Közlemény a Halis István Városi Könyvtár jogsértéséről

Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa), mint a www.nagykar.hu internetes portál üzemeltetője a szerzői jogi törvény előírásait megsértette, azzal, hogy a portálon – jóhiszeműen ugyan, de nem elég körültekintően – többszörözésre vonatkozó engedély nélkül, teljes egészében letölthető tankönyveket, szakkönyveket, szépirodalmi és egyéb vonatkozású könyveket, hangos könyveket helyezett el.
A könyvek jogtulajdonosai (kiadók és szerzők) egyezséget kötöttek a Halis István Városi Könyvtárral, amelyben az okozott károk megtérítésének jelentős részét a megegyezés érdekében elengedték. Ezt annak érdekében tették, hogy ezen eseten keresztül a magyar könyvtárosi szakma tudomást szerezhessen arról, hogy az digitalizálási törekvések során figyelembe kell venni a még védett műveket, könyveken fennálló szerzői jogokat és tudatosodjon, hogy a digitalizálási tevékenységek során körültekintően kell eljárniuk, a jogtulajdonosokkal egyeztetéseket kell lefolytatniuk, ha a szabad felhasználás esetein kívül műveket akarnak közzétenni.
Az esetleges engedély nélküli digitalizálás és az általuk okozott kár  megnehezíti a jövőben új könyvek, művek megjelenését , mert alapjaiban rombolja a könyvek szerzőinek és kiadóinak a gazdasági alapjait. Ezen a ponton a könyvtáros szakma és a jogtulajdonosok érdekei egybe esnek, hiszen a kulturális, nyelvi és tudományos sokszínűség jelenti a szakmáink alapjait. Az engedély nélküli közzétételek akadályozzák a kiadók azon törekvéseit is, hogy szerzői jogilag rendezett modelleket alakítsanak ki az olvasók oldaláról, az elektronikus kiadványok iránt mutatkozó érdeklődésre.
A szerzői jog előírásai alapvetően nem akadályai a könyvtárakban folyó digitalizálási törekvéseknek és lehetőséget adtak a jogtulajdonosokkal kötött megállapodásokon alapuló  jogszerű felhasználások kialakításra. Ha a jövőben a könyvtárak ezen alapelvek szerint járnak el, akkor minden esély megvan arra, hogy a könyvtárosi és a kiadói szakma viták nélkül folytathatja korábbi, egymás területeit tiszteletben tartó és elfogadó tevékenységét.

2011. november 16.

 Halis István Városi Könyvtár                                                                                                           Kiadók:
Aula Kiadó Kft.
Dialóg Campus Kiadó “NORDEX” Kulturális és Kereskedelmi Kft.
Medicina Könyvkiadó Zrt.
Mezőgazda Kiadó és Kereskedő Kft.
Móra Ferenc Ifjúsági Kiadó Zrt.
OSIRIS Kiadó és Szolgáltató Kft.
Rejtjel Multimédia Kft.
TYPOTEX Elektronikus Kiadó Kft.
UNIÓ Lap-és Könyvkiadó Kereskedelmi Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe