Tisztújító közgyűlés és szakmai nap a MKE Békés Megyei Szervezeténél

Posted by Oros Sándor - március 7th, 2023

2023 első szakmai találkozójának elsődleges célja az egyesület vezetőségének megválasztása volt. A napot Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármesterének köszöntője indította. Beszédében fontosnak tartotta a könyvtárosok megbecsülését. Fenntartóként kiemelte a megyei könyvtár munkáját a szolgáltatások sokszínűségének biztosításában, mely az utóbbi évek nehézségei ellenére is színvonalas programokat kínálnak a betérőknek.

Alpolgármester úr köszöntője után Dézsi János elnök beszámolója következett, mely idén rendhagyó módon nem csupán az előző év történéseit elevenítette fel, hanem visszatekintett az elnökségi ciklus teljes idejére. Az időszak sok kihívással szembesítette az egyesületi munkát, akár csak a könyvtárak rendes üzemmenetét. A járványhelyzet miatt egy délvidéki szakmai túrát le kellett mondani, illetve az egyesületi alapszabály került módosításra, hogy online is szabályszerűen megtartható legyenek a taggyűlések. 2022 talán legnagyobb eseménye a tagszervezet 55. éves fennállása és az ehhez kapcsolódó felkérés a „nagy” egyesülettől egy bemutatkozó film elkészítésére. A videót komoly kutatás előzte meg, hiszen a Békés megyei tagszervezetről még nem készült átfogó történeti munka. Az anyag gyűjtését, szerkesztését az elnökség végezte, majd a BMK-ban elkészült a felvétel, mely nem csupán az érdeklődők számára lehet fontos, hanem a saját tagságunknak is hasznos időrendi összefoglaló. 2022-ben öt alkalommal tartottunk egyesületi rendezvényt, melyből négyet a Békés Megyei Könyvtárral közösen szerveztünk, így pénzügyileg és tartalmilag is sikerült színvonalasan megszervezni őket.

Tagegyesületünk fontosnak tartja, hogy a szakmai előadások során a helyi, és az ország más részeiről érkező kollégák munkáját megismerhessük, ezen felül külsős szakembereket is meghallgatunk, hogy más nézőpontokból újat tanulhassunk. Az éves munka során rengeteg hasznos előadást szerveztünk, ezekből a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat. Tavasszal Bálint Kitty a gyulai bibliotékában évek óta sikerrel zajló Nagy Olvasási Kihívás játékot és annak eredményeit ismertette, melyet Pusztai Ádám viselkedéstervező előadása követett a gamifikáció könyvtáron belüli alkalmazási lehetőségeiről. Mikolasek Zsófia igazgató asszony Tatabányáról a járványos időszakban kialakított online szolgáltatásokat mutatta be. Májusban a minőségbiztosításé volt a főszerep, ekkor a helyi eredmények és tapasztalatok mellett a Tolna vármegyei Tamási könyvtárvezetőjét, Nagy Istvánné intézményegység-vezetőt hallgathattuk a helyi minőségbiztosítási munkáról. A kaposvári vándorgyűlésen vezetőségi tagunk, Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója MKE Emlékérem elismerésben részesült, gazdagítva azok névsorát, akik Békés vármegyéből részesülhettek országos szakmai elismerésben. Ősszel a finanszírozási nehézségek ellenére sikerült összehozni egy szakmai kirándulást Makóra. Novemberben vendégünk volt Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, aki a partnerkapcsolatok fejlesztésekre gyakorolt hatásairól, majd Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, a Katona József könyvtár vezetője a pandémia utáni, az energiaválság közepén a könyvtárak rendelkezésére álló lehetőségekkel, szolgáltatási irányokkal kapcsolatban osztotta meg gondolatait.

A beszámoló ismertetése után tisztújító szavazás következett. A választási bizottság irányítása alatt a szavazás megtörtént, egy esetben szavazategyenlőség miatt új szavazólapok készültek az ellenőrző bizottság egyik tagjának megválasztására. A választás megerősítette posztján Dézsi János elnököt, Kertész Zoltán titkárt, Benkóné Tóth Edit gazdasági ügyintézőt. A vezetőségi tagok esetében Buzai Csaba és Dinyáné Bánfi Ibolya kapott bizalmat a következő négyéves időszakra. Tanácsi képviselő, a 2000-es években volt elnökünk, Szaszák György lett. Az ellenőrző bizottságot Rakonczás Szilvia vezeti, melynek tagjai: Erdősiné Sági Mára és Felföldiné Hatvani Erika. Küldöttnek Albertus Lászlót, Kóti Hajnalkát és Bánfiné Kovács Máriát választotta a gyűlés. Tagságunk létszáma állandónak mondható, 50 fő körül alakult az utóbbi évtizedben. Pénzügyi lehetőségeinket a vármegyei önkormányzat támogatásaiból egészítjük ki, amely lehetőséget biztosít az utazással kapcsolatos térítések fedezésére.

A szavazás lezárása után régi-új elnökünk ismertette az idei terveket, melyet a tagság igényei szerint állított össze.

A szakmai találkozó második részében vendégünk volt Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatója. Elődásának címe: Az Országos Széchényi Könyvtár és a közkönyvtárak: fejlesztési irányok és lehetőségek. Kiemelte, hogy fontos hálózatként kezelni a könyvtári rendszert, melynek részei egymást erősítik. Ugyan az olvasók létszáma évről-évre kevesebb, viszont akik maradnak, azok többet használják a bibliotékák szolgáltatásait. Az OSZK-ban több fejlesztés zajlik, melyek a jövőben összefogják az intézmények adatvagyonát. Készül az új integrált rendszer, melyet már a KSH könyvtára tesztel. Hamarosan frissítést kap a Magyar Elektronikus Könyvtár. Egyik büszkesége, a Corvina könyvtár virtuális újjászervezésének törekvése, melyben bárki számára hozzáférhetők a határon belül és túl található kötetek. Új elemként az archiválásban megjelent a magyar Web mentése, mely gyűjtemény lehet korunk forráslenyomata.

Összeségében tartalmas napot zárt az MKE Békés Megyei Szervezete. Külön örömünkre szolgált, hogy meghívásunkat elfogadta az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, s megosztotta velünk gondolatait a közkönyvtári rendszer jelenéről, jövőjéről, illetve jövőbeli lehetőségeiről.

Kertész Zoltán, az MKE BMSZ titkára

Comments are closed.

Blog Home