Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája 2022., Csongrád

Posted by Oros Sándor - július 4th, 2022

Két pandémiás évet kihagyva, a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) közös szervezésében május 29-én és 30-án rendezték meg Csongrádon a sorrendben 15. Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáját.

A pandémiás időszak után mindenki nagyon várta a csongrádi találkozót, ami a szakmai programokon túl mindig jó alkalom arra is, hogy a résztvevők beszélgessenek egymással a szakmai kihívásokról és a mindennapjaikról is.

A konferencia vasárnapi programján a résztvevők megtekintették a Tari László Múzeumban a Nagyrét: „Az elfeledett tanyavilág” című kiállítást, majd utána városnézésen vettek részt. Ezután Ramháb Mária és Tőzsér Istvánné, az NKA Könyvtárak és Levéltárak Kollégiumának kurátorai konzultációt tartottak a Nemzeti Kulturális Alap pályázatairól. Este a Körös-toroknál baráti találkozón üdvözölték egymást a rég nem látott ismerősök, és természetesen nem maradhatott el a bográcsban főtt kakas- és marhapörkölt sem.

A konferencia szakmai napja hétfőn, a Polgármesteri Hivatal Dísztermében vette kezdetét. A megnyitóbeszédet Ramháb Mária az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) elnöke tartotta, majd Bedő Tamás, a Tisza-parti város polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A konferencia levezető elnöke: dr. Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója volt.

Az első előadó Dr. Magyaródi Tímea Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi adjunktusa volt. Az Erőforrásaink megtalálása és rugalmasságunk megtartása az életünk hullámaiban című előadása arról szólt, hogy minden élethelyzetben találjuk meg a számunkra fontos célt, pozitív értékeket. A mentális egészség fontossága mellett boldogságfokozó gyakorlatokat is mutatott, és rámutatott arra, hogy mennyire fontos, hogy “dolgozzunk” önmagunkon, időt és energiát áldozzunk saját egészségünkre.

A második előadásban Tüske László, a Kölcsey Ferenc alapítvány kuratóriumának elnöke tájékoztatott a Kölcsey Ferenc Alapítvány támogatási lehetőségeiről.

A harmadik előadás Digitális Családtörténet címmel a Kézai Simon Programról szólt. Sörény Edina digitális szakértő, a DJP-DigKomp Központ vezetője bemutatta, hogy a családi fotók megmentése, digitalizálása által hogyan alakul ki az egyéni történetből a magyar történelem, hiszen a Kézai Simon Program elsősorban a lakosság számára biztosít olyan szolgáltatást, amely lehetővé teszi analóg fotók digitalizálását és közzétételét Magyarország privát történelmi forrásainak feltárása érdekében.

A további előadások révén betekintést nyerhettünk a határokon túl működő magyar könyvtárak munkájába. Bús Csaba a magyarkanizsai József Attila Könyvtár helyismereti állományának digitalizálási tevékenységét mutatta be. Céljuk a könyvek szkennelése után a folyóiratok digitalizálása és digitális könyvtár létrehozása a neten. Tegdes Egyházi Dóra, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének (SZMKE) elnöke előadásában az SZMKE és a szlovákiai magyar iskolák könyvtárainak helyzetéről beszélt. Vázsonyi Csilla a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által készített Vamadiát, vagyis a Vajdasági Magyar Digitális Adattárat ismertette. A Kiadványtárat, Periodikatárat, Fotótárat, Hangtárat, Képzőművészeti Tárat, és Arcképcsarnokot tartalmazó adattár digitálisan őrzi meg a vajdasági magyar szellemi örökséget. Szőcs Endre a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója könyvtárának gazdag és széleskörű programkínálatát mutatta be. Szabadulószoba, földrengés szimulátor, 19. századi nyomda, elektronikus hangszerek kiállítása, 3D-s mozi, planetárium, 3D-s nyomtató, quilling foglalkozás, … felsorolni is alig volt idő, hogy mi mindennel csalogatják be a könyvtárba a felnőtteket, gyerekeket. Végül a konferencia résztvevői megdöbbentő és átfogó képet kaptak Varga Évától, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnökétől Kárpátalja, és a kárpátaljai könyvtárak helyzetéről az orosz-ukrán háború időszakában.

A szakmai nap további részében három workshopon vehettek részt az érdeklődők.

Az 1. szekcióban Büti István (Abacusan Stúdió) és Piri Ildikó (Somogyi Könyvtár) „Egy legenda életre kel!” – helyszíni játékkidolgozás digitális megoldásokkal címmel azt mutatta be, hogyan lehet az ArTec, Ozobot és Intelino robotok, valamint LEGO segítségével vonzóbbá és érdekesebbé tenni a gyerekeknek az irodalmat, és ezáltal bevonzani őket a könyvtárba.

A 2. szekcióban Tegdes Egyházi Dóra (SZMKE) biblioterápiai bemutató foglalkozást tartott, ahol értékes információkat kaphattak, érdekes, ötletes, játékos és szakmai módszereket is elsajátíthattak a hallgatók. A 3. szekcióban Szőcs Endre (Székelyudvarhely Városi Könyvtár) Szabadulj ki a könyvtárból! – szabaduló szoba “építése” a könyvtárban címmel mutatta be könyvtáruk szabadulószobai berendezését, a foglalkozás kialakításának menetét, a megvalósítás fortélyait, és megosztotta tapasztalatait is.

A nap végeztével a konferencia résztvevőinek állófogadást tartottak a Kertvendéglőben.

Az idei csongrádi találkozó is – csakúgy, mint a korábbiak is – rendkívül tartalmas és izgalmas előadásokban bővelkedett. Jó volt két év kihagyás után újra személyesen is találkozni a hazai és a határon túli könyvtáros kollégákkal. Megvitattuk a könyvtáros szakmát foglalkoztató kérdéseket, megismertük egymás munkáját, eredményeit, problémáit. Köszönjük a csongrádi kollégáknak, akik fáradságot nem ismerve 15. alkalommal vállalták a konferencia házigazdájának szerepét, és mindig mindent megtesznek azért, hogy jól érezzük magunkat a két nap alatt.

A határon túli magyar könyvtárosok legnagyobb seregszemléjén az Országgyűlési Könyvtár munkatársaként is nagy öröm volt ismét találkozni Országgyűlési Könyvtár által koordinált „Könyvtár, ami összeköt” nevű, a Kárpát-medencei könyvtárosok együttműködését célzó ösztöndíjprogram egykori résztvevőivel is.

Bizonyára többféle tudósítás készül a konferenciáról. A résztvevő felvidéki könyvtárosok véleménye már olvasható a neten.

A csongrádi könyvtár igazgatója, Illés Péter megosztotta velem a konferencia után hozzájuk beérkezett értékeléseket (köszönet érte). A kérdőívet kitöltők többek között összefoglalták a konferencia lényegét, melyet az alábbi szófelhőbe foglaltam bele.

Villám Judit, Országgyűlési Könyvtár

 

Comments are closed.

Blog Home