Beszámoló az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete őszi szakmai napjáról

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Bács-Kiskun Megyei Szervezete őszi szakmai napja 2014. szeptember 29-én, hétfőn volt. A szervezet őszi szakmai napja nyitott minden érdeklődő kolléga számára. A szervezeti tagok és az aktív könyvtári dolgozók mellett az őszi kitekintésre meghívják a Nyugdíjas Könyvbarát Klub tagjait is, akik aktív könyvtárhasználóként nagy érdeklődéssel figyelik a látottakat. A megyei körút állomásai a Felső Kiskunság könyvtárai voltak.A program a Ladánybenei Könyvtár, Információs és Közösségi Helyen kezdődött. A helyi könyvtáros, Berente Tamás és a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatás vezetője, Huszkáné Horvát Andrea mutatta be a szolgáltatóhelyet, annak mindennapi életét, programjait, megújulásának történetét. A kollégák betekintést nyerhettek egy Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér megvalósulásába és működésébe.

A második állomás Kunpeszér, a Kiskunság legészakibb települése volt. A Kunpeszéri Könyvtár, Információs és Közösségi Hely történetéről, annak szolgáltatásairól Kálócziné Csősz Erzsébet és Huszkáné Horvát Andrea adott tájékoztatást. A könyvtár átalakulásának lépéseiről, a település életéről Németh László polgármester beszélt. A kunpeszéri fejlesztések ékes példái az alacsony lélekszámú települések lehetőségeinek.

SZABADSZÁLLÁSI ÁMK JÓZSEF ATTILA KÖZÖSSÉGI HÁZ, KÖNYVTÁR ÉS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

SZABADSZÁLLÁSI ÁMK JÓZSEF ATTILA KÖZÖSSÉGI HÁZ, KÖNYVTÁR ÉS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

 

A kitekintés Szabadszálláson folytatódott, amelynek történetéről, Petőfi-kultuszáról, a Kiskunság természeti értékeiről és nevezetességeiről Bajtai Mária tartott interaktív ismertetőt az autóbuszon, megénekeltetve az utazókat. A Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi Ház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény könyvtárát Vass Roland, helyi könyvtáros mutatta be. A szakmai továbbképzés részeként „A nemzeti értéktárak szerepe és szervezése. Az értéktárak kialakításának jogi szabályozása, a végrehajtás megvalósulásainak feladatai” címmel Kovács Márta, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársa tartott előadást. A könyvtárosok és könyvbarátok közelebbről megismerkedhettek a megyei és települési értéktárak feladatával, annak törvényi szabályozásával, illetve a már helyi és országos szinten regisztrált értékekkel. Az előadás után szakmai fórum vette kezdetét, ahol a helyi települési értéktár bizottság munkájába bekapcsolódott könyvtárosok mondták el véleményüket és tapasztalataikat. Ezt követően a csoport ellátogatott a Helytörténeti Gyűjteménybe, a Petőfi család múltjával és korabeli eszközökkel ismerkedhettek meg.

A jóízű ebéd elfogyasztása után a szabadszállási Dörmögő Házhoz látogattak a kollégák, amely József Attila emlékét őrzi.

A következő megálló a Kunpusztai református templom volt, ahol dr. Kenyeresné Téglási Anna lelkipásztor mesélt a templom és a közösség életéről, múltjáról és jelenéről.

A szakmai nap utolsó állomása Kerekegyháza. A csoport megtekinthette a gyönyörű polgári épületben működő városi könyvtárat. A Katona József Művelődési Házat és Könyvtárat az intézmény vezetője Németh Mariann, és Dubecz Mihályné könyvtáros mutatta be. A kollégák részletes tájékoztatást kaptak a könyvtár működéséről, szolgáltatásairól, a könyvtári állományról, a közelmúlt sikeres pályázatáról, programjairól. A látogatók a szívélyes vendéglátás mellett élvezhették a könyvtár kényelmét és a környezet szépségét.

Összegezve a szakmai nap eseményeit: érdekes, tartalmas szakmai program volt. A továbbképzés mellett a tájegység természeti és kulturális értékeivel ismerkedhettek meg a résztvevők. Az őszi megyei tapasztalatcsere találkozási lehetőség a megye könyvtáros szakembereinek, egyben lehetőség a könyvtári rendszert alkotó különböző könyvtári szolgáltatóhelyek megismerésére, illetve bemutatására az érdeklődő könyvbarátok számára.

Kecskemét, 20114. október 8.

 Kovács Márta könyvtáros

A beszámoló PDF formátumban

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe