Az élet minősége – Könyvtárosok a társadalom szolgálatában

Posted by zondaz - szeptember 10th, 2017

Az MKE 49. vándorgyűlése – Miskolc, 2017.

19702270_1448972005160471_3689648512579623727_n

2017-ben Miskolc adott otthont az évről-évre megrendezendő szakmai seregszemlének, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete vándorgyűlésének. A Bükk hegység lábánál fekvő város nem első alkalommal volt központja ennek a rendezvénynek, hiszen itt tartották a 2., a 14. valamint a 36. találkozót és most a 49-et is. A program főbb szervezői a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, annak Borsod Megyei Szervezete, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár és Múzeum voltak. A rendhagyó összejövetelre 2017. július 5-7. között került sor. Ebben az esztendőben a vándorgyűlés központi gondolata „Az élet minősége. Könyvtárosok a társadalom szolgálatában.” A mottó lényegét Barátné dr. Hajdu Ágnes elnöki köszöntőjében így összegezte: „A könyvtárak és a könyvtárosok számos segítő, támogató, képességfejlesztő, hátrányos helyzetet kompenzáló tevékenységet folytatnak – ezekkel is segítve a lakosság életminőségének javítását.” Az egyesület célkitűzései és a vándorgyűlés mottója a két szervezésben részt vevő intézmény mindennapi munkájában tetten érhető, annak ellenére, hogy funkciójuk és ellátási területük különböző, de célja mindkettőnek ugyanaz. A könyvtár a tanulás és a helyi közösség találkozóhelyévé váljon és hatással legyen mindannyiunk életére, támogassa egy jobb és élhetőbb világ megteremtését.

Barátné Dr. Hajdu Ágnes, a szervezet elnöke nyitó előadását tartja

Az éves találkozókat rendszeresen felkereső könyvtárosokban bizonyára megfogalmazódott már az a gondolat, hogy miért is gyűlünk össze évről-évre? Mi az értelme a szervezéssel járó hatalmas munkának? Viszünk-e haza valamit az elhangzottakból? Beépítjük-e élményeinket munkánkba? Ezekre a kérdésekre próbálunk az alábbi szerény összefoglalóval választ adni. Először is beszéljenek helyettünk a számok. A négynapos rendezvény alatt 787 regisztrált résztvevő fordult meg a főbb helyszíneken, 33 szakmai kiállító mutatkozott be, akik között 3 arany, 1 ezüst és 4 bronz fokozatú támogató volt. A könyvtárosok rangos rendezvényét több helyi támogató is segítette, a Hell Energy, a Borsodi Víz Zrt., a Miskolci Vízművek Kft., a Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft., a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft., illetve a Diósgyőri Papírgyár. A seregszemle kiemelt patrónusa volt a Nemzeti Kulturális Alap, Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzata, illetve a Miskolci Egyetem. A találkozó fő helyszíne a támogató Miskolci Egyetem campusa volt, az előadásoknak, a plenáris üléseknek az egyetemi díszaula és a nagyobb előadótermek nyújtottak méltó környezetet. A vándorgyűlésre jelentkezők ellátásáról is a Miskolci Egyetem gondoskodott. A négy nap alatt a kollégiumok a szállást, az egyetemi étterem az étkezést biztosította.

A vándorgyűlés kiemelt programjának, a plenáris ülésnek a megkezdése előtt 13 órakor nyílt meg a szakmai kiállítás, melyet Dr. Jakab Nóra, az egyetem általános rektorhelyettese ajánlott a jelenlévők figyelmébe. A többnapos rendezvénysorozat alatt megtekinthető volt a Miskolci Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Múzeum, a Selmeci Műemlékkönyvtár, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Lévay József Muzeális Könyvtár gyűjteménye. A második napon, július 6-án csütörtökön a résztvevők megismerkedhettek a pécsi Csorba Győző Könyvtár és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtár, valamint a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár bibliobuszaival és szolgáltatásaival. Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár elhozta a könyves triciklijét, melynek funkciója, hogy rendhagyó módon is eljuttassák a könyvtári szolgáltatásokat az olvasókhoz.

A megnyitó elnöksége

A fő program 2017. július 5-én szerdán a nyitó plenáris üléssel kezdődött. Először Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a modern technikát segítségül hívva, Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke üdvözölte videóüzenetében a résztvevőket. Ezt követően Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára osztotta meg gondolatait a jelenlévő több száz könyvtárossal. Miskolc város részéről Pfliegler Péter alpolgármester, majd Dr. Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese és Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója üdvözölte a megjelenteket. A plenáris ülés fejezetzárójaként Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, az Európai ügyek bizottsága elnöke tartott előadást Gutenberg találmánya és a mai kihívások címmel.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő előadását tartja

A nyitó plenáris ülés videofelvétele megtekinthető a vándorgyűlés honlapján.

Díjak és elismerések

A vándorgyűlésen a hagyományoknak megfelelően a nyitó plenáris ülésén adják át az alábbi kitüntetéseket és díjakat: a Magyar Könyvtárosok Egyesület Emlékérmet, a Fitz József-könyvdíjat, Az év fiatal könyvtárosa díjat, a Kovács Máté-díjat és a Kertész Gyula emlékérmet.

201704_MKEIFLA_VGY_Dijak_1

A díjakról, kitüntetésekről külön cikkben számolunk be.

Szakmai programok

2017. július 6., a konferencia második napja a szekcióülések és a kis plenáris ülés ideje. A kisplenáris programja reggel 9 órakor kezdődött. Az első előadást Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke tartotta A személyes adatok kezelése a könyvtárak védelmében címmel. A másodikat Gerencsér Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete főtitkára prezentálta az Életminőség, közösségépítés, könyvtári szolgáltatások – avagy a dán könyvtári modell egy szakmai tanulmányút tapasztalatai tükrében címmel. Ezt követően 10 órakor kezdték meg a szekciók előadásaikat. Miskolcon kísérletként nemcsak délelőtt, hanem délután is kezdődtek szekciós előadások. Ezen a napon összesen 12 szekció 70 előadását hallgathatták meg az érdeklődők 75 előadó közreműködésével.

  • Bibliográfiai szekció
  • Borsod Megyei Szervezet
  • Gyermekkönyvtáros Szekció és a Közkönyvtári Egylet
  • Helyismereti Könyvtárosok Szervezete
  • Jogi Szekció
  • Könyvtárostanárok Egyesülete
  • Mezőgazdasági Szervezet, Múzeumi Szekció
  • Műszaki Könyvtáros Szekció
  • Olvasószolgálati Szekció
  • Társadalomtudományi Szekció
  • Tudományos és Szakkönyvtári Szekció
  • Zenei Könyvtárosok Szervezete

Szabadidős programok, kirándulások

Miskolc számos látnivalót kínált a vándorgyűlés résztvevőinek. A belváros, Diósgyőr vára, az avasi református templom és a belvárosi evangélikus templom sok látogatót vonzott. A város nevezetességei mellett az érdeklődők megismerkedhettek a rendezvénynek otthont adó egyetemi campus területével is, ahol megnézhették az egyetemi tanbányát vagy a jogi kar tanulmányi tárgyalótermét, illetve a főbb emlékhelyeket és díszhelyeket is. A rendezvény szervezői számos egyéb szabadidős ajánlattal is készültek. Fakultatív programokat szerveztek a Bükk kapujába, Lillafüredre, ahol az erdei kisvonattal is utazhattak az érdeklődők, valamint a Szent István-cseppkőbarlangot is felfedezhették. Lillafüreden meglátogathatták a Herman Ottó Emlékházat, a Palotaszállót és függőkertjét is. Miskolc mellett a megye és a régió több értékét is megnézhették az utazni vágyók.

lillafuredi-csodapalota-4282_0

Szakmai tanulmányút vezetett Matyóföld szívébe, Mezőkövesdre, Boldvára, Edelénybe és Szalonna településre is. A reformáció 500 éves évfordulója alkalmából elutazhattak Vizsolyba, ahol megnézhették az 1590-ben Mantskovit Bálint által nyomtatott Vizsolyi (Károlyi) Bibliát. Az út második fontos állomása Gönc település volt, ahol Károlyi Gáspár református lelkészként magyar nyelvre fordította és 1590-ben megjelentette a teljes Bibliát. Itt a nevét viselő múzeumot és bibliakiállítást nézhették meg a résztvevők. A következő nagy út a történelmi Abaúj központjába, Kassára vezetett. A város főbb nevezetességeit Balassa Zoltán helytörténész lebilincselő városvezetésével ismerhették meg a jelenlévők. A könyvtárosok a magyar nyelv újítójának, Kazinczy Ferencnek széphalmi birtokát is felkereshették, megcsodálhatták Zemplén egyik legszebb városát, Sátoraljaújhelyt is, illetve Füzérradványba is ellátogathattak. Az említett szakmai tanulmányutakra közel 210 résztvevő jelentkezett.

A szervezők egyéb kulturális programként ajánlották még a Miskolci Dixieland Band koncertjét. Az egyetemi díszaulában megrendezett koncert nagy sikert aratott.

Záró plenáris ülés

A záró plenáris ülésen Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke és Szendi Attila, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum főigazgatója záró gondolatai után a szokásoknak megfelelően elhangzottak a szekciók által megfogalmazott tételmondatok, amellyel összegezték előadásaik mondanivalóját. A tavalyi veszprémi vándorgyűlésen első alkalommal elindult az a szakmai kiállítók tevékenységét népszerűsítő játék, melyet az egyik ezüstfokozatú kiállító óriási marketingötletként aposztrofált. A szervezők beletettek minden résztvevő konferencia csomagjába egy Kiállítói pontgyűjtő füzetet. A záró plenáris ülés megkezdéséig a játékban résztvevőknek az összes kiállító partner pecsétjét ebbe össze kellett gyűjtenie. Persze ehhez végig kellett látogatnia minden kiállítói standot. A játék mindkét fél számára csak nyereséges lehetett. A kiállítók által felajánlott ajándékokat a záró ülésen a nyertesek számára az egyesület elnöke adta át. A plenáris ülés után a vándorgyűlés befejezéseként baráti találkozót szerveztek a helyi rendezők, mely kiváló lehetőséget nyújtott a kötetlen beszélgetéseknek és a szórakozásnak. A vacsora előtt a Miskolci Egyetem több mint 280 éves, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága által is védett selmeci diákhagyományaiba vezették be a jelenlévőket az egyetem hallgatói, Kerekes Endre, Korózs József és Majoros Tamás. Az előadásban selmeci diáknótákat énekeltek, amelyek bemutatták a diákélet szépségét, vidámságát és természetesen komoly pillanatait is.

201704_MKEIFLA_VGY_7

Az egymondatok……

Bibliográfiai szekció

A 21. században a hagyományos bibliográfiai munkafolyamatok átalakulnak, új tevékenységek születnek, amelyek csak szorosabb, országos együttműködésben bontakozhatnak ki.

Borsod Megyei Szervezet

Nem élhetünk önmaguknak – oszd meg a tudást másokkal!

Gyermekkönyvtáros Szekció és a Közkönyvtári Egylet

A mindenkori olvasó, aki a folyamatosan megújuló könyvtárban szeretné az életminőségét magasabb szintre emelni, boldog, művelt, tájékozott emberré válhat.

Helyismereti Könyvtárosok Szervezete

Az élet minőségét meghatározza múltunk ismerete határon innen és túl. Szűkebb pátriánk történetének jobb megismerése és a helyi közösségekhez tartozás élményének megerősítése érdekében a helyismereti könyvtárosok használják és fejlesztik az új könyvtártechnológiai és kultúraközvetítési eszközöket.

Jogi Szekció

Magyarország Alaptörvénye deklarálja, hogy országunk felelősséget vállal az egységes magyar nemzet összetartozásáért, a határainkon kívül élő magyarok sorsáért. Bár a világban szétszórtan élő magyar diaszpóra ezernyi szállal kötődik az anyaországhoz, ám a támogatásuknak egyik legfontosabb, legszervezettebb formája az az összefogás, ami a külhoni és a hazai könyvtárak között alakult ki. A Jogi Szekció arra kéri a könyvtárosokat, hogy a továbbiakban is úgy erősítsék ezt a szövetséget, hogy a Dalai Láma szavai valósággá válhassanak: „Adjatok szárnyakat azoknak, akiket szerettek, hogy repülhessenek, gyökereket, hogy visszajöjjenek, és okot, hogy maradjanak!

Könyvtárostanárok Egyesülete

Az iskolai könyvtár minősége

Az olvasás minősége

A tanulás minősége

Az élet minősége

Mezőgazdasági Szervezet, Múzeumi Szekció

A XXI. század kihívása a fenntartható társadalom létrejötte. Megteremtéséhez a könyvtárak is hozzájárulhatnak a zöld könyvtári gondolat átvételével.

Műszaki Könyvtáros Szekció

Az élet minőségének javítását a műszaki könyvtárak a technika vívmányainak hasznosításával és folyamatos terjesztésével is szolgálják már több évszázada. Jó példa erre a Selmeci Műemlékkönyvtár működésének története és mai igényű feltárása. A reformáció nyomdászatának a története pedig a bibliafordításokkal a magyar nyelv megújítását és értékeinek megosztását tették lehetővé. E művek hasonmásainak kiadása mellett a digitális közzétételek a modern technika alkalmazásával még szélesebb körben teszik elérhetővé az olvasók széles rétegei számára a Hungarikum értékeinket is. Tegyük mindezt akár az ún. felhőkben való eléréssel is.

Olvasószolgálati Szekció

A Magyar Alkotmányban szerepel, hogy a művelődéshez mindenkinek joga van. Olyan szakmánk van, melyben a „művelődés” szó minden árnyalatát megmutathatjuk a társadalom különböző rétegeinek. Lépjünk túl a küszöbön, építsünk és ápoljunk olyan kapcsolatokat, melyek segítségünkre lehetnek abban, hogy a könyvtárak őrzésen kívüli tevékenységeit népszerűsítsük. Ezen feladataink csak empátiával, kellő alázattal és tisztelettel hajthatók végre. Munkánk iránti, emberek iránti és mindenekelőtt egymás iránti tisztelettel és alázattal.

Társadalomtudományi Szekció

A könyvtárak nemcsak a személyiség egészségét és a kiteljesedését célzó humán szolgáltatásokkal pl. biblioterápiával, hanem a szakkönyvtárak speciális szolgáltatásaival, a digitalizálással, szakirodalmi információs adatbázisokkal, de még a plágiumkeresők használatával is pozitívan befolyásolják az emberi életet.

Tudományos és Szakkönyvtári Szekció

Az átalakuló felsőoktatásban elkerülhetetlen, hogy a könyvtár is újra értelmezze a feladatait. A hagyományos funkciók mellett előtérbe kerül a digitális/web2-es/mobil kommunikációs átállás támogatása, és ezzel egy időben a felhasználók felkészítése a tartalmak hatékony keresésére, használatára. Ebben segítséget nyújthat az egyre fejlődő e-learning, illetve a hallgatók számára szervezett képzési programok, akár klasszikusabb, akár a legújabb, gamifikációs eszközök segítségével.

Zenei Könyvtárosok Szervezete

A zene összekapcsolja a művészeteket, megszólítva minden generációt. A zenei könyvtárosok és könyvtárak kreatív és innovatív munkájukkal hozzásegítik az embereket személyiségük kiteljesítéséhez, egy tartalmasabb élet megéléséhez.

A záró plenáris ülés végén a Magyar Könyvtárosok Egyesülete nevében kihirdették a következő, azaz az 50. jubileumi vándorgyűlés helyszínét. A megtisztelő felkérést Keszthely városa kapta meg. A szervezés posztját jelző vándorzászlót a keszthelyi Fejér György Könyvtár nevében Pappné Beke Judit igazgató vette át.

word-image

A vándorgyűlésről készült fotók itt tekinthetőek meg.

Viszontlátásra 2018-ban!

Gulyás Lászlóné Ili
II. Rákóczi Ferenc Megyei
Könyvtár Miskolc,
az MKE Borsod Megyei Szervezetének elnöke

 

Comments are closed.

Blog Home