Füzéki István Emlékérem díj átadása

Kedves Kollégák!

Könyvtári közéletünk szép eseményére került sor október 20-án az Országos Széchényi Könyvtárban. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete és dr. Füzéki Bálint 2002-ben alapította meg a Füzéki István Emlékérem díjat, melyet minden éven egy kiemelkedő életpályát, szakmai-közéleti tevékenységet magáénak tudó könyvtáros számára ítélünk oda. Füzéki István fiatal könyvtáros volt, a KSH munkatársa, az 1956-os forradalom idején az egyetemi nemzetőrzászlóalj tagja – mártírhalált halt, a szovjetek végezték ki. Az Országos Széchényi Könyvtárban, a bejárattal szembeni falon márványtábla őrzi emlékét.

A díj alapítását testvére, dr. Füzéki Bálint és Papp István kezdeményezte, az odaítélés módját az egyesülettel közösen alakították ki: eszerint a Magyar Könyvtárosok Egyesületének delegáltja és a korábbi négy év díjazottja alkotja az odaítélésről döntő kuratóriumot. Az elismerésre javaslatot tehetnek az egyesület szervezetei, az elnökség és a kuratórium tagjai. Az ünnepélyes díjátadó összekapcsolódik az októberi forradalomról szóló megemlékezéssel és Füzéki István emléktáblájának megkoszorúzásával. A kitüntetési laudációt a következő év vándorgyűlésének plenáris ülésén ismertetjük a könyvtáros kollégákkal.

Az idei évben két díj átadására is sor került; a járványos időszak miatt utoljára 2019-ben tudtuk megtartani személyes részvétellel az ünnepélyes díjátadót. 2020-ban dr. Gerő Gyulának, 2021-ben pedig Billédiné dr. Holló Ibolyának ítélte oda a kuratórium a díjat. Dr. Gerő Gyula időközben sajnos elhalálozott; Billédiné dr. Holló Ibolya számára (aki számos szakmai érdeme mellett két ciklusban egyesületünk elnöke is volt) most nyílt lehetőségünk a díjat átadni. A 2022. évi díjazott Mándli Gyula, a váci Katona Lajos Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója, az MKE Helyismereti Szervezetének egyik alapítója, a határon túli magyar könyvtári kapcsolatok szervezője, Ipolyság város díszpolgára lett.

A díjakat Barátné prof. dr. Hajdu Ágnes, az MKE elnöke és Kiss Gábor alelnök, a kuratórium vezetője adta át. Az ünnepségen dr. Füzéki Bálint is részt vett, a korábbi kitüntetettek közül is számosan megjelentek, és megtisztelte az ünnepséget az OSZK főigazgató helyettese, Gerencsér Judit valamint a KSH könyvtárának főigazgatója, Kálmán Rita is. A díjátadó után közösen megkoszorúztuk Füzéki István emléktábláját, majd jó hangulatú baráti beszélgetéssel zárult ünnepségünk.

Kiss Gábor

MKE alelnök

Mándli Gyula laudációja itt olvasható



Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Admin profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Nagy Zoltán profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe