A Magyar Könyvtárosok Egyesületének története 1935-2009 – jubileumi kiadvány

MKE jubileumi kiadvány borítója

Elkészült A Magyar Könyvtárosok Egyesületének története 1935-2009 című, a szervezet múltjához és jelenéhez, szakmai tekintélyéhez méltó, tudományos igényű összeállítás. Bényei Miklós átfogó tanulmánya tekinti át az egyesület egészének történetét, kiegészítve kronológiai táblázatokkal, adattárakkal (az egyesület kitüntetettjei, a mindenkori tisztségviselők névsora), saját kiadványok listájával, valamint az egyesületről megjelent közlemények válogatott bibliográfiájával. A szervezetek önálló bemutatkozásra kaptak alkalmat a kötetben, amelyet számos fénykép illusztrál.

A 758 oldalas könyv az ország könyvtárügyére, 75 év könyvtártörténetére, valamennyi megyére és az egyesület szakmai szervezeteire vonatkozóan számtalan személyhez, könyvtároshoz kapcsolódva tartalmaz forrásértékű információkat.

Hatalmas anyag, miközben tudjuk, töredék. Ettől, ehhez képest sokkal több dolog történt, sokkal összetettebb a világ, mint ahogy ezt a kiadvány ábrázolni tudja. De így is megjelenít élményeket, visszaemlékezésre támpontokat. És bebizonyítja: sokaknak, sokunknak volt fontos, hogy lépjünk, tegyünk, alkossunk, cselekedjünk, végezzük a munkánkat. Ahol és ahova rendelt bennünket a sors.

A jubileum és a fantasztikus teljesítménnyel összeállított jubileumi kötet ünneplésre okot adó pillanatokat szerzett. Hála és köszönet a kötet létrejöttén fáradozó valamennyi Kollégának, köztük a szervezeti fejezeteket jegyző szerzőknek*! Kiváltképp pedig Dr. Bényei Miklósnak, a kötet szerkesztőjének, az MKE 75 éves történetét feldolgozó tanulmány írójának, Nagy Anikónak, aki a kötet megszületésének munkálatait szervezte és támogatta, mint az MKE főtitkára, Nagy Zoltánnak, aki a fotóanyagot gondozta. Köszönet a támogatóinknak, az NKA-nak és a NEFMI-nek.

Az ünnepi pillanatokat persze a munkás hétköznapokkal kell megváltanunk és ehhez hozzátartozik a jubileumi kötet terjesztése is.

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének története 1935-2009 : Jubileumi kiadvány / szerk. Bényei Miklós. – MKE, Budapest, 2011.

A puha borítású kötet megvásárolható 1500 Ft-os áron, a kemény borítású pedig 3000 Ft-os áron az MKE titkárságán, ahol természetesen számlát is tudunk adni. Könyvtári használatra a kemény borítású kötet ajánlható.

Várjuk érdeklődésüket!

A kötetek folyamatosan átvehetők az MKE titkárságán (OSZK, IV. emelet 439-es szoba, 311-8634), az elszállításáról a megrendelőnek kell gondoskodni, de ehhez segítséget adunk!

_____________________________________________________________


* Az MKE jubileumi kiadvány megírásában – összeállításában közreműködő 44 szerző a pécsi Vándorgyűlés záró plenáris ülésén ünnepi emléklapot vehetett át. Az emléklappal az elnökség köszönetét kívánja kifejezni valamennyi szerzőnek a hatalmas munkában való közreműködésért. Akik a helyszínen nem tudták átvenni az emléklapot, azok a titkárságon átvehetik azt, illetve postán kerül majd kiküldésre.

Fehér Miklós
MKE főtitkár

A könyvbemutatót támogatta

3 hozzászólás

  1. […] Pénteken, április 15-én 11 órától a Lázár Ervin teremben kerül sor az MKE 75 éves jubileumi kötetének bemutatására. Részletek a kiadványról. […]

  2. […] előzetes hiradás az MKE honlapon Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link. ← Könyvbemutató a Könyvfesztiválon […]

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe