A Könyvtárvilág 10 éve

Posted by Oros Sándor - március 7th, 2023

2013. februárjában az NKA támogatásával megjelent a Könyvtárvilág, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete webmagazinjának első száma. Egy mondat a pályázatból:

„A kiadvánnyal a legfőbb célunk az MKE tevékenységének bemutatása, imázsának növelése, az egyesület és az egyesületi tagok munkájában rejlő értékek megjelenítése, szervezeteink/szekcióink és partnerkapcsolataink hosszú távú együttműködésének továbbfejlesztése volt.”

A célt az eltelt 10 év alatt mindig szem előtt tartottuk, és ma sem fogalmaznánk másként.

MKE és IFLA hírek rovatunkban 137 híradás jelent meg Egyesületünk és az IFLA javaslatairól, döntéseiről, rendezvényeiről, eredményeiről. A szervezetek, szekciók és az együttműködő könyvtáros egyesületek 367 cikkben számoltak be mindennapi életükről, programjaikról. Mentor és Portré rovatunkban 125 könyvtáros kollégánkat ismerhettük meg mélyebben. 59 cikk foglalkozott a határon túli magyar könyvtárakkal, könyvtárosokkal. A Civil infó és a Szakirodalmi ajánló rovatunk hónapról-hónapra új információkkal lát el minket, és rendszeresen mosolyt csalnak az arcunkra a Sziporkák rovat írásai.

Az eltelt 10 év alatt 82 könyvtáros kollégánk 1083 cikkel látta el az Egyesületünk életét reprezentáló webmagazint, amit a rendelkezésünkre álló – koránt sem teljes – adatok alapján közel 40 000 alkalommal olvasták a könyvtárosok nemcsak Magyarországon, hanem – a Facebook oldal alapján – 9 egyéb országból is.

Köszönjük mindazoknak a munkáját, akik nélkül a webmagazin nem jelenhetne meg, elsősorban

  • Keszi Erikának, aki anno kitalálta, hogy legyen webmagazinunk, és azóta is gazdája a Portré rovatnak (ebben a számban ő is ír a rovat 10 éves történetéről)
  • Hegyközi Ilonának, az IFLA hírek referensének,
  • Haraszti Katinak, aki gondoskodik a határom túli könyvtárak híreiről,
  • Horváth Tamásnak, aki rendületlenül bíztatja a szervezeteket a híradásra,
  • Demecs Évának, aki ellát minket programajánlatokkal,
  • Szabó Piroskának, aki rendszeresen tájékoztat a frissen megjelenő szakirodalomról,
  • Leitgéb Máriának, aki megcsillantja a könyvtáros szakma humorát,
  • Buzai Csabának és Oros Sándornak, akiknek keze nyomán kerül fel a magazin a weboldalra,
  • Gerencsér Juditnak és Haszonné Kiss Katinak, akik a feltételeket és a kontrollt biztosítják a megjelenéshez,
  • végül azoknak a kollégáknak, akik időt, energiát fordítanak arra, hogy megismertessék híreikkel, információikkal a könyvtáros közösséget, lehetőséget teremtve arra, hogy kapcsolatokat teremthessünk egymással, megoszthassuk és együttműködve megvalósíthassunk ötleteinket, terveinket.

Én, mint főszerkesztő, személy szerint is köszönöm mindenki részvételét ebben a munkában, magam is sokat tanultam belőle és sok örömöt leltem benne!

Kóródy Judit, webmagazin főszerkesztő

 

Comments are closed.

Blog Home