Fogarassy Miklós emlékére

black_cross Fogarassy_Miklos

Fogarassy Miklós (1939-2013)

 

Elmúlik a világ
És játékai is,
Még kívánsága is,
Szél szórja szét a színes szavakat,
De sorsom lényegének,
De lelkem Istenének
Beszéde megmarad.
                (Reményik Sándor: Vízválasztó – részlet)

 

Váratlan hír. Megdöbbentő hír. Fájdalmas hír. Kedves Miklós! Gyászollak Téged. Az OSZK-ba kerülve munkatársad lehettem. Csak rövid időre, hiszen nyugdíjba mentél. De kaptam „Belőled” egy picit, személyiségedből, emberségedből, szavaidból. De csodálatosak voltak. Dolgoztál. Dolgozol, a nyugdíjas idődben is. Ha néha-néha belátogattál szeretett munkahelyedre, mindig megkerestél. Látni akartál, s engedted, hogy én is láthassalak. Olyannak, amint a fotó is mutat, mosolygósnak, egyszerűnek, biztatónak. Egyet-kettőt kérdeztél. Aztán gyorsan elköszönve „hagytál bennünket dolgozni” tovább.

A kérdéseid. Azt hiszem, a szavak a világon a legfontosabbak. Szavakkal teremthető minden, öröm és bánat, bizalom, egészség. De a szavak mondatokba fonódnak, vagy éppen kérdésekké állnak össze. És ez így van, a kérdések azok, amik leginkább a szavak erejét hordozzák. Te fantasztikusan kérdeztél. Egyszerűen, lényegre törően, nyitottan. A kérdést halkan tetted fel, és nem sugalltad a választ. Kérdésed az őszinte érdeklődést hordozta. A kérdezés művésze voltál. Csak egyet, vagy kettőt kérdeztél, de az a legmélyebb világot nyitotta meg. Sokszor napokkal a találkozásunk után is még a rá adott, a rá önmagamnak adott válaszon töprengtem.

Kedves Miklós! Gyászollak MKE főtitkárként is. Hiszen Te az MKE Gyermekkönyvtári Szekció titkáraként dolgoztál, s kaptál 1996-ban MKE-emlékérmet. 2009-ben pedig a Charta’79 aláírójaként Füzéki emlékérmes lettél. Mások társaságában. Micsoda társaságban: dr. Bartos Éva, dr. Gereben Ferenc, dr. Kamarás István, dr. Nagy Attila. Most kiesik kezemből a toll, elreked a szó.

2013. augusztus 14-én, életének 74. évében meghalt Fogarassy Miklós író és könyvtáros és műkritikus. Az OSZK, majd az Írószövetség Könyvtárának munkatársa, az egykori Könyvtártudományi és Módszertani Központ, majd a Könyvtári Intézet főmunkatársa. Elmélyült esszék, recenziók írója. Többek között Vermeer, Mészöly Miklós és Tandori Dezső munkásságának követője. Nádas Péter szerint: „a magyar irodalom legfinomabb tollú mestere”.

Fehér Miklós főtitkár
Magyar Könyvtárosok Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe