Macskák a könyvtárban

Posted by Buzai Csaba - május 2nd, 2022

A könyvtárakban már évszázadok óta vannak jelen állatok. Ez a jelenlét nem feltétlenül jóváhagyott vagy kívánatos. A British Library középkori kéziratokkal foglalkozó blogja alapján a Cats on the Page (Macskák a lapon) című 2018-ban rendezett kiállításán a macskák jelenlétének nyomai nem csak illusztrációként láthatók…

Szent Márk evangélista egy flamand hóráskönyvben (c. 1500: Add MS 35313, f. 16v.)

Kép forrása: http://www.bl.uk/manuscripts/FullDisplay.aspx?ref=Add_MS_35313

…hanem a szó szoros értelmében is:

12. századi Registrum epistolarum másolatának részlete a rochesteri Szent András székesegyházi kolostor gyűjteményéből

( Royal MS 6 C X, f. 19v.)

Kép forrása: https://manuscrits-france-angleterre.org/view3if/pl/ark:/81055/vdc_100059472683.0x000001/f42

A modern kor leghíresebb könyvtári macskája minden bizonnyal Dewey Readmore Books volt, az iowai Spencer Public Library „munkatársa”.

Kép forrása: http://www.spencerlibrary.com/p/dewey-library-cat.html

Dewey-nak még munkaköri leírása volt, amelyben részletezte a feladatait a különböző helyzetekben, például, hogy hogyan hívja fel magára a személyzet figyelmét, hangsúlyozta a sötét színű nadrágokhoz való dörgölőzés jelentőségét, vagy azt, hogy mennyire fontos az olvasók ölébe vagy asztalára mászni. Ugyancsak szólt a létrák és a dobozok kisajátításának fontosságáról, vagy a könyvtári macskának a meetingeken való részvétele részletes protokolljáról.

A Purr & Fur (Dorombolás és bunda) oldalon macskákról szóló igaz történeteket gyűjtöttek össze. A kalandokban és utazásokban részt vevő cicák, háborús, templomi és múzeumi macskák mellett könyvtári macskákról szóló gyűjtés is található.

A könyvtári macskákról szóló aloldalon külön csoportban olvashatunk az amerikai, kanadai, új-zélandi és ausztráliai, Egyesült Királyság-beli cicákról, valamint európai könyvtári macskákról. Például Sammy-ről, aki a Konstanzi Egyetem macskája volt. Sammy 2001-ben született és egy testvérpárhoz került, akik egy farmon éltek. Szabadon járhatott-kelhetett, és sokszor előfordult, hogy a lányoknak különböző helyekről kellett hazavinniük. 2003 végére azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nem náluk, hanem az egyetemen szeretne lakni. Az egyetemi könyvtárban volt a kosara, amiben aludt, de a könyvtárban mindenfelé kószált: az íróasztalokon, a tetőn, ismerte a lifteket és még az ajtókat is ki tudta nyitni! 2018-ban pusztult el, de weboldala (az egyetemisták által készített fotókkal) és Facebook oldala most is elérhető.

Kép: Christian Schneider, forrás:  https://www.facebook.com/unikatersammy

Ez a gyűjtés nem tartalmaz magyarországi példákat, de a könyvtárak.hu Macskák a könyvtárban című bejegyzésében olvashatunk néhány magyar könyvtári macskáról: a Mártélyi faluház és könyvtár macskájáról, Cicero-ról, a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Cilijéről, és szekszárdi Illyés Gyula Könyvtárban lakó Sáriról. Dewey-hoz hasonlóan Sárinak is készült munkaköri leírás, egy januári poszt szerint nagyon jó munkatárs, aki feladatait megfelelően látja el. A könyvtár Facebook oldalán például fotók sokasága bizonyítja, hogy a „korlátlan pihenés és alvás a fotelben” feladatnak maradéktalanul eleget tesz.

Kép forrása: https://www.facebook.com/IGYUK

Van, ahol a könyvtári cica nem csak az olvasókkal való személyes kapcsolattartásban vesz részt, hanem a külső PR feladatokban is. A pennsylvaniai Bellefonte Centre County Library & Historical Museum könyveket és filmeket ajánl az olvasóknak szombatonként Facebook és Instagram oldalán. A Caturday-nek nevezett napon Horatio-t, a cicát az ajánló témájához illő jelmezbe öltöztetik.

Képek forrása: https://www.facebook.com/CentreCountyLibrary

A lájkok alapján népszerűek a bejegyzések, azt nem tudjuk, Horatio mennyire élvezi a szereplést. További képek Facebookon és Instagramon a @centrecountylibrary és #horatiothecat címkék alatt.

Összeállította: Leitgéb Mária

BME Építészmérnöki Kar – Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Könyvtára

 

Comments are closed.

Blog Home