Születésnapi tudósítás Somogyból – „Az információs kor könyvtárosa” szakmai nap

Képek a rendezvényről

A költői kérdésre – hogyan is ünnepelhetne könyvtáros közösség méltón születésnapot- egyszerű a válasz: szakmai nappal.

Minden év novemberében a Vármegyei Könyvtár alapításának évfordulóján együtt ünnepel a megye könyvtáros közössége. Ez az ünnepi esemény idén november 15-én kiegészült az MKE Somogy Megyei Szervezet 45. születésnapjáról való megemlékezéssel.

Köpflerné Szeles Judit mb. könyvtárigazgató megnyitója és Dr. Pintérné Kék Krisztina egyesületi elnök köszöntője után Gombosné Szabó Sára, a kötet szerkesztésében munkálkodó kollégánk fotókkal illusztrált bemutatót tartott „Egy fejezet a Jubileumi kiadványban- 45 éves az MKE Somogy Megyei Szervezet” címmel.  A régi fotókon felvillanó ismerős arcok és vázolt események sokakban kellemes emlékeket idéztek, a fiatalabb kollégákat pedig bevezették kissé egyesületünk történetébe.

A bemutató után a kötet egy-egy példánya emléklap kíséretében került átadásra a korábbi egyesületi elnökeink részére, akik közül Szita Ferenc, Pálné Leinberger Ágota, Hivatal Nándorné és Halász Lászlóné személyesen vették át, Illés Jánoshoz és Gelencsér Istvánhoz eljuttattuk a kiadványt.

A múltból egy időre visszatértünk a jelen modernitásába és Horváth Zoltánné előadása alatt barátkoztunk a könyvtárosok újfajta információs szerepkörével a korszerű könyvtárakban és a Takács Dániel által felvázolt korszerű könyvtárosképpel, amely  szubjektív megközelítésben, de pontosan körvonalazta azokat szükséges erényeket, melyek szakmánk mai művelésének elengedhetetlen feltételei.

Az előadások rámutattak arra is: a könyvtárosok évek óta folyamatosan milyen változáson, fejlődésen mennek keresztül, hogy alkalmazkodni tudjanak az új eszközökhöz, technikákhoz, az újfajta információs igényekhez, hogy alkalmasak legyenek a sokrétű, korszerű könyvtárosi munkára.

A rendezvényünk legszebb része következett, a 10, 20, 30, 40 éve eredményesen dolgozó törzsgárda könyvtárosok köszöntése.

A Megyei és Városi Könyvtár és a Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár köszönti a könyvtáros szakmában egy munkahelyen hosszú éveket eltöltő dolgozóit, elismerve a hivatásszeretettel végzett munkát. A díjakat a fenntartó önkormányzatok részéről Gelencsér Attila megyei elnök és dr. Csató László városi képviselő adták át.

Minden évben izgalmas pillanatot jelent a „Könyvtárért, az olvasókért díj”átadása, mely, bár kissé átalakult formában, de őrzi a régi hagyományt és a titkos szavazás még értékesebbé teszi az elismerést.  Az idei díjat Gergely Józsefné vehette át.

A könyvtár előtti emlékoszlop megkoszorúzása és némi frissítő elfogyasztása után sétáltunk át az Agóra épületébe, ahol megtekintettük a Rippl-Rónai Emlékkiállítást és felidéztük adósságunkat: az ígért Rippl-Rónai villalátogatás még teljesítésre vár!

Rendezvény délelőtti része ezzel véget ért, de aki tehette visszatért az esti Szélkiáltó koncertre is.

Sajnos, vagy szerencsére – ezt kora válogatta az összegyűlt tömegnek- a sok gyermekkorú résztvevő miatt a Márai verses összeállítás helyett könnyebb dalokat hallgathattunk, melyek közül azért előbújt a „Mikor az uccán átment a kedves” vagy a „Hol vagyok” és Bertók László néhány verse is.

A születésnapra azt kívánom: minél több ilyen tartalmas rendezvényben legyen része az információs kor somogyi könyvtáros szakmai közösségének!

Kaposvár, 2011. november 15.

Dr. Pintérné Kék Krisztina elnök
MKE Somogy Megyei Szervezet

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe