2007. április 13.

Méltatás a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Fitz József díj átadása alkalmából (2007. április 13.)

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 1989-ben alapított Fitz József díját idén a könyvtárosok összesített szavazata alapján a 2006. év könyvterméséből kiemelkedő alábbi művek, illetve kiadók kapják.

Az ALEXANDRA kiadó (Pécs): Faludy György: A pokol tornácán és Karoton c. köteteiért érdemel elismerést.
        A Pokolbeli víg napjaim és a Pokolbeli napjaim után a harmadik életrajzi kötet, A pokol tornácán Angliába, Máltára, Kanadába, az Egyesült Államokba, Marokkóba, Horvátországba, Erdélybe és végül Magyarországra röpíti az olvasót. A kötetnek szomorú aktualitást kölcsönöz az író halála, a Karoton című regény pedig újdonság, hiszen először lát napvilágot magyarul.

A BLENDE BT (Debrecen) Gáborjáni Szabó Botond – Hapák József: A Debreceni Református Kollégium kincsei című kötetéért érdemelte ki a díjat.
        A kötet egy történeti-, művelődéstörténeti jelenség bőségesen illusztrált feldolgozásában gyönyörű képekkel koronázza meg mindazt, amit a város iskolájáról, hatásáról, örökségéről megtudunk. Az avatott szemmel rögzített felvételek a mondandó lényegét szolgálják. Debrecen hajdani szerepéről bőséges forrásaink vannak, ha azonban összeillesztjük az összetartozó mozaikdarabokat, együtt olyan különösen hatnak, olyan arányok és nagyságrendek sejlenek föl, mintha egy elsüllyedt Atlantisz körvonalait látnánk felbukkanni. A szöveg és a képek ezekről az elfeledett összefüggésekről és minőségről adnak támpontokat, közelünkbe hozva a Kollégium legféltettebb kincseit.

A CORVINA Kiadó Sisa József: A magyar klasszicizmus című kötetéért részesül elismerésben.
        A sorozat negyedik kötete a magyar felvilágosodás és a reformkor fő stílusirányzatát mutatja be. Sisa József művészettörténeti ismertetője a hagyományos csoportosítás helyett tematikusan vizsgálja a polgárosodás kezdetének eme stíluskorszakát.

KORONA Kiadót (az OSZK-val közösen kiadott) Monok István – Buda Attila: A magyar bibliofília képeskönyve című kötetéért jár az elismerés.
        A szépen illusztrált, nagyalakú kötet az államalapítástól a huszadik századig mutatja be a legjelentősebb magyarországi könyvgyűjtőket. A függelék tartalmazza a téma összefoglaló műveinek, monográfiáinak és nagyobb tanulmányainak a bibliográfiáját, ezen kívül névmutatót és angol nyelvű összefoglalót is közöl.

A KOSSUTH Kiadót Rózsa György: Magyar elsők és a Krónika 1956 (főszerkesztő: Izsák Lajos) című kötetekért díjaztuk (utóbbi a Tekintet Alapítvánnyal közösen készült).
        Az igényes kivitelű, illusztrált kiadvány a Magyar elsők című filmes oktató-ismeretterjesztő sorozatból nyújt válogatást; olyan emberekről, tárgyakról, létesítményekről, teljesítményekről és eseményekről szól, amelyekre okkal lehet büszke az utókor. (A kötetet színes és fekete-fehér képek illusztrálják.) A Krónika 1956 című dokumentumkötet szövege és a képanyaga egyaránt magas minőséget képvisel.

Gratulálunk!

(Comments are closed)
  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe