Bemutatkozott a 150 éves Országgyűlési Könyvtár

Posted by zondaz - szeptember 16th, 2018

 

A Társadalomtudományi Szekció vándorgyűlési szekcióprogramja

201804_Szervezetielet_150_eves_TTSZ

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 50. Vándorgyűlésének tematikájába jól illeszkedett az idén 150 éves Országgyűlési Könyvtár részletes bemutatkozása.

A szekcióülés hallgatósága az intézményben zajló munka teljes spektrumát megismerhette, azok történeti vonatkozásaival együtt. Az egyes könyvtári munkafolyamatokat, gyűjteményeket, szolgáltatásokat, és projekteket az adott terület szakavatott ismerői mutatták be a hallgatóságnak.

Dr. Redl Károly igazgatóhelyettes történeti bevezetőjét követően Zászkaliczky Borbála, a Gyűjteményszervezési Osztály vezetője beszélt a könyvtár gyűjtőkörének alakulásáról. Villám Judit három különgyűjtemény, múltját és jelenét mutatta be, a Muzeális, a Magyar Parlamenti és a Külföldi Parlamenti Gyűjteményt. Az Európai Unió és az ENSZ Letéti Gyűjteményekről Varga Tímea ismertette a Czákné Szomor Ildikó által összeállított előadást.

Mivel az Országgyűlési Könyvtár a széles közgyűjteményi együttműködésben megvalósuló Hungaricana portál üzemeltetője is, a tavalyi év internetes kutatóhelyének is megválasztott portál bemutatója sem maradhatott el: Bálint Zsolt, a Hungaricana honlapjának és Facebook oldalának gondozásáért felelős szakreferens avatta be a hallgatóságot a portál újdonságaiba.

Dr. Tóth Éva, az Olvasószolgálati és Tartalomszolgáltató Osztály vezetője a jelenleg futó Magyar Jogi Portál digitalizálási projektről számolt be, majd dr. Varga Tímea és Maltsik Balázs adott részletes áttekintést a Szakreferensi Osztály munkájáról. Az ülés utolsó szakaszában Tóth Tamás informatikai főmunkatárs az elmúlt évtizedek informatikai fejlesztéseit vette sorra, Parti Ádám az olvasóforgalom és a könyvtárhasználat adatait elemezte, Perjési Vera tartalomszolgáltató könyvtáros pedig a könyvtár kommunikációs munkájának elemeit részletezte, külön kitérve a 150. évfordulóhoz kapcsolódó tevékenységre.

Az Országgyűlési Könyvtár a vándorgyűlési szekcióülésen bemutatta azt a tartalmi gazdagságot és szakmai sokszínűséget, amit 150 éve képvisel. Az előadások tartalmát az alábbi webhelyen érhetik el: http://www.ogyk.hu/uploads/ogyk/tartalom/vandorgyules-2018.pdf.

Villám Judit
szekcióelnök

Comments are closed.

Blog Home