Könyv az MKE Fejér Megyei Szervezetének 40 évéről

A 2010-es év egyesületi szempontból ünnepi évnek számított. Ekkor lett 75 éves a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, s több területi szervezet pedig 40 éves. Fejér megyében is úgy terveztük, hogy megünnepeljük ezt az évfordulót, s hogy maradandó emlék legyen a jubileumi ünnepség, elhatároztuk egy kiadvány megjelentetését.

Előzményként megemlíthető, hogy egy pályázat eredményeként már 2008-ban létrehoztuk a szervezet honlapját (www.vmmk.hu/mke), ahol részletesen bemutattuk történetünket, s majd más szempontok alapján, a 75 éves jubileumi kötethez is összeállítottuk a szervezetről kért anyagot. (Sajnos e kötet még nem jelent meg.) Így elsők lehettünk abban, hogy a 2010. november 8-i jubileumi ünnepségen bemutathattuk és kézbe adhattuk a Fejér megyei szervezetről szóló kötetet. A könyv megjelenését a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj Alapítvány, ahol  sikeresen pályázott a szervezetünk, valamint a székesfehérvári Vállalkozói Központ Közalapítvány tette lehetővé.

Könnyen áttekinthető, szívesen kézbe vehető kiadványra gondoltunk azzal a szándékkal, amit elnökünk Beniczkyné Zsuzsa a bevezetőben megfogalmazott: „Múltunkat meg kell őrizni ahhoz, hogy a fiatal kollégák megismerhessék, az idősebbek pedig nosztalgiával vegyes büszkeséggel emlékezzenek az egyesületben töltött évekre.” Ezért a jubileumi kiadványunk írásban és képben mutatja be a Fejér megyei szervezet életét. Elsőként magát a szervezet történetét 1970. december 9-i megalakulásától 2010-es év végéig, de megemlítjük az 1966. évi kezdeti lépéseket, amikor a szervezés megindult. Aztán kronologikusan – éves kiemelésekkel – következnek rövid megfogalmazásban az események. (Ezt részben a szűkre szabott terjedelem indokolta, részben pedig az a tény, hogy a Fejér Megyei Könyvtárosban – amire a bibliográfiában is hivatkozunk – jó néhány eseményről részletesen is olvashatunk.) Majd igyekeztünk más-más megközelítésben is bemutatni a szervezetet: kronologikus rendben a tisztségviselőket, felsorolva valamennyi vezetőségi tag nevét, sőt 1991-től az ellenőrző bizottság tagjait is. Betűrendbe szedve, pontos dátumokkal ellátva – fényképekkel – bemutattuk, hogy kik voltak elnökök és titkárok a 40 év alatt. Mivel a „félidőben” a Fejér Megyei Könyvtárosban közöltük az 1990-es tagnévsort a lakóhely megjelölésével, azt most ebben a kiadványban megismételtük, kiegészítve a 2010-es névsorral. Döbbenten tapasztaltuk, hogy nem csak a rendszerváltás utáni létszámcsökkenések miatt van kevesebb tagunk, hanem a húsz évvel ezelőttiekből tízen örökre elmentek. Az ő nevüket is közöltük születési és halálozási évükkel együtt.  Ezt egy rövid bibliográfia követ, s a kötet végén rövidítések jegyzéke.

Az összesen 56 oldalas könyv fele fénykép a szervezet életéből, hazai és külföldi tanulmányutakról, a megyében lévő könyvtárak meglátogatásáról. Arra törekedtünk, hogy úgy válogassuk össze a képeket, hogy minél több tagtársunk, kollégánk szerepeljen rajta. Azt is szem előtt tartottuk, hogy a kezdetekről, az alapítókról is legyenek fotók. Azt tapasztaltuk a könyv megjelenése óta, hogy elsőként ezeket a képeket nézegetik, s az időutazást az is mutatja, hogy előbb csak fekete-fehér képek szerepelnek, majd a színes, mozgalmasabb fotók. A 300 példányban megjelent könyvből minden egyesületi tag kapott, s a köteles példányon túl jutott példány könyvtáraknak, protokoll személyeknek, s marad még az új belépőknek is.

A könyv megrendelhető a Fejér megyei szervezet elnöke e-mail címén: bezsuzsa@t-online.hu

A könyvet összeállította és bemutatta: Hegedűs Éva

/Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezet, 1970 – 2010. Összeáll. Hegedűs Éva. Székesfehérvár: MKE Fejér M. Szerv., 2010. 56 p. ill., részben színes 21 cm/

Bevezető

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Admin profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Nagy Zoltán profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe