A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az Arany-szótár

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi és a hazai könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma, immár 24. alkalommal került megrendezésre.

A Könyvfesztiválon a Könyvtáros Klub programjaként az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete mutatta be Beke József irodalomtörténész Arany-szótárát.

 A megjelenteket a szervezet elnöke, Vasné Mészáros Katalin köszöntötte. Büky László nyelvész, egyetemi tanár az írói szótárak feladatáról, nyelvészeti, irodalomtörténeti és művelődéstörténeti jelentőségükről és hasznosságukról szólt.

Beke József irodalomtörténész, szerkesztő, a Bánk bán-, a Zrínyi- és a Radnóti-szótár után nyolc éves munkával készítette el az Arany-szótárat, pontosabban  Arany János költői szókészletének szótárát. A három kötetes szótár csaknem 3000 oldalon és 22423 szócikkel, szövegösszefüggésükben vizsgálja a szavak jelentését. A szerző több szócikk példáján keresztül mutatta be a szavak jelentésének vizsgálatát.

A szótár az Anyanyelvápolók Szövetsége kiadásában, a Gyomai Kner Nyomda igényes kivitelezésében, az EMMI és az NKA támogatásával jelent meg.

A nagyobb könyvtárak és magyar tanszékek számára – bizonyos feltételekkel – az Anyanyelvápolók Szövetsége ingyenes példányokat biztosít.

Papp Margit

Fotó: Padányi Emese

Kategória: A 2017. év eseményei, Aktuális | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*