Akarsz-e játszani? – Irodalmi Tanösvény a Költészet Napján Gödöllőn

Posted by Buzai Csaba - április 28th, 2021

2021 már a második év, hogy a Magyar Költészet Napját nem tudjuk méltó keretek között megünnepelni. A Gödöllői Városi Könyvtár számára mindig is fontos nap volt április 11-e, nem csak rangos előadóművészek meghívásával, irodalmi esttel készültünk régebben a líra megünneplésére, hanem ennél jóval interaktívabb játékokkal, programokkal is. Idén sajnos a koronavírus miatti korlátozások nem tették lehetővé, hogy Gödöllő Főterén a könyvtárkommandó felállítsa a Versházat, de nem akartuk pusztán az online térben megünnepelni ezt a napot. Így az oktatás területéről kölcsönvett, újkeletű kifejezéssel élve, hibrid megoldást alkalmaztunk, és elkészítettük Irodalmi Tanösvényünket, mely a learningapps tankockáinak segítségével egy virtuálisan és fizikailag is bejárható lírai sétát takart.

A könyvtár zöld udvarát rendeztük be, nyolc megállóhelyet kialakítva. A kihelyezett táblákon QR kódok várták a sétálókat, akik mobiltelefonjuk segítségével beolvashatták a nyolc játékos irodalmi feladványt, és helyben meg is oldhatták azokat. Így került a tanösvénybe irodalmi akasztófa, keresztrejtvény, párosító, memóriajáték, kvíz, majd a nyolcadik állomáson egy kis interaktivitásra buzdítottuk a résztvevőket: a kihelyezett papírzászlócskákra felírhatták kedvenc versüket, és azt az Olvasók kertjében a földbe szúrhatták.

A tanösvény kreatív játékai mellett a látogatók megtekinthették a Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításunkat is, a MásArc zenei részleg ablakaiban. Az irodalmi tanösvényt pedig az tette teljessé, hogy pár nappal előtte újraindíthattuk Ezt kérem! nevű könyvcsomag rendelő szolgáltatásunkat, tehát az egy hónapos bezárás után rengeteg olvasó élt a lehetőséggel, hogy hozzon és vigyen könyvet, miközben megtekinti a tanösvényt.

A látogatók száma eloszlott a nap folyamán, természetesen figyeltünk a járványügyi szabályokra, hogy elkerüljük a csoportosulásokat. Jó érzés volt legalább a szabad levegőn ismét találkozni olvasóinkkal, akik szintén örültek a részleges nyitásnak. A program a Költészet Napjával nem ért véget, a játékos tankockákat továbbra is el lehet érni a neten, és megtudni a gödöllői könyvtárosoktól, hogy mennyit ér a költészet.

Istók Anna, Gödöllői Városi Könyvár és Információs Központ

Comments are closed.

Blog Home