Dr. Tóth Dezső (1928. február 20. – 2018. december 5.)

Fájó veszteség érte a Veszprém megyei könyvtárosokat: 2018. december 5-én, 90 éves korában elhunyt Dr. Tóth Dezső könyvtáros, helytörténeti kutató, az MKE Veszprém Megyei Szervezetének tiszteletbeli tagja.

1928. február 20-án született a Veszprém megyei Dákán. Érettségijét a Lovassy László Gimnáziumban szerezte. 1966-ban végzett az ELTE BTK magyar-könyvtár szakán, majd 1976-ban egyetemi doktori címet szerzett.

Ezer szállal kötődött a szülőföldhöz és Veszprém megyéhez. Már az egyetemi tanulmányok előtt kulturális területen dolgozott. Pályája a Veszprém Megyei Tanács népművelési osztályán indult, majd a Zirci Járási Kultúrház igazgatója lett. Könyvtári pályafutását a pápai városi könyvtár módszertani osztályvezetőjeként kezdte, majd 1971-től osztályvezető-helyettes volt az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. 1977-től osztályvezető volt Országos Oktatástechnikai Központban. 1989 után, már nyugdíjasként a veszprémi Vetési Albert Gimnázium könyvtárosa lett.

Számos folyóirat, sorozat, tanulmánykötet szerkesztőbizottságában dolgozott. Munkássága eredményeként több mint 40 periodikában jelentek meg könyvtártudományi, olvasásszociológiai, helytörténeti írásai. Szakmai munkásságán belül is kiemelendő, hogy Tóth Dezső hozta létre az első hazai médiatárat. 1972-ben kezdte gyűjteni a Veszprém megyei kéziratos helytörténeti művek adatait, azokat publikálta is. Nyugdíjba vonulása után is rendkívül aktív maradt, elsősorban helytörténeti vonatkozású írásai jelentek meg.

Több civil szervezetben is fontos szerepet töltött be. Ezek közül kiemelendő, hogy 1979-1982 között a Magyar Könyvtárosok Egyesülete országos elnökségének tagja volt, 1980-1986 között pedig az MKE Audiovizuális Bizottság alapító tagja, elnöke. 1989-től a dákai Szülőföld Baráti Kör (alapító) elnöke. 1990-ben a Veszprém Megyei Neveléstörténeti Társaság alapító tagja, 1995-től alelnöke. A Veszprém Megyei Honismereti Egyesületnek volt alelnöke, titkára és elnöke is.

Több díj, kitüntetés birtokosa volt. Jelentősebb díjai: 1974-ben megkapta a Veszprém Megyéért díj ezüst, majd 1989-ben az arany fokozatát. 1996-ban honismereti tevékenységét Bél Mátyás-díjjal ismerték el. 1998-ban Pro Meritis díjat kapott, 2002-ben pedig Pro Comitatu díjat. Idén áprilisban még átvehette az MKE Veszprém Megyei Szervezete által adományozott Veszprém megye könyvtárügyéért díjat az Életpályadíj kategóriában.

Dezső személyében egy nagy tudású és népszerű szakembert és kutatót veszítettünk el. Ezekben a napokban a megrendült visszaemlékezésekben és beszélgetésekben felidéződik kedves, mosolygós, közvetlen személyisége. Jó kolléga, derűs beszélgető partner volt, vidám útitárs a kirándulásokon. Halála nagy veszteség mindannyiunk számára, szívünkben örökre ott marad.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe