A 2018. évi Fitz József könyvdíjról

Posted by zondaz - szeptember 16th, 2018

 

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete javaslata alapján a 2017-ben megjelent könyvekből a könyvtáros szakma javaslatára a következő 3 könyvet jutalmazta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a kiadók betűrendjében):

  • Gyermekvilágháború – 1914-1918 rajzokban / szerk. Bogdán Melinda – EKE OFI OPKM
  • Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem – Pagony kiadó
  • Fráter Erzsébet: A Biblia növényei – Scolar kiadó

A Fitz József könyvdíjat a miskolci vándorgyűlésen az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Fekete Péter kulturális államtitkár adta át. Gratulálunk a díjazottaknak!

Indoklások

201804_MKEIFLA_Fitz_1

Gyermekvilágháború – 1914-1918 rajzokban / szerk. Bogdán Melinda – EKE OFI OPKM

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum kiadványa egy kiváló kiállítási katalógus, ám annál sokkal több is. Egy olyan tanulmánykötetet készítettek a kiállításhoz, amely tartalmában és megjelenésében is kiemelkedő. Az 57 színes és fekete-fehér illusztrációt tartalmazó kötet igen kellemes megjelenésű, szépen szerkesztett, szépen illusztrált, tipográfiailag és anyagában is kiemelkedő. A tanulmányok miatt önálló kiadványként is megállja a helyét, szakmai tartalma tökéletesen kiegészíti megjelenését. Különleges gondossággal szerkesztett könyv ez, amely az illusztrációk által hozza el nekünk a 100 évvel ezelőtti eseményeket, az akkori gyerekek szemén keresztül láttatva a háború borzalmait éppúgy, mint a mindennapok szépségét.

201804_MKEIFLA_Fitz_2

Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem – Pagony kiadó

Dániel András mesekönyve különleges mesekönyv. Nem csak a történet érdekfeszítő és kalandos, a könyv illusztrációi és szerkezete sem mindennapi. Ahogy fellapozzuk a kötetet, az magává a történetté válik a kezünkben – belekerülünk a liftbe, és szinte végigutazzuk a mesét. Ha beszélhetünk izgalmas illusztrációról, ennek a mesének a fantáziadús, aprólékos grafikai háttere izgalmas. Dániel András író saját illusztrációi díszítik a kötetet – illetve nem is díszítik, eggyé válnak vele – hiszen a háttér és az illusztrációk különleges összhangban vannak a mesével, amely így alkot teljes egészet. A Pagony kiadó gondozásában megjelent mű tipográfiai kivitelezése igen gondos, méltó kitüntetettje a Fitz József-könyvdíjnak.

201804_MKEIFLA_Fitz_3

Fráter Erzsébet: A Biblia növényei – Scolar kiadó

Amikor belepillantunk a Scolar kiadó által megjelentetett könyvbe, azt gondoljuk, hogy egy növényhatározót tartunk a kezünkben. A kötet különlegessége abban rejlik, hogy egy-egy növény szakszerű növénytani leírásához minden esetben bibliai idézetek társulnak – a biológiai szövegektől tipográfiailag gondosan elkülönítve, ám egy egységet alkotva. A gazdagon illusztrált mű a szentírásban fontos szerepet betöltő növényeket gyűjti össze és ötvözi a bibliai történeteket a tudományos szakírással – ezáltal egy olyan különleges könyvet alkotva, amely magával ragadó a felbukkanó ismert és kevésbé ismert történetetek miatt, miközben érdekes, helytálló botanikai tényeket sorakoztat fel. Fráter Erzsébet könyve tartalmilag, szerkezetileg és tipográfiailag is igényes, figyelemreméltó kiadvány.

A Fitz-díj bizottság nevében
összeállította
Szóllás Péter

Comments are closed.

Blog Home