Beszámoló közgyűlés és tavaszi szakmai nap Győrött

Posted by Buzai Csaba - május 6th, 2019

A Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete 2019. április 2-án tartotta éves beszámoló közgyűlését a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára Rendezvénytermében. A közgyűlésen dr. Sándor Viktória elnök beszámolt az egyesület 2018. évi tevékenységéről, szakmai valamint pénzügyi helyzetéről. Az Ellenőrző Bizottság nevében Berente Erika, az EB tagja tartotta meg beszámolóját. A közgyűlés egyhangúan elfogadta a beszámolókat, valamint megválasztotta a Kisalföldi Könyvtáros-díj elbíráló bizottság három tagját: Figula Anikót (a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár igazgatóját), Gyurics Zoltánnét és Ormosi Anikót (nyugdíjas kollégákat), a bizottság további két tagját az elnökség delegálta Berente Erika és Magdics Erika személyében.

Hagyományosan a beszámoló közgyűléshez kapcsolóan szakmai napot is rendez az egyesület. Ezúttal Tartalomszolgáltatás kreatívan – online tartalmak népszerűsítése címen két előadást hallgathattak meg a kollégák, két különböző könyvtári környezet gyakorlatát ismerhették meg a részt vevők.

Kóródy Judit az INFODOK Kft. vezetője Kattints rá! – az online tartalomszolgáltatás című előadásában a marketing tevékenység alapjait ismertetve beszélt a saját információszolgáltatási módszereikről, erőforrásaikról, eszközeikről. A Telekom Infotékában vállalati környezetben, a megváltozott igényekhez és feltételekhez alkalmazkodva kell költséghatékonyan „ügyfélélményt” nyújtaniuk, láthatónak és „igényeltnek” lenniük. Felhívta a figyelmet a gyorsaság, és a szolgáltatások testreszabásának fontosságára. Mondandóját jó gyakorlatok bemutatásával szemléltette. Bemutatta az online marketing eszközöket és felhívta a figyelmet az új kommunikációs csatornák adta lehetőségekre is. A saját tapasztalatok mellett más nemzetközi és hazai példákat villantott fel. Színes, tartalmas előadása sok ötletet adott a kollégáknak.

A második előadásban dr. Tóth Éva az Országgyűlési Könyvtár osztályvezetője egy másik dimenziót vázolt fel – ő köztisztviselőként látja a szakmai kihívásokat. Előadásában a Parlamenti könyvtár gyűjtőkörének ismertetését követően az intézmény online tartalmainak szolgáltatásairól beszélt. Ismertette az előfizetett online adatbázisok, az időszaki kiadványok szolgáltatásának nehézségeit és lehetőségeit. Külön kitért a rendszerezés kérdésére és a borned-digital anyagok által felvetett új kérdésekre.

Beszélt a saját előállítású tartalmakról, ingyenesen elérhető portáljaikról (pl. Magyar Jogi Portál), digitalizálási projektjeikről (pl. Digitalizált Törvényhozási Tudástár) és azok szolgáltatási felületeiről. Külön érdekessége volt az előadásnak, amikor a hallgatóság képet kaphatott a Képviselői Információs Szolgálat (Infoszolg) működéséről.

A szakmai nap hozadékaként sok ötletet, jó gyakorlatot ismerhettek meg a helyi kollégák.

A képet Pozsgai Krisztina készítette.

dr. Sándor Viktória elnök,

Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete

Comments are closed.

Blog Home