A Helyismereti Könyvtárosok Szervezete szakmai napja

Posted by zondaz - január 3rd, 2019

201806_Szakmaibarangolasok_Helyismereti_1

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete 2018. november 29-én tartotta meg ez évi szakmai napját. Az ország számos pontjáról érkező mintegy 40 tag két budapesti kiállításon vett részt. Délelőtt a nyilvánosság előtt viszonylag nemrég, 2008-ban megnyitott Sziklakórházat látogattuk meg vezetéssel, 60 percben. A kiállítás nem csak a katonai és civil sebesültek gyógyításának eszközeibe és körülményeibe nyújt betekintést, hanem szemlélteti a második világháború haditechnikáját, a korabeli ostromállapotokat is. Bemutatja a létesítmény hidegháború alatti fenntartását és működését – a gépészeti berendezések ma is működőképes állapotban vannak, a tartalék kötszerek között még 1985-ös gyártású is látható. A háborús fenyegetettségre akár a mai magyar látogatót is ráébresztő kiállítás szerves részei azok a japán gyerekrajzok és a romok közt talált használati tárgyak, amelyek a hirosimai atombomba ledobásának közvetlen hatásairól, illetve annak személyes élményéről adnak képet.

201806_Szakmaibarangolasok_Helyismereti_2

Délután 15 órai kezdettel „A Corvina Könyvtár budai műhelye” című, az Országos Széchényi Könyvtárban 2018. november 6. és 2019. február 9. között látogatható kiállítást tekintettük meg. A korvinakutatás mindenkori eredményei alapvetően határozzák meg egy-egy korvina-kiállítás koncepcióját. Nemcsak a közérdeklődésre jellemző az a meg-megújuló intenzitás, ami például a ma ismert korvinák egy részének 1877-es hazaszállításakor is azokat övezte, de a tudományos kutatás és a nemzetközi együttműködés is leginkább egy-egy évfordulóra készülve állítja elő és szűri le mindazt, amit ma a korvinákról, készítésükről, műhelyeikről és megrendelőikről ma tudunk – vagy ma sem tudunk. Ehhez 2018-ban Mátyás király trónra lépésének 560. évfordulója adott apropót.

201806_Szakmaibarangolasok_Helyismereti_3 201806_Szakmaibarangolasok_Helyismereti_4

Mindkét kiállítás tapasztalataink szerint igen népszerű, emiatt nem kimondottan könnyű egy csoport számára megfelelő, egymáshoz közeli időpontokat találni. Előzőleg egyeztetni feltétlenül tanácsos. Az MKE tagjaiként ugyanakkor élvezhettük a tagkártya nyújtotta kedvezményeket – nem utolsósorban ennek is köszönhetjük szakmai napunk sikeres megvalósulását.

Vajda Henrik
a HKSZ tagja
Fotók: Mándli Gyula

Comments are closed.

Blog Home