Könyvtárak, ha találkoznak…

Posted by Buzai Csaba - május 6th, 2019

2017 őszén az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum munkatársai az Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtárának meghívására Egerbe látogatott. A két intézmény munkatársainak részvételével zajló szakmai nap apropóját az adta, hogy az OPKM ezen a napon nyitotta meg „Gyermekvilágháború” 1914-1918 rajzokban c. időszaki kiállítását a Kepes Intézetben. Számunkra azért is különösen emlékezetes ez az esemény, mivel a kiállítás anyagát bemutató katalógus 2018-ban Fitz-díjban részesült.

Idén került sor a viszontlátogatásra, a Tittel Pál Könyvtár és az Eszterházy Károly Egyetem tanszéki könyvtárainak munkatársai Oszlánczi Krisztina főigazgató vezetésével április 23-án érkeztek meg a Tündérpalotának méltán nevezett OPKM parkolójába.

Péterfi Rita főigazgató fogadta a vendégeket, aki bemutatta a szecessziós épületet, és szólt annak történeti érdekességeiről is.

Ezt követően, a kölcsönös bemutatkozás után az épület dísztermében az OPKM munkatársai meséltek aktuális feladataikról, szigorúan maximum 3 percben, hogy minél több idő maradjon az egyéb programokra. Nem volt ez egyszerű feladat, mert természetesen mindenki akár órákig tudta volna ecsetelni jelenlegi és az előtte álló feladatait. Az egri vendégek azért így is átfogó képet kaptak az OPKM-ben zajló munkákról, a múzeum programjairól (Múzeumok Éjszakája, Múzeumok Majálisa, Táskamúzeum, Fiúkfalva kiállítás és lehetne még tovább sorolni…) és a könyvtár feladatairól, programjairól (Nemzeti Tankönyvtár, Iskolai értesítő, valamint Ifjúsági és gyermekirodalmi különgyűjtemények, Könyv és Nevelés folyóirat, Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny, iskolai könyvtárak szakmai támogatása, és persze itt is lehetne még folytatni a sort).

Bogdán Melinda, a pedagógiai múzeum igazgatója kalauzolta végig ezt követően az egri kollégákat az Orbis Pictus kiállításon, rengeteg érdekesség és kuriózum bemutatásával fűszerezve.

A múzeumlátogatást két szakmai előadás követte. Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének (OFI) két munkatársa taglalt két jövőbe mutató témát. Dr. Baranyai Katalin, a Tananyagfejlesztő Központ vezető szerkesztője „Új szerepek és lehetőségek a művelődés színterein” című prezentációjában többek között arról beszélt, hogy miként lehet megszabadulni a lineáris szöveg kényszerzubbonyától. Őt követte Törőcsik Katalin, az OFI digitális pedagógiai módszertani koordinátora, aki az ez idáig elkészült csaknem 70 okostankönyv közül mutatott be jónéhányat, és ismertette meg a kollégákat az okostankönyvekben rejlő lehetőségekkel. Azért az okostankönyveket választottuk a szakmai nap témájának, mivel várható, hogy a tájékoztatásban dolgozó kollégáinknak hamarosan számos olyan kérdésben kell segítséget nyújtaniuk, melyek már az okostankönyvekre vonatkoznak.

Izgalmas „házon kívüli” program következett, Kóródy Judit, a Magyar Telekom információszolgáltató központvezetője meghívására a kollégák ellátogattak az OPKM épületéhez közeli új Telekom székházba, amely épületet a szaksajtó az „ingatlanpiac új katedrálisának” is titulált.

A futurisztikus épület ismertetéssel egybekötött bejárása után éppen annyi idő volt még, hogy az egri vendégek az OPKM-be visszatérve megnézhették a könyvtár zsúfolt raktárhelyiségeit is, felfedezhettek még a szakmájukhoz kapcsolódó érdekességeket, esetenként akár „kincseket” is.

Tartalmas, érdekes és kellemes együttlétet köszönt meg ezt követően a két intézmény egymásnak, s az egriek buszra szálltak, abban a reményben, hogy ez a program még megismételhető, kiszélesíthető lesz a jövőben, hiszen van még mit tudni (és látni) az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumról.

Tolnai József, OPKM, kommunikációs referens

 

Comments are closed.

Blog Home