50 éves az MKE Vándorgyűlések sorozata

Posted by zondaz - május 9th, 2018

Az évforduló előtt tisztelegve az MKE elnöksége kihelyezett ülést tartott Tatán, az első vándorgyűlés helyszínén

201802_MKEIFLA_MKE_kihelyezett_ules_1

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöksége áprilisi ülését Tatán, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban tartotta meg annak emlékére, hogy az Egyesület itt tartotta 1. Vándorgyűlését 1969-ben. A vándorgyűlések sora azóta töretlen – helyszíneiről, témáiról itt található további információ -, idén az 50. kerül sorra Keszthelyen „Értékeink a jövőt formálják – Vándorgyűléseink öröksége” címmel (honlap).

201802_MKEIFLA_MKE_kihelyezett_ules_2

Az elnökségi értekezletet követően bensőséges ünnepségre került sor a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal gyönyörűen kialakított Fischer termében, ahol Barátné dr. Hajdu Ágnes, az MKE elnökének bevezetője után Michl József, Tata város polgármestere rövid köszöntőjében hangsúlyozta a testület és saját elkötelezettségét a város kulturális fejlesztése terén, és elmondta, hogy a legjobb úton halad az új könyvtár építésének ügye. A hírt minden résztvevő nagy örömmel fogadta, s következő köszöntőjében Sinkó Ildikó, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója is reményét fejezte ki a terv mielőbbi megvalósulásával kapcsolatban. Ildikó vezetői megbízását további öt évre éppen ezen a napon hagyta jóvá a testület, így neki és munkatársainak is sok elszántságot, helytállást és végül megelégedettséget, örömet kívánunk a nagy terv megvalósításához!

201802_MKEIFLA_MKE_kihelyezett_ules_3

A továbbiakban Mészáros Antal, az első vándorgyűlést szervező Komárom megyei szervezet akkori titkára mesélt érdekes történeteket emberekről, eseményekről. „Az olvasó népért” címmel rendezett vándorgyűlés helyszíne az ebben az évben átadott új Megyei Művelődési Központ volt, a résztvevők száma 140-160 fő. A bevezető előadást és a főreferátumokat Kovács Máté, Fábián Zoltán és Páldy Róbert tartották. A szakmai tanácskozást a vértesszőlősi ásatások és a szabadtéri múzeum megtekintése követte (további forrás az 1. vándorgyűlésről).

Ezt követően Kissné Anda Klára, a Komárom-Esztergom Megyei Szervezet jelenlegi elnöke számolt be a szervezet történetéről és jövőbeli terveiről, majd a jelenlévők megkoszorúzták azt az emléktáblát, amelyet az első vándorgyűlés emlékére 2009-ben állított az Egyesület.

Ezúton is köszönjük a tatai könyvtárosoknak a megemlékező rendezvény szervezését!

Kóródy Judit

 

Comments are closed.

Blog Home