MKE 45. Vándorgyűlése, Eger, 2013. július 18-20.

egervgylogo

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete immár 45. alkalommal hívja és várja tagjait, az érdeklődő könyvtárosokat, a meghívott hazai és külföldi vendégeit, köztük könyvtár szakos hallgatókat, a határon túl élő és dolgozó magyar könyvtárosokat a nyári Vándorgyűlésére, melynek helyszíne idén Eger lesz.

A szervező társintézményeink vezetői:

Czeglédi László főigazgató, Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
Guszmanné Nagy Ágnes elnök, MKE Heves Megyei Szervezet
Tőzsér Istvánné Géczi Andrea igazgató, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

****

Köszönjük az intézményeknek, szervezeteknek, az ott dolgozó Kollégáknak, hogy a Vándorgyűlés előkészítésében, lebonyolításában részt vesznek!

A Vándorgyűlés időpontja: 2013. július 18-20. Regisztráció: április 15-től, kedvezményes regisztrációra május 17-ig van lehetőség.

A Vándorgyűlés témája: Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért

Témaválasztásunkkal egy olyan problémát szeretnénk napirendre tűzni, amely nemcsak országunkban, hanem az Európai Unió egészében is feszítő erővel jelentkezik. A technikai fejlődés szinte a végtelenségig tágítja a tudástartalmak, információk közzétételének lehetőségeit, egyre nagyobb mennyiségben, egyre nagyobb sebességgel és egyre kevésbé helyhez kötötten lehet az információhoz hozzáférni. A szabad tudásáramlás jelentősen megkönnyíti a mindennapokat, a polgárok tanulását, munkavállalását.
Hozzájárul az életvezetés, a pénzügyek, a hivatalos teendők végzéséhez. A tudástartalom gyorsan és az eddigieknél sokkal szélesebb körben hasznosul; ez mindenképpen javítja az állampolgárok esélyeit, növeli a vállalkozások versenyképességét. A szabad tudásáramlás azonban csak szervezett formában tud megfelelően hasznosulni. Ehhez továbbra is szükség van tehát a könyvtárakra,  mint olyan gyűjtő, feldolgozó és közzétevő szervezetekre, amelyek ezt a rendkívüli mennyiségű információt felhasználóbarát formában bocsátják az érdeklődők rendelkezésére.
Súlyos gondként merül fel ugyanakkor, hogy az egyre inkább hozzáférhető tudástartalmak megjelenéséhez nem társulnak széles körű igénybevételt lehetővé tevő, megfelelő hozzáférési kompetenciák. A technikai fejlődés olyan gyors, hogy azt a polgárok széles rétegei nem tudják sem követni, sem megfizetni. Így otthonukban, magánhasználatukban a teljes körű kihasználás sem lehetséges. Az iskolai oktatás sem nyújt elegendő felkészítést a tudástartalmak optimális, ésszerű felhasználására.  Az idősebb generációkban, a hátrányos helyzetű rétegekben különösen magas a “digitálisan analfabéták”  aránya, mely egy újfajta, ráadásul újratermelődő analfabétizmus veszélyével fenyeget. Hiszen az eleve nem használók mellett előbb utóbb azok is a digitális sztráda perifériájára kerülnek, akik csupán “kiszállnak”, nem frissítenek, nem követik az új alkalmazásokat. A leszakadó rétegek kapcsán társadalmi szakadás, az ügyintézés, a közigazgatás működésképtelensége  is felmerülhet. A könyvtári rendszer területi elhelyezkedéséből, infrastrukturális és személyi felkészültségéből adódóan különösen  alkalmas ennek a problémának a sikeres kezelésére.
Szolgáltatásai a legkisebb településektől a felsőoktatásig elérhetők: törvényi feladatai közé ezért került be alapfeladatként az oktatás támogatása, a digitális írásolvasás tanítása, a polgárok ügyintézésének segítése. Ez azonban újfajta szolgáltatási módozatokat, a könyvtárosok részéről is újfajta felkészültséget, kompetenciákat kíván meg.
Vándorgyűlésünk alkalmas fórum arra, hogy ezekről a problémákról, megoldási lehetőségekről a szakma legszélesebb nyilvánossága előtt szólhassunk.

A Vándorgyűlés főtémája mellett Eger, mint vendéglátó város sajátos “ízekkel”, “hangulatokkal” vár bennünket. Ennek részeként belecsöppenhetünk a Gárdonyi emlékév eseményeibe, az egri vár történelmi aurájába, mely ma is a hősiességet, a kitartást, a hazaszeretetet szimbolizálja. Eger a Te történeted – szól város új jelmondata. Házigazdáink igyekeznek élményekben és programokban gazdag kínálatot összeállítani a Vándorgyűlés résztvevői számára, hogy minden résztvevő részese lehessen egy történetnek és a rendezvény ideje alatt jól érezze magát ebben a csodálatos kisvárosban, Egerben.

A vándorgyűlés honlapja még nem teljes, folyamatosan bővül. De már elérhetővé tesszük, hiszen most már napról napra egyre több tartalom jelenik meg és lesz elérhető a Vándorgyűléssel összefüggésben. A legfontosabb talán a jelentkezés és az ezzel kapcsolatos információk, a részvétel díjai, a szállás, az étkezés információi, a Vándorgyűlés szakmai programja, beleértve az MKE szekciók gazdag eseménykörét és a Vándorgyűlés kulturális kísérő rendezvényeit.

Mindez tehát egy helyen, a honlapon (lesz) elérhető, melynek címe: www.vandorgyules-eger.ektf.hu

Kérjük az érdeklődőket, látogassák a honlapot, regisztráljanak, és találkozzunk Egerben! Kedvezményes regisztrációra 2013. április 15. és május 17. között van lehetőség.

Sok szeretettel várunk minden kedves kollégát és érdeklődőt!

Fehér Miklós
főtitkár

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Oros Sándor profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Nagy Zoltán profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe