Az MKE Veszprém Megyei Szervezetének története

2010 karácsonya előtt néhány nappal, az MKE Veszprém Megyei Szervezetének tisztújítására elkészült a kis kötet, amelyet Balogh Ferencné írt a megyei szervezet történetéről az 1966-os kezdetektől a 2009-év végéig. Éppúgy, mint a Fejér megyei kiadványt, ezt is az országos történet megírására szóló felhívás ihlette: úgy gondolta a szerző, ha már dolgozik a múlttal, akkor igyekszik minél több adatot felhasználni.

Nem volt könnyű a feladata, hiszen mások az elvárások egy korlátozott terjedelmű országos összegzéstől, mint amikor egy megye eseményeit, emlékeit szeretnénk megörökíteni. Ez utóbbi esetben sokkal részletesebben, a helyszínek, közreműködők, tevékenységek minél gazdagabb, lehetőleg teljes körű bemutatására törekszünk.

A kis könyvhöz szervezetünk jelenlegi elnöke, Sárköziné Sárovits Hajnalka írt okos és kedves előszót. Ebben többek között hangsúlyozta, hogy míg az eltel emberöltőnyi időben rengeteg minden változott a világban, a társadalomban, könyvtáraink működésében, addig óriási jelentősége volt, van annak, hogy egy szakmai szervezet állandó keretet biztosít a könyvtárosok összetartásának, és szakmai ismereteik gyarapításának.

A könyv nagy fejezetei követik az országos kötet szerkesztőjének, Bényei Miklósnak javaslatait: előbb a történetet foglalja össze; miközben az egyes ciklusok értékelését adja, a változások okait, a tagság összetételét elemzi, a szervezet kapcsolatrendszerét és működési feltételeit is bemutatja. Végigkíséri azt a folyamatot, melynek során a szervezet tagjai a passzív befogadói magatartástól eljutottak addig, hogy bátran előadják saját gyakorlatukat, vagy az országos tendenciák helyi hatásait értékeljék. Nem hallgat azokról a kellemes, közösségépítő formákról sem, mint a tapasztalatcserék, szakmai kirándulások, nyugdíjas-találkozók.

A történeti részt kronológia követi, – irattárunk lehetővé teszi, hogy majdnem valamennyi alkalmat napra pontosan regisztráljunk.

Ez kapaszkodót jelentett az emlékezéshez is. Jó látni, hogy milyen sok és változatos programunk volt az eltelt időszakban.

A tisztségviselők, majd a kitüntetettek névsora következik, aztán a rövidítések jegyzéke segít eligazodni akár a szakmán kívüli olvasóknak is. Három különböző év (1983, 1990, 2009) tagnévsorát közli a kötet, ami szintén beszédes. A szövegközben fekete-fehér, a kötet végén, valamint a borító elején és végén színes képek egészítik ki a kiadványt, amelyek nagy részét szervezetünk titkára, Pardiné Mórocz Magdolna készítette.

A kötetet Varga Béla, a veszprémi megyei könyvtár egykori igazgatója, egyesületi tagunk szerkesztette. A szerző hetvenedik születésnapjára tekintettel ő „csempészte” bele a könyv végére Halász Béla egykori írását: Balogh Marika nyugalomban?!

(Szintén Varga Béla szerkesztésében készült el még szeptemberben a megyei szervezet születésnapi ajándékaként Balogh Ferencné személyes bibliográfiája.)

Mind a két kis kötet nyomdai előállítást a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár végezte az egyesület testületi támogatásaként.

Az egyesület történetét minden tagunk, minden városi könyvtárunk megkapja a megyében. Elképzelésünk szerint a többi megyei szervezetnek is juttatunk belőle.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Veszprém Megyei Szervezetének története.  Írta: Balogh Ferencné. Bev.: Sárköziné Sárovits Hajnalka. Szerk.: Varga Béla.  Veszprém, MKE Veszprém Megyei Szervezete – Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, 2010. 88 p. Ill. 16 cm

Balogh Ferencné (Győry Mária): Bibliográfia. Szerk.: Varga Béla. Veszprém, MKE Veszprém Megyei Szervezete – Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, 2010. 34 p. Ill. 16 cm

A kötet teljes szövege a borítóra kattintva elérhető (PDF).

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Oros Sándor profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Admin profilképe
  Nagy Zoltán profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe