országgyűlési Könyvtár és a magyar könyvtárügy egyaránt. Emlékét megőrizzük.

 

Villám Judit
MKE Társadalomtudományi Szekció elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Oros Sándor profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Admin profilképe
  Nagy Zoltán profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe