Új stratégia – Új együttműködés

Az MKE és az IKSZ elnöksége 2011. július 6-án közös elnökségi ülés keretében stratégiai munkabizottság felállításáról döntött.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a házigazda, Dr. Fodor Péter, az IKSZ elnöke és Bakos Klára, az MKE elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A megbeszélést a szervezetek közelmúltban lezajlott tisztújítása, és új cselekvési programjának kidolgozása indokolja. A társadalmi megújulás, az önkormányzati törvény, a felsőoktatási, közoktatási és kulturális törvény várható módosítása alapvetően érinti a szakmát és megszabja azokat a feltételeket, melyek között a könyvtári ellátás működik.

A szervezetek képviselői arról beszéltek, melyek azok a társadalmi célok, melyek elérését a könyvtári rendszer az erőforrások hatékony felhasználásával tudja szolgálni.

A hazai könyvtárak szerepe, funkciója hatalmasat változott az elmúlt két évtizedben. Olyan, hálózatba szerveződött, egész országot lefedő korszerű közösségi szolgáltató rendszerré alakult, amely hozzájárul az emberek életminőségének javításához, az esélyegyenlőtlenség mérsékléséhez, az olvasási kultúra fejlesztéséhez. Az információk és dokumentumok segítségével teszi ezt hagyományos és virtuális módon egyaránt.

Ehhez a bibliotékák az Európai Uniós TÁMOP és TIOP pályázatok alapján komoly fejlesztési lehetőségeket kaptak az utóbbi években.

Az ellátási rendszer megőrzése, fejlesztése a szakmai szervezetek szerint új stratégia mentén lehetséges. A létrehozott munkabizottság elkészíti vitaanyagát, melyet ősszel a két szervezet regionális fórumokon kíván a szakma nyilvánosságával megvitatni. A két szakmai szervezet egyetért abban, hogy e konzultációk végén sor kerüljön országos könyvtárügyi konferenciára. Bakos Klára az MKE és Dr. Fodor Péter az IKSZ elnöke a július 14-16-án Pécsett, az új Tudásközpontban rendezendő „Tanulás, tudás, műveltség – Könyvtárosok a jövő szolgálatában” című MKE Vándorgyűlés keretében számol majd be a szakma képviselőinek a szervezetközi együttműködésről.

Fehér Miklós

MKE főtitkár

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe