IFLA hírek

Posted by Oros Sándor - március 7th, 2023

Ez alkalommal az IFLA 2023. évi 1. hírleveléből szemezgetünk.

2022 decemberében, az ENSZ magas szintű politikai fórumának előkészítéseképpen, a Dag Hammarskjöld könyvtár látta vendégül az IFLA egyik szakértői tanácskozását. A címe ez volt: Könyvtárak, információ és integritás. Az integritás ebben a vonatkozásban az információk megbízhatóságára és arra utal, hogy mit lehet tenni e megbízhatóság garantálása érdekében. A megbízhatóság követelménye a legkülönbözőbb területeket érinti: a hiteles kormányzati tájékoztatást, az újságírók szakmai normáit, az etikus tudományos kutatást és annak kommunikációját. A tanácskozás azt vette számba, hogy milyen trendek alakítják az információhoz való hozzáférést és a fenntartható fejlődést. A következő trendeket állapították meg:

  • A színvonalas információhoz való hozzáférés az egyéni, közösségi és a globális fejlődés előfeltétele;
  • Ennek biztosítása során folyamatosan új akadályok és új lehetőségek merülnek fel;
  • A színvonalas információhoz való hozzáférés iránt megmutatkozó igények oldalával is módszeresen foglalkozni kell, ha eredményeket akarunk elérni;
  • Az egyének igényei különbözőek, ezekre megfelelő válaszokat kell adni;
  • A világ könyvtárainak száma ma meghaladja a 2,5 milliót, és ezek kulcsfontosságú erőforrást képviselnek.

A tervek szerint az ENSZ égisze alatt összeállítják a közösségi információk integritásához kapcsolódó viselkedési normákat.

Forrás: https://www.ifla.org/news/libraries-information-and-integrity/

2023-ban félidejéhez érkezik az ENSZ fenntartható fejlesztési programjának (2030 Agenda) és a benne foglalt 17 célnak a megvalósítása, amiben a könyvtárak is aktív részt vállalnak. Ez apropót ad a visszatekintésre és az előre tekintésre egyaránt. A célok ma is aktuálisak. 2023-ban várható a következő, globális fenntartható fejlődésről szóló jelentés közreadása. A jelentést tudósok állítják össze a világ minden tájáról. Ez lehetővé teszi majd a politikai döntéshozók számára, hogy megtalálják, milyen pontokon kapcsolódhatnak be a programba és a fejlesztési célok megvalósításába. A könyvtárak részvétele folytatódik a programban, többek között azzal, hogy kidolgozzák azokat a viselkedési normákat, amelyek a közösségi információk integritásának biztosítását célozzák, és hangsúlyozzák a kultúra (benne a könyvtárak és a tudás) közkincs-jellegét és a fejlesztés során megnyilvánuló húzóerejét. 2023 folyamán is közel 40 ország készít önkéntes helyzetjelentést tapasztalatairól.

Forrás: https://www.ifla.org/news/libraries-and-sustainable-development-in-2023-trends-and-issues/

Az IFLA IT szekciója és legújabb speciális érdeklődési csoportja, amely a mesterséges intelligencia könyvtári alkalmazásával foglalkozik, az ezzel kapcsolatos legújabb könyvtári innovációkat tekinti át igen vázlatosan, a hírlevélhez illő terjedelemben, hat átfogó témakörben: 1. közösségi média, chatbotok, podcastok, webináriumok, virtuális valóság (VR); 2. innovatív könyvtárépítés; 3. nyílt forráskódú újítások; 4. kiberbiztonság és adatvédelem, egyszeri belépés és azonosítás; 5. tájékozódási források, nyilvános adatok, tömeges és összekapcsolt adatok; 6. programozási klubok, nyílt források, szoftverekkel és adatokkal kapcsolatos készségek fejlesztése (library carpentry).

Forrás: https://www.ifla.org/news/innovations-are-opportunities/

Az innovációk és az általuk létrehozott lehetőségek áttekintéséhez szervesen kapcsolódik a hírlevél egy másik összeállítása, amely 23 aktuális (többnyire angol nyelvű) forrást ajánl azok figyelmébe, akik a mesterséges intelligencia (MI) könyvtári alkalmazása iránt érdeklődnek. A források a következő csoportosításban szerepelnek:

  1. Kiindulás: mi az MI? MI mindenkinek.
  2. Az MI alkalmazása a könyvtári munkában. Általános kérdések. Gépi tanulás és könyvtári gyűjtemények. Chatbotok. Folyamatosan frissített szakirodalmi szemlék.
  3. A technológia gyakorlati tapasztalatai
  4. Képzés az MI-jártasság terén (az adatokat is beleértve)
  5. Az MI felelős alkalmazása és etikai kérdései
  6. Stratégiai vonatkozások

További friss információk iránt érdeklődőknek ajánlják az MI speciális érdeklődési csoport levelezőlistáját: https://mail.iflalists.org/wws/info/ai-sig

Forrás: https://www.ifla.org/g/ai/23-resources-to-get-up-to-speed-on-ai-in-2023/

A hírlevélben szerepel még többek között a felhívás poszterek benyújtására a nyári rotterdami IFLA-konferenciára. A jelentkezés határideje: 2023. április 1. A legjobb posztereket díjazzák (Best IFLA Poster 2023 és People’s Choice 2023). A poszterek témája a következő: “Let’s work together, Let’s library”, altémája “Building a sustainable future through the SDGs”.

A kiírás szerint a poszterek (a műfajnál szokásos stílusban és formátumban) foglalkozzanak azzal, hogy mi a könyvtárak szerepe a fenntartható jövő építésében, mire figyeljenek, milyen hatást érhetnek el (erre konkrét példákat lehet idézni), milyen szolgáltatások—programok—technikai alkalmazások valósultak meg ezen a területen. Már működő vagy befejezéshez közeledő vállalkozások ismertetését várják.

A benyújtás és elbírálás részletes szempontjait, követelményeit és a határidőket a hirdetmény tartalmazza. Az elfogadott posztereket a konferencián külön ülésen mutathatják be az összeállítók. A közlemény végén kedvcsinálónak link található a korábbi konferenciák sikeres posztereihez: https://www.ifla.org/g/professional-council/best-ifla-poster/.

Forrás: https://2023.ifla.org/call-for-posters/

összeállította: Hegyközi Ilona

Comments are closed.

Blog Home