Ízelítő a 87. IFLA világkongresszus témáiból

Posted by Oros Sándor - július 4th, 2022

Az utóbbi két évben online rendezték meg az IFLA-konferenciákat is. Két év kihagyás után idén július végén újra személyesen találkozhatnak a résztvevők a világ minden tájáról Dublinban a 87. IFLA világkongresszuson. A szervezők kedvcsinálónak közzétettek néhányat a napirendre kerülő fő témák közül:

  • Hogyan birkózzunk meg az álhírekkel könyvtárunkban
  • Agilis megközelítés a könyvtárban: a projektmenedzsment, együttműködés és innováció módszerei és eszközei
  • Hogyan változtatják meg a fenntartható fejlődési célok életünket?
  • Egyenlőség, sokszínűség, befogadás a könyvtárakban
  • A könyvtárosok mint a bizonyítékok közvetítői krízis idején
  • Klímaakció a könyvtárakban: a fenntarthatóbb jövőért a fiatalok bevonásával és ösztönzésével
  • A digitális készségek „élesítése”
  • Európai könyvtárak háború idején: válaszok az ukrajnai válságra
  • Mesterséges intelligencia: új perspektívák és hatásuk a könyvtárakra

IFLACamp

 Az IFLA világkongresszusa alkalmából a fiatal (pályakezdő) könyvtárosok csoportja (New Professionals Special Interest Group, NPSIG), amely a könyvtáros egyesületek menedzsmentje szekció keretében működik, IFLACamp néven ismét találkozót szervez, amelyet unconference-nek, azaz nem konferenciának neveznek. (A wikipédia szerint ez olyan találkozó, amelyet – szemben a hagyományos konferenciák hierarchikus szerkezetével, például a szponzorált előadásokkal és a felülről lefelé irányuló szervezéssel – az interakció újszerű formái jellemeznek, amelyeket a résztvevők kezdeményeznek.) Sajnos a jelentkezési határidő idén már lejárt, de az érdeklődőknek érdemes lesz erre a rendhagyó eseményre figyelniük a jövőben.

75 éves az IFLA és az Unesco partneri együttműködése

Az alapos történeti áttekintésből az utóbbi két évtizedben történteket emeljük ki és összegezzük. A gyors társadalmi változásokra a két szervezet több közös nyilatkozattal reagált, amelyek a könyvtárakat érintik. 2009-ben született meg a multikulturális könyvtári nyilatkozat, amely azt rögzíti, hogy a „multikulturális könyvtár kaput nyit a kulturális értelemben sokszínű társadalmak felé”. A 2011-ben kibocsátott digitális könyvtári nyilatkozat arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ kulturális és tudományos örökségét mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.

Ezeket a nyilatkozatokat az Unesco Információ mindenkinek programja terjesztette az Unesco közgyűlése elé. A 2013-ban indult PERSIST program a hosszú távú megőrzésre és a digitális információk hozzáférhetőségére összpontosít, égisze alatt 2021-ben jelent meg a megőrzésre vonatkozó irányelvek második kiadása. Az IFLA 2013 óta részt vesz a Unesco MIL Alliance szövetségének munkálataiban, amely a médiával kapcsolatos és információs jártasság fejlesztésén munkálkodik. A 2010-es években az IFLA is részt vett az internet irányítási problémáinak megoldásában. Az IFLA különböző projektjei több ízben elnyerték az Unesco támogatását (2003 és 2008 után 2021-ben). Az utóbbi években az IFLA megerősítette az Unesco kulturális szektorával való együttműködését, többek között a 3. Civil Társadalom Fórum keretében. Hamarosan elkészül az Unesco/IFLA közkönyvtári fejlesztési irányelveinek módosított változata, tervezik a közös iskolai könyvtári nyilatkozat megújítását. A két szervezet szorosan együttműködik a Világörökség programban is, ahol kiemelt téma, hogyan lehet csökkenteni a dokumentumörökséget és az emlékezetintézményeket sújtó katasztrófák kockázatát.

Az Unesco közelgő világkonferenciájának témája a fenntartható fejlődés kulturális politikája (MONDIACULT 2022). Az IFLA szakértői segítséggel támogatja az Unesco kezdeményezéseit, például a nyílt tudománnyal kapcsolatos ajánlás megfogalmazását. Az Unesco 41. közgyűlésén az IFLA-t mint kiemelt partnert említették a kulturális, a kommunikációs és az információs szektorokban az Unesco 2022-2025. évekre szóló programjával összefüggésben.

Forrás: IFLA Newsletter, 2. vol. 2022/5., https://mailchi.mp/ifla/vol-2-no-5

Összefoglalta: Hegyközi Ilona

Comments are closed.

Blog Home