A királynő is olvas. Könyvajánló borús napokra

Posted by zondaz - november 12th, 2017

201705_Sziporkak_1

Ha egy esős, szürke novemberi délutánon olvasni támadna kedvünk, bátran vegyük kezünkbe Alan Bennett könyvét (Alain Bennett: A királynő is olvas. Bp. Magvető, 2009.). Bár a királynő úgy vélekedett, hogy „A könyvek nem arra valók, hogy agyonüssük velük az időt”, vágjunk csak bele! Utazásra nem ajánlanám ezt az olvasmányt, mérete ugyan kompatibilis egy női táskával, de saját példámból tudom, hogy az Intercity utazóközönségének enyhe megrökönyödését váltottam ki, midőn e könyvet olvasva végignevettem az utat Pesttől egészen Pécsig.

Jobban tesszük tehát, ha megfogadjuk a tanácsot, miszerint „Olvasni annyit jelent, mint visszavonulni a nyilvánosságtól.” Ez a mi esetünkben követhető, ám az angol királynő környezete számára a felség olvasási szenvedélye komoly problémát jelentett. Miután a könyvek gyújtószerkezetként működtek, ám az olvasási iránti rajongást PR célokra nemigen lehetett felhasználni, sokan mindent megtettek, hogy a királynőt eltérítsék ezen újdonsült kedvtelésétől. S hogy hová vezetett a sok olvasás? A 150. oldalra érve ez is kiderül!

201705_Sziporkak_5

A valóságban azonban sokkal többször találkozunk olyan esettel, amikor egy diák nem akar és nem is szeret olvasni. Daniel Pennac (Daniel Pennac: Nemkötelező olvasmány, Bp. Fekete Sas, 2001.) szintén apró könyvecskéje könnyed stílusban, szellemesen tárja fel ennek okait, és jó ötleteket ad ahhoz, hogy mit lehet tenni az olvasás megkedveltetése érdekében. Először is „e könyv pedagógiai kínzóeszközként való használatát mellőzni” kell, s azután jöhetnek az egyszerű, ám hatásos praktikák. Az olvasó elévülhetetlen jogairól sem feledkezik meg.

201705_Sziporkak_2 201705_Sziporkak_3

A kötelező olvasmányok után jöjjön az irodalomtörténet. Ha eddig lehetett nevetni, most bizonyára elkomorulunk. Már a könyvek mérete miatt is, Nényei Pál irodalomtörténetei nem egy délutános kalandok (Nényei Pál: Az irodalom visszavág 1.: Léda tojásaitól az aranyszamárig. Bp. Tilos az Á Könyvek, 2015. és Nényei Pál: Az irodalom visszavág 2.: A Paradicsomkerttől a Pokol kapujáig. Bp. Tilos az Á Könyvek, 2016.). A szerző szerint az irodalom nem tantárgy, hanem egy izgalmas terület, ahol érdemes egész életünkben kalandoznunk. S ha a bonyolult, régi szövegekhez ilyen kulcsot kapunk, reméljük, a rossz tanulók is kezükbe veszik ezeket a könyveket. A szórakoztató stílus ellenére komoly kérdéseken töprenghetünk, továbbgondolhatjuk életünk fontos kérdéseit.

201705_Sziporkak_4

S ha még mindig van kedvünk könyvekkel foglalkozni, nézzünk bele Pierre Bayard „segédkönyvecskéjébe” (Pierre Bayard: Hogyan beszélgessünk könyvekről, amelyeket nem olvastunk? Szeged, Lazi, 2007.)!

Néha bizony könyvtárosként szükségünk lehet ilyen fogásokra. Bár több vélemény szerint nem mindennel lehet egyetérteni, hogy ez igaz-e vagy sem, majd megmondom, ha visszaszereztem az olvasóktól.

Hamburger Antalné Eszter

Comments are closed.

Blog Home