Az MKE 53. Vándorgyűlése – Kaposvár, 2022. július 14-16.

Posted by Oros Sándor - július 4th, 2022

Hosszú évek óta tervben volt egy újabb Somogy megyei vándorgyűlés megrendezése, mivel Somogyország utoljára 1981-ben látta vendégül a könyvtárosokat. Azonban az elnökség megkeresését évről-évre kénytelenek voltunk visszautasítani, mivel mindig akadt valamilyen külső tényező, ami nehezítette volna a szervezést.

Legutóbb a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári campusának előadótömbje állt felújítás alatt, márpedig az az elejétől világos volt, hogy az egyetem infrastruktúrája nélkül bajosan lesz Kaposváron vándorgyűlés.

Ha akkor tudtuk volna, hogy mennyi rögtönzésre és változtatásra lesz szükség még a célegyenesben is, nem álltattuk volna magunkat sem egy ideális állapot eljövetelével. De szerencsére lassan minden a helyére kerül, alakul a szekciók programja, növekszik a résztvevők létszáma, és a nem várt helyzetekre is rögtön kész a válaszlépés. Így alig egy hónappal az MKE 53. vándorgyűlése előtt kezdünk megnyugodni, bár még nem dőlhetünk hátra. Szinte minden hétre van valami új információ, amit közzé kívánunk tenni. Ezért biztatunk mindenkit, hogy folyamatosan nézze az esemény honlapját a frissítésekért.

Talán nem ok nélkül alakult úgy, hogy éppen az idei programnak lehet házigazdája a Kaposvár. Mintha a központi téma (Fenntarthatóság, felelősség, szemléletformálás) választotta volna a megyeszékhelyt. Kaposvár 2019-ben indította el környezetvédelmi programját, és – kis képzavarral – gőzerővel dolgozik azon, hogy a megújuló energiákat ne csak használja, hanem erről a lakosságot is folyamatosan tájékoztassa és képezze. Ezzel tulajdonképpen sokat tesz a szemléletformálás érdekében. Csak a legfontosabb célkitűzések a város klímastratégiájából (Kaposvár Megyei Jogú Város Klímastratégiája https://kph.kaposvar.hu/data/dl/klimastratkaposvar20200217.pdf – letöltés időpontja: 2022. 06. 08.) megújuló energiaforrások, energiatakarékosság, újrahasznosítás, zöld közlekedés, és még több zöld terület. A város buszflottáját teljes egészében környezetbarát meghajtású járművekre cserélte, 2020-ban korszerű szennyvíztelep épült, bővül a kerékpárúthálózat, és itt épült meg Közép-Európa legnagyobb naperőmű parkja is.

Mindez remek környezetet biztosít ahhoz, hogy a 2022-es MKE vándorgyűlés témáját és az ezzel kapcsolatos teendőket Kaposváron beszéljék át a könyvtáros szakma képviselői. Csak a konkrét helyszín, az volt kicsit problémás.

Mint írtam, a MATE Kaposvári Campusára kezdetektől fogva számítottunk, és nem csak a helyben lévő infrastruktúra, hanem a kollégák rutinja miatt is, amit az évről-évre megtartott Kaposvári Állattenyésztési Napok szervezésével és lebonyolításával szereztek. Látszik is, hogy az egyetem – köztük az egyetemi könyvtár – dolgozói nem riadnak meg egy többszáz fős rendezvény befogadásától. Csak hát a campus elhelyezkedésén ők sem tudnak változtatni. Az egyetem területe egy kőhajításnyira található Kaposvár legújabb bevásárlóparkjától az önálló település jellegét 50 éve megőrző Toponár városrésztől és a Deseda-tó hangulatos környezetétől, tehát a belvárostól egy kicsit távolabb.

Viszont ahogy írtam is, a szervezők mostanra egészen rutinosak lettek az ilyen apró kellemetlenségek orvoslásában. A tartalmas szakmai programokon túl igyekszünk helyben kellő élményt biztosítani vendégeinknek (a pénteki lovasbemutatóval és az egyedi hangulatú baráti találkozóval), amikor pedig ez nem sikerül, a város támogatásával segíteni kívánjuk a vendégeink utaztatását a belvárosi helyszínekre és onnan vissza. Szombatra pedig – a hagyományoknak megfelelően – több kirándulásra is várjuk az érdeklődőket, hogy minél többet ismerhessenek meg szeretett megyénkből.

Ahogy haladunk előre az időben és a feladatokban, úgy enyhül a kezdeti bizonytalanság és feszültség, és bízunk benne, hogy július 14-én már az összes szervező őszinte mosollyal üdvözölheti a több, mint 500 vendéget, akik eddig regisztráltak, és akik még ezután fognak.

Találkozunk Kaposváron!

Horváth Péter, Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár,

az MKE Somogy Megyei Szervezetének elnöke

Comments are closed.

Blog Home