Közgyűjteményi szervezetek közös állásfoglalása és a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés MKE véleményezése

Tisztelt Kollégák!

Kedves Tagtársak!

 

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) véleményezésre 2020. április 9-én 17.45-kor kapta meg a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés tervezetét.

 

Szervezetünk – a nagyon nehéz időkeretet adta lehetőségek függvényében – együttműködve egyesületi szervezeteinkkel, tagtársainkkal és konzultálva társszakmai szervezetekkel szakmai véleményt alakított ki és elnökségi döntés alapján csatlakozott a Közgyűjteményi és közművelődési szervezetek állásfoglalása a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról című törvényjavaslatról c. dokumentumhoz.

 

Hálásan köszönjük ezúton is, hogy egyesületi szervezeteink és tagjaink áldozatos munkáját és kimagasló részvételét a véleményezési szakmai munkában a nagyon nehéz és emberpróbáló körülmények között is. Az elmúlt három napban 20 szervezetünktől/szekciónktól és mindhárom együttműködő társult tagunktól (Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete, Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete, Könyvtárostanárok Egyesülete) kaptunk szakmai észrevételeket és javaslatokat, amelyek közel 80 oldalnyi terjedelmet jelentenek. Ezek szintézisére került sor a szakmai véleményezés elkészítésekor.

Közgyűjteményi szervezetek közös állásfoglalása

MKE jogszabály-véleményezés

 

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöksége a véleményezésre kapott anyagot eljuttatta a társszakmai szervezetek (Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, Egyházi Könyvtárak Egyesülése, Informatikai és Könyvtári Szövetség, Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége) részére és a kapott álláspontokat lehetőség szerint megjelenítette a végleges szövegben.

 

Az Magyar Könyvtárosok Egyesülete úgy gondolja, hogy az együtt megfogalmazott szakmai észrevételeink és javaslataink figyelembevétele rendkívül fontos az egyeztetések során.

 

Az MKE kiemelt prioritása, hogy a jelenleginél egy sokkal jobb, vonzóbb foglalkoztatási és jövedelmi helyzetet tudjon biztosítani a jövőben a munkavállalók számára a közgyűjteményekben. Mi és társszervezeteink együtt minden erőnkkel ezen dolgozunk és ezt fogjuk tenni a jövőben is.

 

A törvénytervezet tekintetében nyomatékosan kértük azonnali hatállyal történő visszavonását, érdemi szakmai konzultációra bocsátását, illetve a kormányzati elképzelés bevezetésének későbbre halasztását.

 

2020. április 14

 

Köszönettel és üdvözlettel:

 

Barátné Prof. Dr. Hajdu Ágnes

az MKE elnöke

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe