Beszámoló-évértékelő taggyűlés Nyíregyházán – MKE Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezet

Posted by Buzai Csaba - február 26th, 2020

2020. február 10-én beszámoló és évértékelő taggyűlés keretében tekintettük át a 2019-es szervezeti évünket Nyíregyházán a MZSMVK kamaratermében.

Szervezetünk elnöke, Dr. Kührner Éva beszámolójából megtudtuk, hogy 57 egyéni és 8 testületi tag alkotja a területi szervezetet a megyeszékhely és a vidék települési- és szakkönyvtáraiból; aktív könyvtáros és nyugdíjas tagok egyaránt találhatók sorainkban.

Nyolc egyesületi összejövetel, szakmai program volt a tavalyi évben. A nívós előadásokon kívül megünnepeltük területi szervezetünk 45 éves évfordulóját, melyhez kapcsolódóan egy kiállítást is szerveztünk. Ezeken túlmenően a székesfehérvári vándorgyűlésen képviselték tagtársaink a szervezetünket. Szakmai kiránduláson is részt vehettek az érdeklődők, amely során a csengeri Osváth gyűjteményt és a kállósemjéni Kállay kastélyt tekintették meg az egyesület szervezésében. A nyíregyházi Jósa András Múzeum képző- és iparművészeti, művészettörténeti kiállításainak látogatása hagyománnyá vált számunkra. Tavaly szeptemberben a Szinyei impressziói című kiállítást néztük meg a múzeum könytárosának, vezetőségi tag társunknak a tárlatvezetésével. És megvan már az idei őszi múzeumi programunk is: Rippl Rónai József festészetével ismerkedünk októberben.

Egyesületünk támogatja a nehéz sorsú magyar gyermekeket gondozó érmihályfalvi Dévai Szt. Ferenc Alapítványt. Van egy „keresztgyermekünk”, de a hagyományos decemberi látogatásaink során az egész intézetnek is adományozunk édességet, vitaminokat, ruhaneműt, játékokat, tanszereket. 2018-ban kerékpárt sikerült ajándékoznunk szponzor segítségével. 2019 decemberében pedig használt, de kiváló állapotú gépészettechnikai eszközöket vittünk ki Romániába, melyet a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola ajánlott fel az árváknak.

Szakmai szervezetünk kiváló kapcsolatot ápol Nyíregyháza kulturális egyesületeivel: a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesülettel, a Bessenyei Társasággal és a Kodály Társasággal. Közös kulturális programok, kirándulások fűzik egyre szorosabbra a köteléket a tagok között.

Programjainkról, eseményeinkről rendszeresen tudósításokat küldünk a Könyvtárvilág-ba és a helyi közéleti lapokba.

Munkatervünk 2020-ra nézve is tartalmas időtöltést kíván nyújtani tagtársaink számára, melyet ismertettünk és a tagság el is fogadta azt.

Ez alkalommal szakmai programként szakmai szervezetek bemutatására kértünk fel 3 kollégát.

1. Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége

Bede Józsefné, könyvtárvezető (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Kórház Kállay Rudolf Könyvtára)

A MOKSZ 1996-ban alakult 80 orvosi könyvtár részvételével. Napjainkban 51 könyvtár alkotja a taglétszámot, mely közül 40 a SZIKLA integrált könyvtári rendszerrel dolgozik, lehetővé téve az egységes nyilvántartást és állománygyarapítást.

Szakmai továbbképzésekre és módszertani tanácsadásra is lehetőség nyílik a szövetségen belül, konferenciákat és közgyűléseket tartanak. Szorosan együttműködnek könyvtáros társszervezetekkel, így a MKE-vel és az IKSZ-szel is. Jubileumi és nyugdíjas találkozókat szerveznek, szakmai látogatásokat tesznek (Pince- és Sziklakórház, Mentőmúzeum, Orvostörténeti Múzeum).

Sajnos a munkabérrel kapcsolatos nehézségek és kérdések is felmerültek, emellett sem mehettünk el szó nélkül.

2. Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma

V. Kokovay Zsuzsanna, könyvtáros (Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtár)

Az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma a felsőoktatási könyvtárakat képviseli, egyesíti, tömöríti. Eleinte, más feladataik okán, a főiskolai és az egyetemi vonal külön volt, de 2010-ben a főiskolai megszűnt.

A felsőoktatási könyvtárak feladata a felsőoktatási rendszer működőképességének elősegítése a könyvtári állomány segítségével és a tudományos információ elérhetővé tétele az egyetemi polgárok számára. Sajnos, a tudományos információ drága, szakkönyv, folyóirat és adatbázis formájában egyaránt. Erre a pénzt az egyetemeknek kell előteremteni – egyre nehezebben – a könyvtáraik számára.

Az EKK képviselteti magát a rektori konferenciákon, ami jó platform a tudományos adatbázisok szükségességének hangsúlyozására.

Feladat a gyűjtőköri szabályzatok megújítása kell legyen, ne legyenek duplumok a könyvtárakban.

3. Egyházi Könyvtárak Egyesülése

Dr. Kührner Éva, főkönyvtáros (Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára)

1994-ben alakult a szervezet, Kalocsán 23 egyházi könyvtár részvételével. 2019-ben 66 tag alkotja a szervezetet, amelyek a történelmi egyházak könyvtárai. E nagy szellemi kincseket is őrző könyvtárak típusukat tekintve felsőoktatási-, egyházi-, egyházkerületi-, gyülekezeti-, megyei-, szerzetesi- iskolai könyvtárak, aktív és muzeális könyvtárak.

Funkcióikat tekintve, legtöbbjük a könyvtár funkció mellett múzeum és levéltár is, ezért a munkatársaktól komplex képességeket igényel ezen könyvtártípus. Sőt, még nyelvtudással rendelkező idegenvezetőként is kell funkcionáljon néhány kollégánk, gondoljunk csak a látogatható nagy műemléki egyházi könyvtárakra, Sárospatakra vagy Pannonhalmára, Zircre.

Az EKE-nek közös katalógusa az unitas.hu. Könyvtáros társszervezetekkel jó kapcsolatokat ápol a szervezet (MKE, IKSZ, Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete, Egyházi Múzeológusok Egyesülete, Egyházi gyűjteményközpontok). Szakmai napokon, konferenciákon, közgyűléseken, továbbképzéseken találkoznak rendszeresen az egyházi könyvtárosok egymással.

A hírekről, programokról az EKE hírlevél c. kiadványuk tudósít.

A könyvtárosok helyzete, mivel nem közalkalmazottak, sajátságos: a könyvtárakat fenntartó egyházak kezében a döntés bérek tekintetében.

Sz. Rendes Marianna, könyvtáros, Nyíregyházi Egyetem

Comments are closed.

Blog Home