Farkas Ferenc, a FSZEK Központi Könyvtára Olvasószolgálati osztályának vezetője

Posted by Buzai Csaba - augusztus 31st, 2021

Pont 25 esztendeje, 1996-tól vagyok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa. 2002-től a Lőrinci Nagykönyvtár vezetőjeként dolgozva az önkormányzattal kötött közművelődési megállapodások, pályázatok révén gazdag rendezvénykínálat biztosítását, moduláris használóképző programok szervezését valósítottuk meg. A több mint harminc előadásból álló „Világképző – kultúra, tudomány, művészet” sorozatot is ennek keretében szerveztük, Palya Beától Földes László Hobóig, Kiss Tibortól Kepes Andrásig számos beszélgetőpartnerrel volt módom egy asztalhoz ülni. A könyvtár számos kezdeményezésnek volt aktív részese, többek között roma integrációs, hátránykompenzációs és pedagógiai programoknak is.

A TÁMOP-Tudásdepó Expressz projekt keretében az olvasásnépszerűsítő programok egyik felelős szervezője voltam, „A vers legyen veled” és a „Közös olvasási rekordkísérlet kampányok” lebonyolítása. Egyik kezdeményezője voltam annak, hogy a könyvtár kilépjen a falain túlra, így például kitelepüljön a Sziget Fesztiválra, az „Ervin a Szigeten” program keretében. Részese voltam a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 100+10 éves jubileumához kapcsolódó Divatba hozzuk az olvasást! rendezvénysorozatnak, „A vers legyen veled! 2.0″ a kortárs magyar költészet népszerűsítéséért kezdeményezéssel, mely jelentős médiaérdeklődést váltott ki. Ennek továbbgondolásaként 2016-ban a „Kortárs és kedvelt” kampány szervezésével a kortárs magyar irodalom népszerűsítését vállaltuk fel, a sorozat különböző formában óta is folytatódott.

2010-től a FSZEK 1. régiójának szakmai tevékenységét irányítottam, ebben az időszakban valósult meg „Nagytétény központ komplex rehabilitációja” keretében az új nagytétényi könyvtár, illetve az óbudai Krúdy Gyula Könyvtár integrációja és a felújítása. Fontosnak tartottam, hogy közös ügyek mentén partneri kapcsolatok épüljenek az önkormányzatokkal és ezek formális megállapodásokban is megjelenjenek.

2017-től 2020-ig a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek európai uniós projekt „Az én könyvtáram” című országos hatókörű programjának szakmai vezetőjeként – számtalan partnerrel és egy remek szakmai stábbal – köznevelést támogató könyvtári szolgáltatások kidolgozásán, képzések akkreditálásán és megvalósításán, módszertani kiadványsorozaton, mintaprogramokon, közvéleménykutatásokon és rendezvénysorozaton dolgoztunk.

2020-tól a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Olvasószolgálati Osztályát vezetem és a FSZEK kommunikációs tevékenységeiben működök közre.

Kiemelten foglalkoztat a használói igények és a kínált könyvtári szolgáltatások összehangolása, illetve a piaci ügyfélélmény-menedzsment tapasztalatainak adaptálása könyvtári területen. Különösen érdekelnek a közösségi médiafelületekben és a vizuális kommunikációs eszközökben (pl. infografikák) rejlő potenciális lehetőségek. Továbbra is fontosnak tartom a médiában is eladható könyvtári programok, kezdeményezések szervezését. Számos társas beszélgetést és kerekasztalt moderáltam az utóbbi években, ez egyfajta személyes kihívást is jelent, legyen szó hagyományos, vagy streamelt találkozókról.

A használói igényekre aktívan reagáló, azoknak lehetőség szerint elébe menő, a jelenleginél tudatosabb, szervezettebb és jobban kommunikált könyvtári szolgáltatások kialakításában, működtetésében – nem felejtve el a hagyományos könyvtárosi személyes kompetenciák fontosságát – látom a könyvtárak lehetséges jövőjét.

A fenti témákban örömmel vagyok részese közös gondolkodásnak a könyvtári szolgáltatások és a könyvtári hivatás jövőjéről.

Comments are closed.

Blog Home