A Grazi tartományi könyvtár meglátogatása

Posted by Buzai Csaba - február 27th, 2020

Szakmai kirándulás 2019.12.20.

A korai – 6 órás – indulás ellenére mindenki megérkezett a megbeszélt időben, így pontosan el tudtunk indulni. A buszon szokásos „házi idegenvezetőnktől”, Buzási Éva nyugdíjas könyvtárostól megfelelő tájékoztatást kaptunk mindenről, így nem csak Grazról és Ausztriáról, hanem útközben még Zala megyéről és Szlovéniáról is érdekes dolgokat tudhattunk meg.

Az első hosszabb pihenő Nagykanizsa szélén volt, ahol a megyei szervezet elnöke, Horváth Péter új motiváló „játékot” hirdetett; akire várni kell a megbeszélt indulási idő után, az fogja írni a beszámolót. A módszer jól működött, így jelen sorok szerzőjét a hazaúton kellett külön felkérni, továbbá a tervezettnél fél órával korábban (!) értünk Grazba.

A plusz idő lehetővé tette, hogy kényelmes sétát tegyünk a városban, amit természetesen idegenvezetés egészített ki. Mindenki kapott egy nyakba akasztható vevőegységet, fejhallgatóval. Az idegenvezetőnél volt egy mikrofon, így kalauzolt bennünket végig a városnéző túránkon. Az eszköz nem csak itt, hanem később a tartományi könyvtárban is nagyon hasznos volt.

A Schlossbergen lévő kivételével Graz összes kis hangulatos adventi vásárát útba ejtettük, így az ebédszünettel egybekötött szabadidőben bárki eldönthette, melyik terecskét vagy kapualjat keresi fel. A legtöbben mégis a Hauptplatzon, azaz a város fő terén maradtunk, ahol kolbászos bódék sora várta az addigra már megéhezett társaságot. Természetesen a jó idő ellenére többen egy-egy pohár forralt bort is megkóstoltak elővigyázatosságból, ha hirtelen érkezne a tél.

13 órakor érkeztünk meg a Graz-i tartományi könyvtárba. Nagy szerencsénk volt, mert 26 éve dolgozik az intézményben Horti-Zsombok Mária, aki szívélyes fogadtatás után magyar nyelven mutatta meg a bibliotékát.

Csupán a túra elején volt szükség tolmácsra – Buzási Éva ezt a feladatot is remekül megoldotta – a könyvtár kötészetébe ugyanis nem fértünk be egyszerre, így míg a csoport egyik fele a kötészettel ismerkedett, a másik felét Mária körbe vezette az intézmény egy részében.

Kötészet:

Itt megmutatták, hogyan milyen gépek segítségével készítik a könyveket. Beszéltek arról is, ha találnak egy penészes könyvet, akkor azt izolálják, mintát vesznek, elküldik a levéltárba, ott elemzik és a megfelelő ellenszerrel kezelik. Megnéztük a kéttonnás présgépet is.

A könyvtár:

A könyvtár 8 éve költözött a mostani helyére, ennek megfelelően nagyon modern belső terekkel rendelkezik. Ez alól csak a gyerekkönyvtár volt kivétel, de jelenleg zajlik az átköltöztetése megfelelőbb helyszínre.

Megtudtuk, hogy több mint 800 000 könyvük van, és nem selejteznek soha. Ami könyv oda beérkezik, az ott is marad. Így igyekeznek minden könyvből csak 1-2 példányt venni, csak kivételes esetekben, amikor sok előrendelés van, kérnek egy könyvből több példányt. A könyvek rendszerezésére nem az ETO féle raktári jelölést használják, hanem saját rendszerük van, ami viszont kezd elavulni az új típusú könyvek miatt. Megnéztük az mikrofilm olvasókat. Elmondták, hogy amikor egy könyvet digitalizálnak, mikrofilmet is készítenek, mert az tartós. Láttuk az olvasók által internetezésre használható gépeket, mindegyik mellett volt saját nyomtató. Elmondták, hogy az olvasók ingyen készíthetnek másolatot elektronikus a mikrofilmekről, de a nyomtatás az 15 cent oldalanként.

Ezután megnéztük a hatalmas raktárt. Itt nagyon fontos, hogy minden könyvet oda tegyenek vissza, ahonnan levették, mert ha nem, akkor nem találják meg csak leltározáskor, amit viszont tekintettel a nagy mennyiségre csak részletekben végeznek el.

A Könyvtárnak vannak elektronikusan kölcsönözhető könyvei is, melyeket miután letöltenek az olvasók az e-book olvasóikra, automatikusan törlődnek 3 hét után. Ezt a szolgáltatást sokan irigyeltük. Az olvasótérben volt egy könyv szkenner is, melyet szintén úgy használhatnak az olvasók, hogy elektronikusan ingyen vihetik el, a nyomtatásért viszont fizetni kell.

A könyvtárlátogatás után ismét szabadprogram következett, hogy az ünnepi fényekbe öltözött Grazot is megcsodálhassuk. A társaság nagyobbik része ezt az időt használta ki arra, hogy megostromolja a Schlossberget, azaz a várhegyet. A hosszú nap vége felé közeledve szívesen használtuk ki a hegyre vivő fogaskerekűt, amiből páratlan kilátás nyílt Grazra, akárcsak a hegy tetejéről, ahonnan számos fotót készítettünk.

Mivel ekkor még mindig nem volt meg, ki írja a beszámolót, mindenki időben érkezett a megbeszélt találkozóhelyre, hogy teli jókedvvel, új élményekkel és tudással induljunk haza.

A képeket Egedi László és Horváth Péter készítette.

Egedi László Informatikus, Takáts Gyula Megyei Városi Könyvtár

Comments are closed.

Blog Home