„A jövő könyvtára” – Szakmai konferencia Székelyudvarhelyen 2022. augusztus 25-26-án

Posted by Oros Sándor - november 7th, 2022

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár 2018-ban rendezte meg először „A jövő könyvtára” címet viselő szakmai konferenciát, melyet – a 2020-as pandémiás év kihagyásával – azóta is minden évben lelkesen megszerveznek. 2022 augusztusának végén az Országgyűlési Könyvtárból dr. Redl Károly igazgató és a Szakreferensi Osztályról Villám Judit és Maltsik Balázs vett részt a több napos konferencián, melyre a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Erdélyből és az anyaországból is érkeztek könyvtárosok. A kétnapos, színvonalas konferencia célja intézmények bemutatása, szakmai tevékenységek ismertetése, valamint a könyvtárak előtt álló jelen- és jövőbeli kihívások megbeszélése mellett a Kárpát-medencei magyar könyvtárosok közötti kapcsolatépítés, kapcsolattartás volt. Az eseményen több mint 100 könyvtáros vett részt. Újra találkozhattunk a „Könyvtár, ami összeköt” ösztöndíj-programunk egykori résztvevőivel is.

A tanácskozás a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében volt, a résztvevőket Ölvedi Zsolt alpolgármester és Bíró Barna Botond a Hargita megye Tanácsának alelnöke, valamint Szőcs Endre könyvtárigazgató köszöntötte, az azt követő előadásokban pedig aktuális témákat boncolgattak a meghívott szakemberek.

Az előadások sorát Farkas Levente, a székelyudvarhelyi Marketingiskola.ro alapítója kezdte. Kiemelte, hogy fontos megtalálni az emberek életében azt a helyet, ahova eljuttathatjuk a könyvtár reklámozását. Kitért a kommunikáció jelentőségére, meg kell kérdezni az embereket mire van szükségük, mit nyújtson nekik a könyvtár. Ebben az időnkénti piackutatás is sokat segíthet. Minél változatosabb a felmérés, annál pontosabban találjuk el a célközönséget, és az igényeiket. A szolgáltatás egyik fontos alapkövének a helyi prioritásokat, a kiszolgálás minőségét nevezte meg. A feladatunk könyvtárosként pedig az, hogy a ránk zúduló információözönből ki tudjuk választani azokat az ismertető jegyeket, amellyel a könyvtárba járók érdeklődését fel tudjuk kelteni. A szolgáltatásokat egyre szélesebb körben, kitartóan kell népszerűsíteni.

A második előadó, Német Szilvia, a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekkönyvtárosa intézményének megújulását mutatta be. Új szervezeti felépítés, új élethelyzet, új szakmai kihívás, online és offline foglalkozások (bővebben megnézhető a honlapjukon. A közösségfejlesztésre fókuszáltak, új szemléletű, változatos programokat szerveztek. Igyekeznek a gyermekek szabadidejét megcélozva bevonzani az olvasókat. A 14 és 18 éves „visszajáró” korosztályt is fogadják a gyerekkönyvtárban. Az olvasó online felületen is találkozhat a könyvtár nyújtotta lehetőségekkel. Figyelnek és építenek könyvtárosaik érdeklődésére, kompetenciájára, fejleszthetőségére is.

A Skóciában élő görög Konstantina Martzoukou, az aberdeeni Robert Gordon Egyetem adjunktusa folytatta az előadások sorát. „Maddie is online” – digitális műveltség fiataloknak című előadásában egy követendő példát mutatott be a 12-15 éves korosztály digitális kompetenciájának, online biztonságának fejlesztésére. A „Maddie is online” egy általa létrehozott video-rajzfilm sorozat, amely a gyerekek internetes biztonságára, digitális műveltségére (információkeresés, a digitális írás és az online tanulás hatékonysága), és a gyermek jogi védelmére fekteti a hangsúlyt (itt megnézhető. A könyvtárosok tréningeken vesznek részt, hogy ezekben a témákban minél jobban tudják segíteni a fiatalokat. A pandémia alatt sok tartalmat, ingyenesen hozzáférhető e-könyveket, majd nyomtatott formájú füzeteket is létrehoztak az online világgal szemben sérülékeny, könnyen bántható fiataloknak és az ifjú közösségeknek. A gyerekek kognitív képességét is próbálják megerősíteni, a gyerekek jogainak megismertetése is céljuk. Példát is mutatnak arra, hogy hogyan védjék meg az ifjak önmagukat az internetes támadások ellen. Beszélt az online kreativitásról, valamint az ide kapcsolódó szerzői jogok védelméről is.

A konferencia következő előadója Szász-Mihálykó Mária, székelyudvarhelyi irodalomtanár, tankönyv-szerkesztő, író volt. „Bűne a koré, mely szülte őt”, avagy miért nem olvasnak a mai gyerekek című előadásának témája a gyerekek olvasási hajlandóságának folyamatos csökkenése és annak okai. Időrabló a digitális világ, a gyors infókat szokták meg, ugyanakkor az olvasás egy lassú, intim, belső folyamat. A fiatal generáció szocializálódása az online térben eléggé félszeg. Gyorsak, gyakorlatiasok, de ugyanakkor bizonytalanok. A tanulás meg egyre problematikusabb, mert a tanügy kevéssé tud felzárkózni az új kihívásokhoz. A folyamatosan átalakuló világunkban a gyerekek igénye is változik, más típusú könyveket olvasnak. Életidegen, szövegértési problémákat tartalmazó szövegeket akarunk velünk kötelezően olvastatni, így megutálják a házi olvasmányokat. Mást olvasnak: sci-fit és fantasyt. Az előadó sokszor tart úgy órát, hogy a tanulók azt hozzák, amit olvasnak, és arról beszélgetnek, mert szerinte nem az irodalmat kellene tanítani, hanem olvasókat nevelni. A lényeg az lenne, hogy ne kérjük számon tőlük a saját (régi) értékrendünket.

A délutáni foglalkozás a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár bemutatkozó programjával folytatódott. Négy előadás közül lehetett választani. 1. Digitalizálás és repertorizálás: a Megyei Tükör feldolgozása és közzététele, melyről Szabó Enikő számolt be. 2. Kapcsolódó nemzedékekre figyelve: olvasás-népszerűsítő programok kicsiknek és nagyoknak: erről Kolumbán Melinda és Csüdör Katalin tartott előadást. 3. Egyszemélyes intézmény ritmusváltása: olvasásra ösztönzés a fiókkönyvtárban: erről Éltes Enikő beszélt. 4. Könyvvásárral az olvasásért: a SepsiBook mint esettanulmány, ezt Szonda Szabolcs könyvtárigazgató ismertette.

A konferencia második napján a résztvevők választhattak az előző napi előadások témái közül, amelyet a kiválasztott előadóval beszélhettek meg. Az érdeklődők a kérdések mentén jobban megismerhették azt a szakterületet, tevékenységet, amelyre a leginkább kíváncsiak voltak. Ezt követően megismerkedhettünk a székelyudvarhelyi könyvtár különleges programkínálatával, foglalkozásaival: fényírda és cianotípia, szabaduló szoba, földrengés-szimulátor, különleges hangszerek kiállítása mellett a virtuális világ és a különböző fizikai kísérletek is helyet kaptak a kínálatban.

A szakmai megbeszéléseket követően a konferenciát lezáró plenáris ülés következett, majd Székelyudvarhely környékével ismerkedhettek meg a kirándulásra benevezők. Este 7 órától pedig kezdetét vette a Székelyudvarhelyen már hagyománnyá vált „Nyitott Könyvek Éjszakája”. Az eseményre ellátogató kicsiket és nagyokat gazdag kulturális- és szórakoztató programkínálattal várták a szervezők: kvíz- és rejtvényfeladatokkal, családi társasjátékozási lehetőséggel, tudományos bemutatókkal, író-olvasó találkozóval, koncerttel, gyermekműsorral, óriás sakkjátékkal, arcfestéssel, könyvturkálóval, 19. századi nyomdagép bemutatóval, dokumentum- és némafilm-vetítéssel. Idén is nagy sikere volt a programoknak, melyen sokan vettek részt a városból és a konferencia résztvevőiből is.

A kapcsolattartás és kapcsolatépítés újabb lehetőségei nyíltak meg e kétnapos tanácskozás alkalmával. Köszönjük a szervezőknek, Szőcs Endrének, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatójának, Gálovits Rózsának, a „Könyvtár, ami összeköt” ösztöndíj-program egykori résztvevőjének, és a profi lebonyolításért a könyvtár összes munkatársának.

Villám Judit, Országgyűlési Könyvtár

Comments are closed.

Blog Home