Népmese Napja – 2012. szeptember 27-29. Kaposvár

A könyvtárak, a könyvtárosok számára az egyik legfontosabb küldetés az olvasásra nevelés. Mivel is kezdeményezhetnénk az olvasást, ha nem a meséléssel. A mesélés egy különleges folyamat. Mert nemcsak a hallgatót, nemcsak a gyermeket, hanem a mesélőt is elröpteti a különleges világba, az igazak, a jók világába, a lehetőségek világába. Miközben nemcsak a hallgatót nyugtatja le, hanem a mesélőt is. És közös élményanyagot teremt.

Aki a mesélés folyamatában részt vesz, bármilyen szerepben is, az jobb ember lesz. Jobb kell, hogy legyen. Mesét mormolva nem lehet gonoszságokat művelni! A mese felszabadít, a mese világa a szabadság világát jelenti különösen a sérült, a hátrányos helyzetű, a valamiben hátrányosan megkülönböztetett embertársaink számára. Erről a világról ezért nem szabad lemondanunk.

Kérek hát minden jóakaratú könyvtárost, az MKE minden tagját, hogy a maga lehetősége mentén csatlakozzon a Népmese Napjához, melyet a Magyar Olvasástársaság szervez. Csatlakozni lehet figyelemmel, a Népmese Napi rendezvények és az Országos konferencia figyelemmel kísérésével is, de egy különösebb egyeztetés nélküli helyi program, mesélés szervezésével is. Valójában talán nem is az a lényeg, hogy formálisan szerveződjünk, az a lényeg, hogy meséljünk.

Az idei, VIII. Országos népmese konferencia a cigány népmeséket állítja fókuszba. A konferencia előadásait “mesés” gyerek és családi programok kísérik majd. Aki érdeklődik és érintett a cigányság könyvtári ellátásában, vagy maga is mesemondó, az jelentkezzen a konferenciára, aki pedig szeretne formálisan is kapcsolódni, mert fontosnak érzi a mesét, mint közvetítő felületet, azt kérem, hogy feltétlenül regisztráljon a nepmesenapja@gmail.com címen.
A szervezők ide várják a csatlakozó jelentkezéseket, melyben a tervezett rendezvényt, programot (helyszín, időpont, szervező, a program tartalma) kérik bemutatni.

További részletek az Olvasástársaság honlapján találhatóak: http://www.hunra.hu/

Fehér Miklós
MKE főtitkár

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Admin profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Nagy Zoltán profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe