Bezárástól újranyitásig az orosházi könyvtárban

Posted by Buzai Csaba - július 6th, 2020

KönyvtárPont Orosházán

“A nyitvatartásunk mind a gyermek-, mind a felnőtt könyvtárban változatlan. Nyitva vagyunk!” – írtuk ki 2020. március 12-én a honlapunkra. A Justh Zsigmond Városi Könyvtár hivatalosan ekkor foglalt először állást a koronavírus járvánnyal kapcsolatban, – utólag olvasva a bejegyzést – még igen optimista hangulatban. Rá négy napra – túl néhány fenntartói egyeztetésen, egy iskolák bezárását bejelentő hétvégén, valamint zsebünkben egy polgármesteri utasítással és egy kormányrendelettel – már nem volt más választásunk, mint a bejegyzés frissítése az alábbi szöveggel: “FRISSÍTÉS! Könyvtárunk a fokozódó járványveszélyre való tekintettel 2020. március 17-től zárva tart.”

A hír minket is sokkolt. Bár volt vészforgatókönyv, hiszen április-májusra részleges állományellenőrzést terveztünk, amit viszonylag egyszerűen előre tudtunk hozni, de a bizonytalanság megnehezítette a munkánkat. Bejárhatunk-e továbbra is a könyvtárba, milyen közel mehetünk egymáshoz, milyen védőfelszereléseket használjunk és a legfontosabb kérdés, hogy meddig tart majd ez az állapot? A legrosszabb eshetőségre is felkészülve kidolgoztunk egy munkarendet és feladatmegosztást az otthoni munkavégzésre is, de úgy döntöttünk, amíg jogszabály nem tiltja, bejárunk dolgozni, és nekilátunk a leltározásnak.

Az állományellenőrzés mellett természetesen folyamatosan figyeltük más könyvtárak gyakorlatait, és persze nekünk is volt számtalan olyan szolgáltatásunk, melyeket továbbra is zavartalanul tudtunk biztosítani. Felsorolni is nehéz lenne, mi mindennell foglalkoztunk, de azért megpróbáljuk: online olvasói kérésekre válaszoltunk; gyűjtöttük a koronavírussal kapcsolatos hiteles forrásokat; előrehoztuk a háttérmunkákat (selejtezés, rendrakás); új dokumentumokat vásároltunk és dolgoztunk fel; podcastot, mesefelolvasós videókat készítettünk; friss könyvtári tartalmakat osztottunk meg közösségi oldalainkon; helytörténeti kutatásokat, archiválást végeztünk; folyamatosan frissítettük Orosházi múltidéző nevű helytörténeti oldalunkat; elindítottuk Könyvet házhoz szolgáltatásunkat (melynek keretein belül folyamatosan kommunikáltunk az olvasókkal, ajánlottunk olvasmányokat, kölcsönöztünk, fertőtlenítettünk majd visszavettünk könyveket); videós összeállítással és egész hónapon át tartó orosházi versválogatással tisztelegtünk a magyar költészet napja előtt; videofelvételeket digitalizáltunk; gyakorló feladatokkal segítettük a digitális oktatást; online mesemondó versenyt szerveztünk; cikksorozatot indítottunk az idén 100 éves orosházi birkózás megünneplésére; megírtunk és beadtunk két pályázatot; önkéntes munkát végeztünk és mindeközben valamennyien kivettük időarányosan a szabadságunkat.

Könyvet házhoz

Sajnos, könyvtárszakmai és fenntartói oldalról is csak újabb problémákkal, nehézségekkel találkoztunk. Értetlenül álltunk a közalkalmazotti jogviszony elképesztően arcátlan formában történő megszüntetése előtt (ezt a húsvéti hétvégét nehezen fogjuk elfelejteni a minisztériumnak), és sajnos a fenntartó is a költségvetésünk jelentős átalakítása mellett döntött. A döntések következményeit még csak most kezdjük megtapasztalni, de nehéz abban hinni, hogy alacsonyabb munkabér mellett, rendezvények nélkül, lassan minden támogatástól megfosztva továbbra is magas színvonalú, minőségi szolgáltatásokat tudunk majd nyújtani.

Június 8-tól – megint csak követve a hazai könyvtári gyakorlatot – egy kis lépéssel közelebb kerültünk a teljes nyitáshoz. A könyvtár épülete előtt úgynevezett KönyvtárPont formájában adtunk lehetőséget a kölcsönzésre, visszavételre, beiratkozásra, beszélgetésre.

Ezt váltotta a könyvtár nyitása egy héttel később, június 15-én. Már meg sem lepődtünk azon, hogy a rendelet megszületése után mindössze egy szombat esténk és egy vasárnapunk maradt a nyitás megszervezésére, és azon is túllendültünk, hogy semmilyen támpontot nem kaptunk az egészségügyi szabályokat illetően. Mi igyekeztünk a lehető leggyakorlatiasabb, mégis a hatályos jogszabályoknak megfelelő módon nyitni, így a kézfertőtlenítő használata és a másfél méteres távolság betartása lettek a legfőbb feltételek, miközben minden részlegünket megnyitottuk. Azóta is rendszeresen fertőtlenítünk, szellőztetünk, a visszahozott könyveket pedig háromnapos “karanténba” helyezzük.

„Magyarország legjobb könyvtárosainak”

Végül néhány szó a legfontosabbról: az olvasók felénk megnyilvánuló szeretetéről. Folyamatosan kaptunk megerősítő, biztató üzeneteket a közösségi oldalakon és emailekben, melyek még intenzívebbé váltak a Könyvet házhoz vagy a KönyvtárPont szolgáltatások megjelenésekor, immár szóban is. Sokan éltek a lehetőséggel, hogy kölcsönözhetnek, és hálásak voltak a munkánkért. Nem volt igazi a könyvtár olvasók nélkül, de szerencsére nem is voltunk igazán olvasók nélkül.

Buzai Csaba, a könyvtár vezetője

Comments are closed.

Blog Home