Ahol az olvasó – és a gyermekkönyvtáros – terem(t) Gyermekkönyvtáros Szekció szakmai napja, Orosháza, 2022. május 16.

Posted by Oros Sándor - július 4th, 2022

Ahol az olvasó terem(t) a jelmondata az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárnak. Most az olvasók mellett ott terem(tet)tek a gyermekkönyvtárosok is. Ilyen sokszor talán még egyetlen programja sem maradt el sem a Szekciónak, sem a Könyvtárnak. Giness rekordot döntöttünk.

Első alkalommal még igazán meg sem tudtuk hirdetni az eseményt, csak a program volt egyeztetve az előadókkal, a vírushelyzet miatt be kellett zárni a könyvtárakat. De, ha már a díjat meghirdettük, sőt, az elbírálás is megtörtént, legalább kerüljön át a következő könyvtárba, hogy nyitáskor lássák a gyerekek, és a Titokládába betehessék üzeneteiket. Így a Jászberényiekkel november 18-án elutaztunk Orosházára. A könyvtár előtt, maszkban, teával és pogácsával vártak bennünket a mindig vidám és kedves könyvtárosok. A Bagoly átadása megtörtént, sőt kedvesen végig kalauzoltak városuk kedvenc helyein.

Eltelt egy év. Már meg is hirdettük a szakmai napot november 22-re, meg is történtek a regisztrációk, majd egymás után jelezték vissza a kollégák, hogy gyengélkednek, nem tudnak jönni, vagy éppen félnek, nehogy ők is lebetegedjenek. Így közösen úgy döntöttünk, hogy egy későbbi időpontban tartjuk meg az eseményt.

Eltelt fél év, és végre május 16-án sikerült egy lelkes csapatot összehozni a közeli és távolabbi könyvtárakból, akik elvándoroltak Orosházára. De nem bíztuk a dolgot a véletlenre – kihasználtuk az online közösségi oldal adta lehetőséget, és a könyvtár élőben bejelentkezett. Így az előadásokat legalább az interneten is követhették, vagy később visszanézhették azok az érdeklődők, akik nem tudtak eljönni a távolság, de legfőképp az újra indult élet sűrű rendezvényei miatt.

A köszöntők után (Buzai Csaba igazgató, Dávid Zoltán polgármester, majd jómagam) megtudhattuk, mit is teremt az olvasó a segítőkész könyvtárosokkal együtt. A hagyományos szolgáltatások mellett a közösségi élet is jelentős: közoktatási csoportoktól a különböző klubokon keresztül (Lélek Vitamin Klub, MűKedvelő Klub, Nyugdíjas Pedagógusok Olvasóköre, Vakok- és Gyengénlátók Békés Megyei csoportjának rendezvényei stb.), zenei rendezvények, különböző előadások színesítik a könyvtár programját. Megtudhattuk azt is, hogy mindezt 7 állandó könyvtáros tartja kézben, 3 közfoglalkoztatott segítségével. Előadás

A második előadás során Családi igények és intézményi válaszok címen az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum munkáját mutatta be dr. Harmath Artemisz programigazgató. Elmondta, hogy elsősorban a mai magyar irodalmat figyelik, segítik a szerzők / kiadók és az olvasók közötti kapcsolatot előadásokkal, online felületen kisfilmekkel, kritikákkal. Bemutatta honlapjukat, mely segítség lehet a gyermekkönyvtárosoknak is. De nem csak ők segíthetnek nekünk, hanem – mint a gyermekirodalom legfőbb közvetítői – a gyermekkönyvtárosok is segíthetik az ő munkájukat, hiszen egyrészt mi találkozunk a legtöbb könyvet olvasó (az iskolai csoportok látogatása során a nem olvasó) gyerekekkel, ismerjük és alakíthatjuk ízlésvilágukat, látjuk – a pedagógusokkal karöltve dolgozva – hogyan lehet megtanítani a gyerekeket az értő olvasásra, mely könyvek azok, mellyel felkelthetjük érdeklődésüket, formálhatjuk olvasási szokásaikat, irodalmi válogatásukat. Előadás

A két tartalmas előadás után rövid szünet következett, majd egy fantasztikus kincskereső – Molynyomozós játék keretében megismertük a könyvtár tereit, „ahol az olvasó terem(t)”. Vidám, most felnőtt „zsivallyal” telt meg a felnőtt kölcsönző, az olvasóterem, a gyerekkönyvtár. Megtudtuk, kik is voltak a Molyok, akik ezt a játékot először kitalálták, majd a gyerekkönyvtárosokkal együtt továbbfejlesztették.

A program legvégén bemutatkozott Bicske. Sajnos nem lehettek itt személyesen, de elküldték a képeket a VándorBagoly díj átvételéről, a könyvtári helyükről, és 3 kedves kisfilmet, melyet a bicskei televízió készített velük. Mindezek segítségével bepillantást nyerhettünk a könyvtár életébe, ahol a gyerekekkel való foglakozás minden könyvtáros szívügye – belőlük lesznek a jövő olvasói, ők fogják elhozni gyerekeiket, unokáikat, hogy belőlük is művelt, értő olvasó felnőtt váljék. Ősszel pedig majd Bicske várja a gyermekkönyvtárosokat.

A Gyermekkönyvtáros Szekció rendezvényével legközelebb Kaposváron találkozhatnak az érdeklődők, ahol a Közkönyvtári Egylettel közösen egész napos, színes programot tervezünk.

Az előadások visszanézhetők:
https://www.facebook.com/justhvk/videos/415821336737683

https://www.facebook.com/justhvk/videos/1019254705693377

Fotók:
https://blog.justhvk.hu/blog/2022-es-fotok/nggallery/2022-es-fotok/mke-gyermekkonyvtaros-szekcio-szakmai-nap-2022-majus-16?fbclid=IwAR1TCcx0hD8DUjQ9aDk2inMUFBFY2jkjBO2DB3o0IsFf0hpHRbY8D4Wp0-A

Szecseiné Pápay Judit elnök, MKE Gyermekkönyvtáros Szekció

Comments are closed.

Blog Home