A könyvtárosok mentális egészségének megőrzése

Posted by zondaz - május 1st, 2017

201702_Szervezetielet_Mentalis_egeszseg_1

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete 2017. március 20-án megtartotta idei első szakmai napját, ahol arról hallgathattak az érdeklődők előadást, hogy lehetnek-e stresszesek a könyvtárosok?

Stressz a könyvtárban?

Az előadó, Dr. Exterdéné Zsurkai Ilona ny. főiskolai adjunktus, okleveles mentálhigiénikus szaktanácsadó szerint IGEN!

201702_Szervezetielet_Mentalis_egeszseg_2

Bár a közvélemény elképzelése szerint – mondja – a könyvtárosok munkája csendes, nyugodt… ráérősen könyvet olvasnak, sütkéreznek az állandó olvasói bókokban.

Persze ez korán sincs így. – Őket is nagyon sok irányból éri negatív hatás. Vegyük a megszűnő könyvtárakat, létszámcsökkenéseket – nincs munkabiztonság. A fenntartóval, az olvasóval kommunikálni kell, ami nem minden esetben egyszerű. Kevés pénzből vegyen sok, új könyvet – tegyen csodát. Aki emberekkel foglalkozik, annak rengeteg türelemre, empátiára, toleranciára van szüksége. Ezt naponta gyakorolják a könyvtárosok.

De rájuk ki figyel? Tudnak-e nemet mondani azért, hogy ne hozzák magukat kellemetlen helyzetbe, ami aztán stresszes szorongást okoz? „A megfelelés hegyét hányszor megmásztam már…” mondja a dal is. Ki törődik az Ő lelkükkel? – teszi fel a kérdést az előadó.

Majd a Mentálhigiénés Világszövetség jelmondatával folytatja: ” Nincs egészség lelki egészség nélkül”!

„A stressz az a hormonális eredetű élettani képesség, mely a létért folyó küzdelemben a szervezet védekezését biztosítja. Vészreakció, az ellenállás és a kimerülés állapota.” (Selye János)

Meg kell tehát tanulni a könyvtárosnak is védekezni, a mások problémáját helyén kezelni azért, hogy a belső biztonság, az önvédelmet szolgáló belső folyamatok ne mondjanak csődöt a működésben.

„… önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás…” – idézi Márai Sándort

„Fájdalmasan tudatában vagyok tökéletlenségeimnek, s ebben a megismerésben rejlik minden erőm…” (Gandhi)

A könyvtárosoknak is meg kell ismerniük önmaguk határait – mondja.

„…a nyelvi magatartásunk tükrözi a hallgatósághoz való viszonyulásunkat, benne van a lenézésünk és a tiszteletünk is…” (Illyés Gyula) – ehhez kell erősíteni, megismerni és megtalálni önmagunkat.

Az előadó összeállított egy tesztet, ami a kommunikációs készségek felmérésére irányul, ill. önsegítő módszereket gyűjtött össze. A kommunikációs készségek felméréséből a jelenlévők kaptak egy-egy példányt, melyet az előadás után ki lehetett tölteni és lehetőséget biztosított a mentálhigiénés szakember arra is, hogy a teszt eredményét megbeszélje a kitöltő személlyel, aminek nagy sikere volt.

Bede Józsefné
Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház
Dr. Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtár és Közművelődési Gyűjtemény
MKE Sz-Sz-B M Szervezet, Ellenőrző Bizottsági tag

Fotók: Kazai Béla

Comments are closed.

Blog Home