Látogatás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szakkönyvtárába

Az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezet tagjai és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársai 2018. február 5-én, hétfőn, szakmai továbbképzés keretében látogatást tettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (korábbi, ismertebb nevén, a Zeneakadémián). Helyi idegenvezető segítségével megismerkedtünk az épület történetével, a magyar zenei felsőoktatás létrejöttével, fejlődéstörténetével, bejártuk az épület legszebb részeit.

Bepillantást kaptunk az intézményben folyó egyetemi szintű zenei képzésről. Részt vettünk egy kiskoncerten, amelyen Környei Attila a Zeneakadémia tehetséges klasszikus gitár szakos hallgatója közreműködött, Bach átiratot és egy 19. századi magyar gitárszólót hallgathattunk meg.

A szakmai program az ország legnagyobb zenei gyűjteménye, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Központi Könyvtárának megismerése volt.  Az intézmény az ország legnagyobb zenetörténeti kutatókönyvtára, felsőoktatási könyvtára- és hangtára. Szakmai bemutatását Gulyásné Somogyi Klára könyvtárigazgató tartotta. Megismerkedtünk a könyvtár kialakulásának történetével, gyűjteményével, szolgáltatásaival, használatának feltételeivel, a gyűjtemény feltártságával, a digitalizálás folyamatával. Többek között szó esett a MTA, FSZEK zenei gyűjtemények kapcsolatáról, valamint  arról is, hogyan integrálódik a szakkönyvtárhoz a kecskeméti Kodály Intézet könyvtára.

A szakmai kitekintésen 35-en vettünk részt.

Papp Margit

MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete

Kategória: A 2018. év eseményei | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*