DOBROVITZ NOÉMI grafikus, könyvtáros

Posted by Oros Sándor - augusztus 31st, 2022

Fotó: Kolonics Csaba 

1989. június 14-én született Budapesten. Általános iskolába Vecsésen járt, középiskolai tanulmányait Budapesten a Hunyadi Mátyás Gimnázium rajz szakán végezte 2004-től 2008-ig. A gimnáziumi éveket követően szinte állandóan tanult, miközben dolgozott is: andragógiát, könyv és multimédia-terjesztést tanult a Kodolányi János Főiskolán (2008-2013); tervezőgrafika szakképesítést szerzett a Ring Alkalmazott Művészeti Szakképzőn (2011), kiadványszerkesztőit a Top School Oktatási Központban (2014). A Corvin Rajziskolában (2014-2015) animációt tanult.

Miközben ismereteit gyarapította, a MediaGo Alapítványnál gyakornoki munkát végzett, ezt követően pedig szabadúszó grafikusként tevékenykedett. 2013-től 2016-ig a Bálint Ágnes Kulturális Központ grafikusa volt, majd 2019-ig a Fourmates Kft-ben dolgozott szintén grafikusként.

2019 óta a vecsési Róder Imre Könyvtár munkatársa. Grafikus és könyvtáros egy személyben. Munkája szerteágazó, melyet nagy szeretettel végez. Grafikusként plakátok, meghívók készítése, közösségi oldalak kezelése a feladata; könyvtárosként az olvasószolgálati teendők mellett gyermekprogramokat szervez, könyvtári órákat is tart.

2020-tól A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Pest Megyei Szervezetének tagja.

Szeretsz olvasni. Mit olvasol szívesen regényt, novellát, verset?

Igazság szerint ilyen szempontból mindenevő vagyok. Ha valami jó, az jó, legyen az regény, vers, novella vagy akár képregény. Mindegyik magába tud szívni, ha jó a mondanivalója.

Egy szép gondolat, ami tetszik Neked, és amit szívesen megosztanál másokkal is

Az egyik kedvenc gondolataim közé tartozik, amit még az általános iskolai rajztanárom mondott nekem: „Nem a kéz rajzol, hanem az agy.” Ha viccesre akarom venni a figurát, akkor pedig a „Cave Felines!”.

Zene, amit szívesen hallgatsz

Úgy, ahogy a könyveknél, a zenében is mindenevő vagyok. „Brutál kemény totál” metáltól a musicalen át a kortárs könnyű és komoly zenéig mindent hallgatok, ami éppen szembejön és megtetszik. Mondhatni vegyes felvágott az ízlésem. De talán a 70-80-90-es évek zenéi kiemelkednek ezek közül is.

Hogyan kerültél a vecsési könyvtárba?

Három évvel ezelőtt helyezkedtem el a Róder Imre Városi Könyvtárban, amit egy kedves barátnőmnek köszönhetek, aki szólt, hogy grafikusi pozícióba keresnek munkatársat. Azóta grafikusként és könyvtárosként is tevékenykedek.

Mondanál pár mondatot a Vecsési Zöld Klub könyvtári program-sorozatáról? Kinek az ötlete volt, mi a célja, mióta vannak ilyen jellegű előadások a könyvtárban?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk mi a vecsési könyvtárban, hogy szeretünk együtt agyalni, kreatívkodni. Legyen az akár egy program/esemény vagy dekor, úgy érzem, mi mindig kitalálunk valamit az ebédszünetben vagy az olvasó pult mögött. Legyen szó szinte bármiről, egy-egy ilyen egyéni vagy csoportos ötletről, ha bekerül a brainstormingolásba, utána elszabadulnak az ötletek. Szerintem a Zöld Klub is így születhetett meg. A program célja, hogy felhívja a vecsésiek figyelmét arra, hogy otthonuk és környezetük hogyan lehetne a természettel harmonikusabb. A könyvtárunkban van is egy ilyen könyvkiemelésünk, ami az ilyen típusú dokumentumoknak ad helyet.

Práczki Péternek, a Milton Friedman Egyetem oktatójának előadása a fenntartható oktatásról.

Forrás:  https://vecsesitajekoztato.hu/2020/03/13/vecsesi-zold-klub-programsorozat/

Válogassunk együtt a színes, látványos és érdekes könyvtári programok között. A gyerekek kedvence és Te is nagyon kedveled… 

Ha választanom kellene, akkor talán a Harry Potter Halloweeni bulink volt eddig a gyerekek és a személyes kedvencem is. Varázsoltunk, kvidiccseztünk, bájitalt kotyvasztottunk és természetesen mindenki nagyon jól érezte magát. Főleg miután a varázslatos büfében degeszre tömhettük magunkat édességgel is. Nem csupán jó móka volt, hanem közelebb hozhattunk egy már meglévő nagyszerű irodalmi művet a gyerekekhez. Abban az időszakban a kölcsönzések aránya is megemelkedett, aminek még jobban örültünk.

Harry Potteres Halloween buli és Papírszínház a könyvtárban

Mit jelent számodra a harmónia?

Számomra a harmónia az, amikor önmagammal és a (szűkebb és tágabb) környezettemmel is békében/összhangban tudok lenni. Ez jelentheti azt, amikor éppen elégedett vagyok az aznapi teljesítményemmel, hasznosan telt el a nap, a családommal tartalmasan tudtam időt tölteni, kutyát sétáltatunk, kertészkedünk, kirándulunk, vagy csak úgy alkotgattam valamit.

„Grafikus vagyok. Imádok alkotni és számomra ez sohasem lesz munka. Keményen dolgozok, de ez örömmel tölt el, mert szeretem megtalálni azokat a különleges kreatív technikákat, megoldásokat, amelyek hozzásegítenek a fejlődéshez vezető úthoz.

Szeretek rajzolni, kreatívkodni, olvasni. Folyamatosan fejlesztem magam, és tanulok. Legfőképpen az animációhoz köthető alkotásokat szeretek csinálni, tanulni.”

Mikor kezdtél el rajzolni? 

Már egészen kiskoromtól a nagypapám mellett ülve gyurmát és festéket ragadtam, és ahol éppen voltam, valamit mindig csináltam. Konyhaasztal, padló, nappali, ahol éppen a kezem ügyébe akadt valami már neki is fogtam a firkálásnak. Ezt persze minden kisgyermek szereti művelni, de ez a szenvedélyem általános iskolás koromtól a mai napig kitart.

Művészi hitvallásod

Szeretek tanulni, új technikákat kipróbálni. Igyekszem az aktuális munkáimba nem csupán az időmet, hanem a saját érzéseimet belealkotni. Remélem, hogy minden munkám ezt tükrözi.

A grafikákhoz miből meríted az ötleteidet? Témá(i)d, kedvenc stílusod?

Ami éppen szembe jön. Lehet egy aktuális gag, egy szituáció, egy idézet, egy könyv, egy félre hallott szó vagy egy fénykép. Szinte mondhatni bármi, amit ad az élet és tovább gondolva meg tudom alkotni. Sokszor nem is kell keresni, mert csak kínálja magát, amit csupán észre kell venni.

Oklevelek, idegen nyelvű szórólapok, karakterrajzok, kézi rajzok, számítógépes és vegyes technikás illusztrációk, linómetszés, képregény és még sorolhatnánk tovább… Résztvevője vagy a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválnak?

Sajnos nem, de amikor csak tehetem, elmegyek a rendezvényre és beszerzek pár új darabot a saját gyűjteményünkbe.

Egy kis ízelítő a munkáidból…

LOGÓK

PLAKÁTOK

Úgy tudom készítettél látványruhatervet is…

Igen, bár az már jó régen volt. Az akkoriban még kezdőként pályára lépő Bódis Ricsi motorversenyző ruháját volt szerencsém megtervezni. Azóta ő már profi versenyzővé nőtte ki magát.

 

A Symbiosis c. francia-magyar animációs film (filmrendező Andrasev Nadja) elnyerte a South by Southwest (SXSW) fesztivál legjobb animációs rövidfilmjének járó díját, ami egyben azt is jelenti, hogy nevezhetővé vált az Oscar-díjra. A stáblistában a Dobrovitz Noémi név is szerepel. Hogyan kerültél a stábba és mi volt a feladatod az animációs film készítésekor?

Az egyik szenvedélyem közé tartozik az animáció, így elkezdtem Hertelendi Amandánál a Hegyező Szabadiskolában tanulni, animációt készíteni. Ebbe a filmbe is az iskola és Amanda ajánlásával tudtam munkát kapni. A Symbiosisban az egyik színező voltam. Nagyon jó „munka” volt, nagyon élveztem minden egyes képkockáját.

Szépek a munkáid. A Hetedhét fejtörő 4-6 éveseknek szóló foglalkoztató (Budapest: Manó Kv., 2019.) rajzait Mészáros Krisztinával készítetted. Illusztráltál már könyvet is?

Könyvet egyszer igen, mégpedig a Shakespeare a szerelemről. 200 idézet magyarul és angolul című könyvben (összeáll. Cseszkó Renáta. Budapest: Tinta Kvk., 2016.) jelentek meg az illusztrációim. Nagyon szerettem vele foglalkozni, igazán kedves „munka” volt számomra.

Kedvenc színe(i)d, kedvenc illatod

A kedvenc színeim a mustársárga, türkizkék és a kárminpiros. A kedvenc illatom pedig az eső illata és a szegfűszegé.

Merre jártál a világban? Hová szeretnél még eljutni az életben?

Jártam már Bretagne-ban, Göteborgban, Bécsben, Londonban, Cipruson és Jordániában. Nagy álmom, hogy egyszer eljuthassak Ausztráliába, Indiába, Alaszkába, Hawaii-ra. Remélem egyszer a mai világhelyzetnek és persze a pénztárcámnak is az lesz a vágya, hogy elmehessek ezen helyek valamelyikére.

 

Jordániában a Wadi Rum sivatagban, amely sok film helyszíne volt már.

Van-e valami, amit másképp csinálnál, ha újrakezdhetnéd?

Nem, semmit. Minden úgy tökéletes, ahogy van, és ahogy alakulnia kellett.

Terveid, álmaid, vágyaid?

A közeljövőben az Etsy weboldalon keresztül szeretném beindítani saját vállalkozásomat, melynek tartalmát főként egyéni grafikák, pólók, textilzsák minták és egyéb tárgyak alkotnák.

Aki kérdezett: Keszi Erika Zsuzsanna

 

Katie Patrick idézetével kívánunk Dobrovitz Noéminak további sikeres alkotómunkát, valamint azt, hogy Etsy tervei megvalósuljanak: „A kreativitás annyit jelent: olyasmit teszünk, csinálunk, gondolunk, amit előttünk senki más nem tett, csinált, gondolt korábban, ezért a kreativitás az alapja minden változtatásnak a világban.” (A szerk.)

Comments are closed.

Blog Home