Tatán rendezték a Magyar Könyvtárosok Egyesületének jubileumi emlékülését

“Április 25-én a Fischer Házban került sor a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 50. jubileumi emlékülésére.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) az ország egyik legnagyobb létszámú, több mint 80 éve működő kulturális szervezete. Az egyesület kétezernél is több egyéni és intézményi tagot számlál a hazai és a határon túli könyvtárosok körében. Hagyományaik közé tartozik, hogy évről – évre az egész könyvtári szakmát megszólító vándorgyűlést szerveznek, minden évben más városban. Az éves vándorgyűlés a könyvtárosok ünnepe, ilyenkor adják át az egyesületi szakmai kitüntetéseket, elismeréseket. A rendezvény ugyanakkor a legnagyobb könyvtáros konferencia is, hiszen az adott évben megjelölt témakörhöz több mint tíz szekcióban szerveznek előadásokat, melyek iránt mindig óriási az érdeklődés.

A 2018. évi vándorgyűlést Keszthelyen szervezik meg 2018. július 3. és 6. között „Értékeink a jövőt formálják – vándorgyűléseink öröksége” címmel. Az MKE 49 évvel ezelőtt rendezte meg első vándorgyűlését Tatán, amely fontos alapját jelenti szakmai munkájuknak, s 1969 óta a vándorgyűlés önálló fogalommá vált a könyvtári szakmában. Az első ilyen esemény a Komárom Megyei Szervezet rendezésében, „Az olvasó népért” címmel valósult meg, 90 résztvevővel. A szakmai tanácskozást a vértesszőlősi ásatások és a szabadtéri múzeum megtekintése követte. Az első tatai vándorgyűlés előtt tisztelegve 2009-ben sor került városunkban egy országos emlékkonferenciára, melyen a 40. évforduló alkalmából egy emléktáblát is felavattak. Az 50. évfordulót az MKE ismét méltóképpen ünnepelte meg Tatán április 25-én délelőtt egy kihelyezett elnökségi ülés keretében, majd egy ünnepi megemlékezéssel a Fischer Házban, ahol köszöntőt mondott Barátné dr. Hajdu Ágnes az MKE elnöke , Michl József Tata polgármestere és Sinkó Ildikó a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója. Ezt követően a programban a résztvevők szakmai előadásokat hallhattak, majd megkoszorúzták az 1969-es vándorgyűlés tiszteletére állított emléktáblát a Magyary Zoltán Művelődési Központ falán.

Sinkó Ildikó a Móricz Zsigmond városi könyvtár igazgatója az eseménnyel kapcsolatban elmondta: – az első, Tatán megrendezett vándorgyűlés idején nagyon korszerű volt a művelődési ház, ezért szervezték városunkba az eseményt. Mára a program kinőtte magát és többnapos rendezvénnyé fejlődött, amelynek a tatai könyvtár most már nem tud megfelelő helyszínt biztosítani, így egy emlékülés keretében idézték fel az 1969-es eseményeket.

A tatai emlékülés egy visszatekintés volt, a folytatásban az évfordulót az éves vándorgyűlésen fogják megünnepelni.”

Forrás: http://tata.hu/17744/tatan_rendeztek_a_magyar_konyvtarosok_egyesuletenek_jubileumi_emlekuleset

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe