Az MKE Heves Megyei Szervezete tavaszi-nyári eseményei

Posted by Oros Sándor - augusztus 31st, 2022

Tavaszi szakmai napunkat Hatvanban tartottuk 2022. május 2-án, az Ady Endre Könyvtár felújított épületében. Kezdésként Luzsi Margó és Komló-Szabó Ágnes Élménykönyvtár c. könyvével ismerkedtünk meg rendhagyó módon. A kötet 2022-ben a Bródy Sándor Könyvtár kiadásában jelent meg és az élményalapú könyvtári foglalkozásokhoz nyújt módszertani segítséget magas szakmai hitelességgel, de emellett közérthetően és élvezetesen.

Néhány ajánló szó a kötetről: Az Élménykönyvtár alapjait gyakorlati tapasztalatok sora képezi. A kiadvány anyagára támaszkodva az olvasók elsajátíthatják, hogyan lehet a mesék, irodalmi szövegek, játékok, beszélgetések és a könyvtáros személyiségének harmonikus együttesével örömteljes együttléteket varázsolni a könyvtárba. … Noha a könyv célközönsége elsősorban a könyvtáros szakma, mégis érdekessége, hogy szélesebb körben is jól használható kiadvány. Mindazoknak inspiráló, ötletadó lehet, akik irodalmi szövegek, mesék, játékok segítségével szeretnének élményteljes kapcsolódást adni csoportjaik, közösségeik számára egymáshoz és a világhoz. A könyvben népmesei gyűjtemény, versek, szép- és szakirodalmi ajánlók, játékleírások, valamint többszörösen kipróbált foglalkozástervek is olvashatók. A megjelenést több kortárs szerző – többek között Háy János, Kemény István, Simon Márton, Kukorelly Endre, Dániel András – is támogatta, verseikkel járulva hozzá kiadványunk szakmai tartalmához.” A kötet korlátozott számban hozzáférhető a Bródy Sándor Könyvtárban.

Az Élménykönyvtárt követően újabb könyvtári élményeket szereztünk, megnéztük a felújított Ady Endre Könyvtár épületét, az olvasói tereket, a dolgozói munkaszobákat, a tömörraktárat is. A könyvtári terek modernek, letisztultak, de nem barátságtalanok. Otthonos és rendezett képet mutatnak, öröm ott lenni mind a könyvtárosoknak, mind az olvasóknak. A könyvtár megtekintése után a Hatvany Lajos Múzeumba látogattunk el, ahol Kökény Ferenc intézményvezető fogadott minket. Az állandó régészeti kiállítást, majd a „Premontrétől a Zagyva völgyéig – A Premontrei Rend megtelepedése Hatvan környékén” c. időszaki kiállítást néztük meg, a múzeum felkészült régész-muzeológusa, Gál Andrea vezetésével. Szeretettel ajánljuk Hatvan városát a kirándulni vágyóknak, a vasút- és az autóbuszállomástól mindössze negyedórás sétára van a belváros, ahol a könyvtár és a Hatvany Lajos Múzeum is áll és a közelükben áll a gyönyörű Grassalkovich-palota, aminek falai között működik a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, sok-sok érdekes kiállítással. Fagyizzunk egyet meleg, napsütéses idő esetén a Kossuth tér árnyas fái alatt, de, ha esik sem fogunk unatkozni Hatvanban.

Május 20-án Budapestre kirándultunk, és egy igen tartalmas napot töltöttünk el együtt. Először a Magyar Zene Házát néztük meg, itt fiatal, de nagyon rátermett vezetőnk mesélt nekünk erről a rendkívül különleges épületről. Ezután átsétáltunk az egyre szépülő Városligeten a Szépművészeti Múzeumhoz, ahol a „Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa” c. kiállítást láttuk. A könyvtáros kollégák az MKE tagkártyájukkal ingyenesen tekinthették meg ezt az érdekes kiállítást. Harmadik és egyben utolsó programpontunkban az Operaház nemrég felújított épületét jártuk be. 5 év alatt a teljes enteriőrt helyreállították, minden berendezést, bútort, díszítést rekonstruálták és az eredeti állapotoknak megfelelően restauráltak. A felújítása előtt is gyönyörű épület most még lenyűgözőbb látványt nyújt.

A Heves megyei könyvtárosok is részt vettek a vándorgyűlésen. Nagyon jól érezték magukat Kaposvárott, sok hasznos tapasztalattal és persze számtalan jó élménnyel gazdagabban tértek haza. A kiválóan szervezett kaposvári vándorgyűlésen a színes szabadidős programok mellett természetesen a szakmai programok sem hiányozhattak, a kollégák színvonalas előadásokon, kiállításokon bővíthették tapasztalataikat. Büszkék vagyunk rá, hogy tagtársunk, Laskay Anna, az EKKE Tittel Pál Könyvtár munkatársa is tartott előadást a Tittel Podcastről és Könyvjelző könyvtári magazinról a Tudományos és Szakkönyvtári szekcióban.

Idén számunkra egy különleges ok miatt is emlékezetes maradt a kaposvári vándorgyűlés. Nagy örömünkre szervezetünk elnöke, Bodor Katalin, MKE-Emlékéremben részesült. A felterjesztés szövege a Heves Megyei Szervezet honlapján olvasható. Szívből gratulálunk neki és a többi kitüntetettnek is!

Idén is megtartottuk hagyományos kirándulásunkat a Tisza-tóhoz. Július 25-én gyönyörű szikrázó napsütésben tekerhettünk, ám most nem kerekeztünk körbe a gáton, csak a Poroszló-Tiszafüred távot tettük meg, az új Tisza-hídon át. Ez a szakasz oda-vissza mintegy 20 Km, másfél óra alatt könnyen teljesíthető. Úticélunk a tiszafüredi Albatrosz kikötő volt, innen csónaktúrára indultunk. Egyórás túrán vettünk részt, kihajóztunk a csatornákon keresztül a nyílt Tiszára, majd vissza a kikötőbe. Nagyon szép volt a csónakázás, csodálatos a Tisza-tó élővilága, a hatalmas nyárfák és fűzek csoportjai, az ártéri erdők. Útközben még a helyi madárvilágot is meg-megpillanthattuk: láttunk szürke gémet, bakcsót, fiatal szárcsákat, tőkésrécét és még egy fürge jégmadarat is.

Mindenkinek, akik szeretnék a Tisza-tó szépségeit egy kellemes csónakázás közben megismerni, ajánljuk túravezetőinket, a Szitakötő Csónaktúrát. Hosszabb túrákat is szerveznek, többek között a madárrezervátumba is, és csodálatos lehet a napnyugtára szervezet csónakázás is. Honlapjukon minden fontos információ megtalálható, de szívesen segítünk mi is a Tisza-tavi kirándulás megszervezésében.

Reméljük a résztvevők minden programunkon jól érezték magukat. Hamarosan találkozunk következő eseményünkön!

Verle Ágnes, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger

Comments are closed.

Blog Home