Állásfoglalás és szakmai vélemény a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról szóló törvénytervezettel kapcsolatban

Posted by Buzai Csaba - május 7th, 2020

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) véleményezésre 2020. április 9-én 17.45-kor kapta meg a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés tervezetét.

Az MKE – a nagyon nehéz időkeretet adta lehetőségek függvényében – együttműködve egyesületi szervezeteinkkel, tagtársainkkal és konzultálva társszakmai szervezetekkel szakmai véleményt alakított ki és elnökségi döntés alapján csatlakozott a Közgyűjteményi és közművelődési szervezetek állásfoglalása a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról című törvényjavaslatról c. dokumentumhoz.

A nagyon rendkívüli véleményezési időszakban az MKE 20 szervezetétől/szekciójától és mindhárom együttműködő társult tagunktól (Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete, Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete, Könyvtárostanárok Egyesülete) kaptunk szakmai észrevételeket és javaslatokat, amelyek közel 80 oldalnyi terjedelmet jelentenek. Ezek szintézisére került sor az MKE szakmai véleményezése elkészítésekor.

A törvénytervezet tekintetében nyomatékosan kértük azonnali hatállyal történő visszavonását, érdemi szakmai konzultációra bocsátását, illetve a kormányzati elképzelés bevezetésének későbbre halasztását.

Az MKE és a társszakmai szervezetek kiemelt prioritása, hogy a jelenleginél egy sokkal jobb, vonzóbb foglalkoztatási és jövedelmi helyzetet tudjon biztosítani a jövőben a munkavállalók számára a közgyűjteményekben.

Mi és társszervezeteink együttesen minden erőnkkel ezen dolgozunk, és ezt tesszük a jövőben is.

További információ az MKE oldalán olvasható.

Barátné Prof. Dr. Hajdu Ágnes, az MKE elnöke

Comments are closed.

Blog Home