Programajánló

Posted by Oros Sándor - július 3rd, 2022

Magyar márkák, magyar plakátok. A csokoládétól a rádióig

2022. szeptember 30-ig, OSZK

A kiállításon sokféle jellegű és stílusú plakátot láthatnak, amelyeken keresztül bepillanthatunk az adott kor művészi irányzataiba, hétköznapi életébe, történelmébe is. Rácsodálkozhatunk arra, hogy a Frutti már csaknem száz éve a gyerekek kedvence; felfedezhetjük, hogy a Dreher nemcsak sört kínált, hanem egész márkacsaládot, többek között szódát, kekszet, csokoládét, likőrt is; megtudhatjuk, hogy az Orion-gyárban termoszok és ventilátorok is készültek a rádiók mellett.

Bosch kiállítás

2022. július 17-ig, Szépművészeti múzeum

Az európai festészet egyik legnagyobb hatású életművét megalkotó németalföldi mester, Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) művészetét bemutató tárlat az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása, régiónkban pedig a valaha volt legteljesebb bemutatója a mester műveinek. A Bosch különleges világát megelevenítő tárlaton a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt ismerhetnek meg a látogatók.

MKE 53. Vándorgyűlés

2022. július 14-16.

A vándorgyűlés témaválasztása során az MKE elnöksége mindig nagy figyelmet fordít arra, hogy korszerű, aktuális és a világ könyvtári trendjéhez kapcsolódó, az Európai Unió által is preferált problémák kerüljenek a tanácskozások középpontjába. Ennek megfelelően – az IFLA által is kiemelten kezelt témakörhöz kapcsolódva – a 2022. évi vándorgyűlést a fenntarthatóság, a felelősség, a szemléletformálás jegyében kívánjuk megszervezni. Köztudott, hogy világunknak egyre határozottabban kell szembenéznie azzal a kihívással, hogy az élet minősége fenntartható legyen – amelyet éppen az emberi tevékenység fenyeget, akár a felmelegedés, akár a környezetszennyezés, vagy a földi erőforrások felhasználása terén.

Különleges irodalmi séták a Margitszigeten

2022. július 2 – augusztus 28-ig, szombaton és vasárnap

A Margitszigeti Színház a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai támogatásával az elmúlt évek nagy sikerét folytatva 2022 nyarán is különleges irodalmi sétákat szervez a Margitszigeten. A víztoronytól induló tematikus séta során az érdeklődők bejárhatják neves költőink, íróink által is kedvelt helyszíneket, amelyekhez ismert és kevésbé ismert irodalmi művek, anekdoták is kapcsolódnak

Összeállította: Demecs Éva, BCE EK könyvtárosa,

az MKE Társadalomtudományi Szekció vezetőségi tagja

Comments are closed.

Blog Home