Könyvtárosok Világnapja – beszámoló a Veres Pálné Gimnáziumból

A Könyvtárosok Világnapja (április 14.) remek alkalom arra, hogy a könyvtárak saját környezetükben propagálják a könyvtárhasználatot. Nem tettek másképpen a Veres Pálné Gimnázium könyvtárostanár kollégái sem. A lehetőségeknek az ötletesség szabhat csak határt. A beszámolóból sokan meríthetnek remek ötleteket ahhoz, hogy ne csak egy nap, hanem a napok sorozata révén az egész esztendő a könyvtárhasználatra nevelés, a kézikönyvtár használat és a helyi értékek közvetítésének éve legyen.

Fehér Miklós, MKE főtitkár

___________________________________________________________

Hock Zsuzsanna könyvtárostanár, Veres Pálné Gimnázium

A Könyvtárosok Világnapjától a könyvtári éjszakáig

A Veres Pálné Gimnázium több mint 140 éves történetét végigkíséri könyvtárának fejlődése, formálódása. Ebben semmi egyedi nincs, hiszen az országban számos iskolai könyvtár dicsekedhet ezzel. Számunkra megadatott azonban, hogy egy kiváló könyvtáros, Gráberné Bősze Klára vérbeli kutatóként gyűjti egybe az iskolatörténetet immár hosszú idő óta.
Szeptemberben, még az Iskolai Könyvtárak Hónapjához kötődően hirdettük meg azt a könyvtári játékot, amelynek célja kettős: rendszeres könyvtárjárókká tenni, s biztos kézikönyvhasználatra „szoktatni” a diákokat. Épp ennyire fontos a helyi értékek megismertetése, a lokálpatriotizmus, az iskolához kötődés élményének fejlesztése is.
A naponta változó kérdésekre a megfejtések kézikönyvtárunk segítségével könnyen, egy-két perc alatt megválaszolhatóak. Minden napra jut egy jeles-neves esemény, akár egy tanárunk, egy diákunk kapcsán.
Minden verseny lényege természetesen az oktatás-nevelés, de elengedhetetlen eleme a nyeremény is. A jó válaszokat „könyvtári zsetonokkal” jutalmazzuk, amelyek beválthatóak év közben is, apróbb nyereményekre. Ezek zsetonszámtól függően változnak: könyvek kölcsönzésére, egyéb szolgáltatásokra, s a fő díj egy könyvtári éjszaka, amely 100 zsetonnal ér fel.
Az egyik legnevezetesebb, nagy zsetonszerzési lehetőség április 14-én, a Könyvtárosok Világnapja alkalmából megrendezett, egész napos programsor volt. Az események már korábban elindultak. Gráberné Bősze Klára és Murányi Adrienn kolléganőimmel továbbgondoltuk azokat a játékokat, amelyeket magunk készítettünk az elmúlt években, de természetesen olvastuk, használtuk a könyvtárosok szakmai lapjaiban megjelent írásokat is. Köszönet érte azoknak a könyvtárosoknak, akik megvalósult ötleteiket közreadják, s lehetővé teszik a továbbgondolást!
Így hirdettük meg az egy tanár- egy olvasmány játékot, ahol szavazni lehetett, melyik könyvet ki olvasta, ki ajánlja. A játék után a listára került szépirodalmi alkotások keresettek lettek, többet azonnal kölcsönözni szerettek volna a lelkes diákok. A nap ezzel kezdődött, hiszen az iskola bejáratánál helyeztük el a könyvek borítóinak képeit, a szavazó ládával és a tanárok nevét betűrendben tartalmazó cédulákkal. Az eredményeket nap végén összesítettük, s a legjobbak 80-70-60 százalékosok ennek megfelelően magas zsetonszámot kaptak. Érdekesség, hogy egy tanárnő is kitöltötte a cédulát, s mily érdekes, örömteli, megnyerte a könyvtári éjszakát!
A szünetekben az iskola dolgozói közül a könyvtár szakosokat tartalmazó kérdezz-felelek játékot lehetett megválaszolni. Úgy láttuk, érdekes volt számukra, hogy nemcsak mi hárman, a könyvtárban bírunk könyvtári végzettséggel, hanem földrajz- és fizikatanáruk, valamint az igazgató asszony is kötődik ehhez a pályához. A kérdések fölkerültek a honlapra, a továbbiakban is várjuk rá a válaszokat, akár elektronikus formában is, így is lehet még zsetont gyűjteni.
A nagyszünetben adtuk át az „Év leghűségesebb könyvtárjárója” címet. Nem az év olvasója, mert a cím idei tulajdonosa, minden nap hosszú időt tölt nálunk, de a könyvekkel még csak barátkozik. Ízlelgeti a betűk világát.
Itt hirdettük meg azt a fotópályázatot, ahová könyvtárunkról készült pillanatfelvételeket várunk, s amelyeket majd az idei nyári tábor könyvtár-informatikai szaktáborában fogunk feldolgozni.
Ugyancsak ezt az alkalmat ragadtuk meg arra, hogy végzős tanulóink számára felajánljuk a könyvtári könyvek örökbefogadását. Az örökbefogadók üzenhetnek az itt maradóknak a könyvekbe beírt sorokkal, s nevük fölkerül a falra. A könyveket pedig ismét lista segítségével és kiállítás formájában is bemutatjuk a diákoknak, tanároknak kedvet adva az olvasáshoz.
Az interneten keresztül lehetett szavazni a diákoknak a TOP 10 könyvtárépületre, könyvtárra. Itt természetesen nem a könyvtárak szolgáltatásai, a kínált dokumentumállomány, csupán a „külcsín” szerepelt. A képek között a világ minden részéről találtunk könyvtárképeket, a hazaiak mellett. Nagy öröm volt számunkra, hogy az első helyet a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja kapta (részletek a könyvtár honlapján olvashatók)
A tanítás utánra időzítettük azt a felolvasást, ahol a felolvasó személyét és a választott művet kellett kitalálni a diákoknak. Oporné Fodor Mária igazgató asszony vállalta ezt a feladatot. Nehéz volt a diákok számára észrevétlenül „belopni” a paraván mögé. Szép számmal jöttek érdeklődők, akik bizony rövid idő alatt kitalálták a személyt. Így a jutalmat, az ehető könyvet közösen fogyasztották el a diákok.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe