Veszprémiek Tatabányán

Posted by Oros Sándor - november 7th, 2022

Az MKE Veszprém megyei szervezete évek óta szervez tanulmányi kirándulásokat tagjai számára. Idén szeptember 13-án ismét útnak indultunk. Ezúttal a cél a nemrégiben átadott tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár. Természetesen, ha arra jártunk, megtekintettük az ikonikus turul szobrot, valamint a nagyon szépen felújított majki remeteséget.

A megyei könyvtár új épülete és technikai felszereltsége lenyűgözte az odalátogató Veszprém megyei kollégákat. A kedves fogadtatás, a köszöntő szavak után röviden bemutatta a könyvtárat és a könyvtár építését Mikolasek Zsófia igazgatóasszony, valamint Gyüszi László helyismereti könyvtáros. Nász János a könyvtár zöld programjáról, az ökológiai fejlesztésekről beszélt. Hallhattunk eredményeikről, előadássorozataikról. Ihletet és ötletet meríthettünk előadásából.

Az előadások után élőben is megtapasztalhattuk, milyen is egy modern könyvtár. Értő vezetéssel jártuk körbe a könyvtár nyilvános tereit, majd a munkaszobákat is.

Lenyűgözőek a tágas, világos terek, az új bútorok. Természetesen az automata kölcsönző és a bibliobox volt a legérdekesebb a kollégáknak. Ezek működését hosszabban magyarázta Török Csaba.

Ahogy az lenni szokott, most is megindult a szakmai párbeszéd az ott dolgozókkal, legyen szó gyerekkönyvtárról, vagy kölcsönzőpultról. Sajnos az idő véges. A kollégákat sem akartuk tovább fenntartani, nekünk is volt még aznapra programunk.

A szakmai program után Gyüszi László, helyismereti könyvtáros értő kíséretével együtt felmentünk a híres Turul Emlékműhöz. A helyi idegenvezetőnk segítségével új megvilágításban láthattuk a város panorámáját. Megismerhettük a szobor eredetét, múltját.

Miután kigyönyörködtük magunkat a panorámában, elsétáltunk a szintén nagyon híres Szelim-barlanghoz, ahol vezetőnktől helytörténeti érdekességeket hallhattunk a terület múltjáról.

A szakmainapot kultúrtörténeti barangolással zártuk. A néhány éve teljes felújításon átesett majki remeteséget látogattuk meg. A kiállításokat nem csak egyénileg tekintettük meg, de a helyi idegenvezető számos érdekességet elmesélt a kamalduli szerzetesrendről, az Esterházy családról, a település történetéről, valamint a felújítás menetéről és jövendő terveinkről. Bár szigorúan nem könyvtári program volt ez, azonban itt is megtaláltuk a rend valamikor könyvtárszobáját, és sok irodalomtörténeti érdekességet is hallhattunk.

Tartalmas és szakmailag hasznos napot tölthettünk együtt, aminek nagy hozománya, hogy egymást is megismerhetjük. Kötetlenül beszélgethetünk a könyvtár falain kívül más témákról is.

Minden ilyen alkalom összehozza a könyvtárosokat. Csak bíztatni tudok mindenkit, hogy menjen el minden ilyen tanulmányi útra!

Köszönjük a szervezést, nagyon sok szépet láttunk.

Oros Sándor

Comments are closed.

Blog Home