50 éves a Somogy Megyei Szervezet Törzsgárda ünnepség és szakmai nap Kaposváron

Posted by zondaz - január 10th, 2017

201606_szervezetielet_smsz_50_eves_1

2016. november 29-én került sor a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Somogy Megyei Szervezete, valamint a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár közös szervezésében a helyi MKE szervezet 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségre és szakmai napra. A jubileumi ünnep egybeesett az évente hagyományosan megrendezett törzsgárda ünnepséggel, amely során az egy vagy több évtizede hivatását űző somogyi könyvtárosokat köszöntötték.

A jubileumi ünnepség rendhagyó módon az Alkotó könyvtárosok Somogyban című kiállítás megnyitójával kezdődött a megyei könyvtár könyvkiválasztó termében. A kiállítás a helyi kollégák olyan szakmaközeli művei – mint például helytörténeti monográfiák, bibliográfiai összeállítások – mellett képző- és iparművészeti munkásságukba is bepillantást enged, festmények, egyedi hímzések és hasonló kézműves alkotások képében. A rendezvény előtti hetekben folyamatosan beérkező anyagot a megyei könyvtár kreatív munkatársai állították össze egységes kiállítássá, amelyet a rendezvény napján Dr. Pintérné Kék Krisztina somogyi egyesületi elnök nyitott meg és január hatodikáig szabadon megtekinthető az érdeklődők számára, felvillantva számukra a könyvtárak dolgozóinak egy újabb arcát.

201606_szervezetielet_smsz_50_eves_2

A megnyitót követően az M1 televízió híradója élő adásban interjút készített Pintérné Kék Krisztinával, aki az ünnepség mibenlétén felül egyesületünk munkáját, valamint a szakma aktuális kérdéseit és a könyvtár világának mai szerepét, kihívásait is ismertette a nézőkkel. A riport a Mediaklikk online archívumban megtekinthető (15. perctől).

A szakmai nap folytatásaként Buzási Éva beszélgetett kötetlenül Pálné Leinberger Ágotával, Wágner Zitával, Halász Lászlónéval, Hivatal Nándornéval és Varga Róberttel az egyesületbeli életről, a közös emlékekről, a somogyi könyvtáros közösségről, amelyet az egyesület tart össze rendületlenül 1966-os megalapítása óta. A beszélgetés apropója a jubileum alkalmából készülő emlékkönyv, melynek kivonatát vehettük most kézbe. Interjúja végeztével Pintérné Kék Krisztina is csatlakozott a beszélgetéshez. Megtudtuk ki miért lépett be az egyesületbe, némi kritikai él is felcsendült, amikor szóba került, hogy az egyesületi munka a személyes kapcsolattartásra, közösségépítésre helyezi a hangsúlyt kirándulások és találkozók formájában, az érdekképviseleti munka nem elég hangsúlyos. A magyar könyvtárügy jelenlegi helyzete megosztja a kollégákat, egyetértés van azonban abban, hogy a közösség építése még e nehezebb körülmények közt is nemes küldetése a Magyar Könyvtárosok Egyesületének.

A beszélgetést követően Szellőné Fábián Mária, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának és Tudásközpontjának főigazgató-helyettese tartott előadást Minőségbiztosítás a könyvtárban címmel. Pécsi kollégánk, aki a ’80-as években a kaposvári megyei könyvtárnak is munkatársa volt, elmesélte, milyen munkafolyamatok során készültek a Minősített Könyvtár címre, valamint mit is jelent valójában ez a cím, mit képvisel a minőség, mint fogalom a könyvtárakban. Bemutatta, hogyan jutott el a pécsi egyetemi könyvtár az elhatározástól a minősítés megszerzéséig, valamint hogy azt követően, hogyan tartják szinten az elért minőséget. A könyvtári minőségbiztosítás legfontosabb célkitűzése a használói elégedettség, amelyet leírt, leszabályozott munkafolyamatok során tapasztalnak meg, egységes színvonalon.

Az első szakmai előadást követte a hagyományos évi törzsgárda ünnepség, melynek során Oláh Lajosné kaposvári alpolgármester és Horváth Katalin a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója mondott köszöntőt.

Emléklapot kaptak 10 éves könyvtári munkájukért:

Bertáné Szakálas Andrea a siójuti Községi Könyvtárból, Biró Attiláné a nagyszakácsi Községi Könyvtárból, Horváth Gabriella és Buzás János a marcali Berzsenyi Dániel Városi Könyvtárból, Fülöpp Levente a Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtárából, Karanczné Csima Tünde a tapsonyi Községi Könyvtárból, Kincses Kálmán a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárból, Nagy Józsefné a bedegkéri Községi Könyvtárból, Ódor Attila a mezőcsokonyai Községi Könyvtárból, Tókáné Horváth Gyöngyi a babócsai Községi Könyvtárból és Török Krisztina a gálosfai Községi Könyvtárból.

20 éves könyvtári munkájukért:

Barjákné Martin Judit a balatonberényi Községi Könyvtárból, Gurdánné Sebeszta Szilvia a barcsi Városi Könyvtárból, Hegedűs Imréné a patosfai Községi Könyvtárból, Kis-Fonai Zoltánné a kaposkeresztúri Községi Könyvtárból, László Jánosné a kőkúti Községi Könyvtárból, Lőcser Edit a siófoki Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékházból, Csajági Tünde a balatonlellei Városi Művelődési Ház és Könyvtárból, valamint Szijártó Zsuzsanna a szentbalázsi Községi Könyvtárból kaptak terrakotta emlékplakettet.

30 éves könyvtári munkájukért:

Csizmadia Tünde a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékházból, Füstös János a csurgói Városi Könyvtárból, Orbán Zoltánné a balatonlellei Városi Művelődési Ház és Könyvtárból, Pálfi Lászlóné a sávolyi Községi Könyvtárból, Pintérné Kék Krisztina és Tóth Ildikó a Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtárából, Török Ferencné a zamárdi Tourinform Iroda, Közösségi Ház és Városi Könyvtárból, illetve Vadászné Varga Ágnes a somogycsicsói Községi Könyvtárból kaptak bronz emlékplakettet.

40 éves könyvtári munkájáért kapott emléklapot és pályafutásáról szóló újságcikkekből összeállított sajtóajándékot Ott Györgyné a szőcsénypusztai Községi Könyvtárból.

60 éve töretlenül tartó rendkívüli könyvtári pályája elismeréseként kapott emléklapot és sajtóajándékot Tar Jenőné a nágocsi Községi Könyvtárból.

201606_szervezetielet_smsz_50_eves_3

A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár munkatársai titkos szavazáson döntöttek az idei a „Könyvtárért, az olvasókért díj” odaítéléséről. Rendkívüli módon szavazategyenlőség miatt két kolléga részesült a kitüntetésben: Köpflerné Szeles Judit és Vida Sándorné.

201606_szervezetielet_smsz_50_eves_4

A kitüntetések átadását követően folytatódott a szakmai program Barátné dr. Hajdu Ágnes előadásával. Az MKE országos elnöke, az ELTE tanszékvezető egyetemi docense a tervezett könyvtárosi életpályamodell aktualitásait vázolta, valamint beszámolt a magyar könyvtárügy jelenlegi helyzetéről, az országos stratégia hiányáról. A magyar könyvtárosok legégetőbb problémája a rendkívül alacsony bérezés. Az MKE elnöksége megpróbál a pedagógusi életpályamodell alapján, annak negatív tapasztalatait kijavítva előállni egy megoldási javaslattal a minisztérium irányába, kiemelt figyelemmel a középfokú végzettséggel bíró könyvtárosok bérezésére is.

A szakmai rendezvényt színesítette a Kultúr Találka együttes zenés műsora. A program ünnepi fogadással, születésnapi tortával és kötetlen beszélgetéssel zárult.

201606_szervezetielet_smsz_50_eves_5

Képgaléria

Kapcsolódó sajtómegjelenések:

Gyeszát Zsolt: Átalakulóban a könyvtáros szakma, Életpályamodellel tartanák pályán a fiatal könyvtárosokat. In: Somogyi Hírlap. 27. évf. 2016. 281. sz. 1-2. p. (2016. November 30.)

Sonline: Életpályamodellel tartanák a pályán a fiatal könyvtárosokat

2016. November 29. 16:06 Gyeszát Zsolt

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/eletpalyamodellel-tartanak-a-palyan-a-fiatal-konyvtarosokat-695991

KaposPont – Kapos Televízió: Ünneplő könyvtárosok

2016. November 29. Kedd 17:58

http://kapos.hu/hirek/kultura/2016-11-29/unneplo_konyvtarosok.html

KaposPont – Kapos Televízió: Híradó 2016. november 29. Kedd, 09.06-09.35

http://kapos.hu/videok/kapospont_hirmusor/2016-11-29/hirado_2016_november_29_kedd.html

Kaposvár Most.hu: Könyvtárosokat köszöntöttek

2016. November 29. Kedd 13:19

http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2016/11/29/konyvtarosokat-koszontottek.html

Médiaklikk M1: Könyvtárosok 50 éve Somogyban

2016.November 29. 9:32 15.05-

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2016-11-29-i-adas/#

Somogy Televízió: Több évtizede az olvasókért

2016.11.29. Kedd

http://www.somogytv.hu/cikkek/117650/

Somogy Televízió: Híradó 2016-11-29 | 2016.11.29. 19:34:00 13.49-16.55

http://www.somogytv.hu/videok/hirado/117652/

Bódog András helyismereti könyvtáros
Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár

Comments are closed.

Blog Home